Projektet finansieras av Arvsfonden

Den flygande Holländaren

Hösten 2013 började jag på teatergruppen Den flygande Holländaren för jag har alltid tyckt om att
sjunga dansa och spela teater. Jag skulle vara där på prov i 2 veckor men efter 2 dagar så blev det bestämt att jag ska vara där för ledaren tycker att jag är för bra.

Gruppen bestod av personer med olika funktionsnedsättningar och alla är bra på olika sätt. Vi träffas måndag till onsdag och vi har alltid roligt.

140101189130090600_resized

Vi har alltid olika uppvärmning på morgonen och efter morgonfika så övar vi inför någon föreställning både jul och vårens. Efter lunch fortsätter vi att öva men ibland blir det lite lekar och improvisation.

Under hösten 2013 var det 2 st studenter som heter Andreas och Simon från Ölands folkhögskola som gjorde en dokumentärfilm om oss ”Vi är unika”. Den blev jättebra.

Julen 2013 hade vi en julföreställning som kallades julshow med olika scener med sång, dans, teater, monolog och alla valde en egen scen som dem ville göra och med några. Jag sjöng med kompisen Laila-Maria en låt som jag har valt till min scen plus en till som Laila-Maria valt till hennes scen. I en annan scen sjöng jag med Laila-Maria, Sara och Magnus 2 st jul låtar. Det lockades till full publik med vänner, familj, släkt, kollegor samt boende. Alla tyckte att det var jättebra.

Det skulle bli en daglig verksamhet, men sen 1 jan 2014 har kommunen avslutat samarbetet och det tycker vi är väldigt tråkigt och ledsamt. Varför kan jag ej förklara till det men jag var ju ledsen och besviken för vi är ju omtyckta så varför tog dem bort det ändå? Sen dess var det en fritidssysselsättning som lever på bidrag från bla Arvsfonden.

Våren 2014 hade vi en föreställning som hette PINAN. PINAN är en annorlunda och en helt ny dansföreställning, inspirerad av danslegenden Pina Bausch. PINAN handlar om utanförskap, men även om acceptans och om att alla behövs i helheten just för att alla är olika. Föreställningen, som är det mest spännande vi jobbat vi hittills har jobbat med, väcker starka känslor. Vi fick bra recension från tidningen Barometern och även Kalmarposten var där och skrev om oss. Vi var jättebra allihop.

10547851_759895377366897_4375443977871488939_o

Hösten 2014 blev vi färre i gruppen. Vi förlorade killarna som har downsyndrom som är jättebra och dem är jätteduktiga så vi blev ledsna när vi fick veta att dem hade slutat. Men vi fortsatte med Pinan och fick uppträda med den på Högalids folkhögskola på deras temadag funktionsnedsättning. Under tiden övade vi till vår julföreställning Gott och Blandat med lite repris från förra årets föreställningmen mycket nytt. Vi uppträdde också på Handikappdagen i Färjestaden på Ölands Köpstad samma dag som vi hade premiär på vår föreställning Gott och Blandat. Det var Assistanspoolen som bjöd in oss till det och frågade om vi kunde uppträda där också.

Gott och Blandat föreställningen med sång, dans, två stycken teaterpjäser och vår egen improvisation som vi har hittat på själva. Publiken tyckte att det var jättebra och jätteroligt. Många rosor till oss.

Våren 2015 hade vi nya idéer om att göra en barnföreställning för dagis och skolbarn. Vi testade olika sagor men vi föll för Tvättbar. Rollerna var svåra att dela ut pga att vi var för få, men en ny person började hos oss och han fick huvudrollen medans vi andra fick hoppa från roll till roll. Vi kunde inte bjuda in barnen än, men vi hade en liten provföreställning med publik så dem kunde se om vi skulle ändra något eller inte. Dem tyckte att vi var superbra och behövde inte ändra mycket.

Under hela sommaren hade jag sett fram emot att få börja igen efter sommaruppehåll, men ledaren för teatergruppen ringde till mig och berättade att teatergruppen var nedlagd pga att det inte fanns pengar. Jag föll i chock och var jätteledsen i flera veckor och tänkte att det inte är sant. Jag som älskar teater och nu är det helt plötsligt borta.

11856520_10204639156639561_6974472200620547143_o

Men nu har jag fått plats i Gumsens Datagrupp som jag trivs jättebra i och får göra något annat. Någon gång i framtiden kanske blir det teatergrupp igen, man vet aldrig. Jag är där måndag till onsdag och dem andra dagarna är jag på Hamncaféet.

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer