Projektet finansieras av Arvsfonden

Fungerar dina mediciner ihop?

MediHand – appen som jämför mediciner.

Berätta om ditt företag.
– Då berättar jag lite om min bakgrund först.

– Jag är barnmorska och sen har jag jobbat jättemånga år som det och förlöst jättemånga barn. Sen gick jag en datautbildning och har jobbat som interaktionsdesigner, användbarhetsdesigner där jag talar om hur det ska se ut på dataskärmen för att man ska hitta informationen snabbt.

– Jag är en länk mellan dom som ska använda det och programmeraren det har jag jobbat som och sedan startade jag mitt företag för två år sedan. Jag har fått hjälp genom BTH-Innovation och där tog vi fram prototyp som jag var ute och testade tillsammans med. Prototyp är när man testar hur man vill att det ska se ut. Jag kan ger den till dig och så kan du testa en och du säger att ja, nu förstår jag och får den information jag vill ha, jag saknar ingenting utan det fungerar jättebra såhär.

– Då var jag ute och testade på sjuksköterskor och läkare, sjuksköterskestuderande och samlade in synpunkter och så tog vi fram en ”skarp” alltså en riktig, alltså ett riktigt läkemedelsstöd och efter det tog vi fram det här som är en app till Iphone och IPad det är kanske den ni är intresserade av?

– Man behöver inte ha massa mediciner för att använda den för det är viktigt att man läser om de mediciner man får utskrivna, alltså innan man får sin första medicin.

Berätta om MediHand.
– MediHand tog vi fram för att när vi var ute och visade första produkten som var till sjukvårdspersonal då var det så många som efterfrågade ett sånt verktyg till privatpersoner. Det är så mycket fel idag när det gäller läkemedelshantering. Fyra av fem läkemedelslistor är felaktiga 30% av de som söker på akutmottagningen är sjuka av sina läkemel. Allt med läkemedelsskador kastar ca 30 miljarder per år. Appen är bra för att man själv ska kunna ta ett ansvar och jämföra de mediciner man har mot varandra så man inte blir sjuk av dem.

– Vi har haft en fokusgrupp för att sätta ihop den, personer från 20 och upp till 80 år.

Hur kom du på idén med appen?
– Jag har själv erfarenhet från när mina föräldrar blev äldre, nu finns inte de längre men då kunde de ringa från vårdboendet sista dagen på kvällen när de fått sista tabletten. Ja, då var de ju slut och de skulle ha nya dagen därpå. Två veckor innan påminner Appen innan medicinen tar slut.

– Det behövs helt enkelt ett hjälpmedel för det här med alla våra läkemedel.
– Jag har fått pengar från hjälpmedelsinstitutet för att ta fram appen.

Text: Anette Gullming och Jocke Strömgren

Läs mer om MediHand här

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer