Projektet finansieras av Arvsfonden

Funkofobin måste krossas

Förbundet Unga Rörelsehindrades logotype. Texten står mot en ljus bakgrund.

 

2014 präglas Sverige av funkofobi i form av till exempel fördomar mot personer med normbrytande funktionalitet, diskriminering och otillgänglighet. Som person med någon rörelsevariation möter en funkofobin dagligen. Det är vardag för oss som använder permobil eller rullstol.

Detta är så skrämmande. 2014 ser man inte alla människors lika värde, det är så skrämmande att människor inte kan delta i samhället på lika villkor som andra människor kan.

En person med rörelsevariation kan inte förvänta sig att den kan ta den spårvagnen eller bussen som den hade tänkt att ta, något som nog är en självklarhet för er normfungerande människor, utan måste allt som oftast räkna med att allt tar längre tid.

Vi anses vara jobbiga när vi kräver att få komma in på ett fik, när vi kräver att få åka med spårvagnen eller bussen som vi måste ta för att komma i tid dit vi ska, när vi kräver en förändring i hur samhället ser ut i stort idag. När allt vi vill är att få våra rättigheter sedda.

Funkofobin är inget man får glömma av. Det är ett förtryck som folk dagligen utsätts för. Jämför detta med till exempel homofobi som människor dagligen stöter på. Funkofobin måste bekämpas, och ska bekämpas! Likväl alla andra förtryck som finns.

Vi är trötta på otillgängligheten i samhället, klappen på huvudet och kommentarer som säger att det är fint att vi vågar oss ut på gatorna, och att folk behandlar oss som djur på zoo.

Ibland kan man verkligen undra om året är 2014. Att Sverige inte kommit längre i kampen av ett samhälle där man ser alla människors lika värde är en skam faktiskt, och någonting som borde vara en självklarhet.

Unga Rörelsehindrade är en intressepolitisk organisation som kämpar hårt och aktivt mot all slags funkofobi. Vi vill se att funktionalitetspolitiken får ta sin plats i debatten, att den inte längre är en särfråga som glöms bort, eller en fråga man struntar i att lyfta. Vi vill att funktionalitetspolitiken får plats i de olika politiska frågorna.

En utav våra största frågor är tillgänglighet- Vi tycker att det bör vara en självklarhet år 2014, att samhället är tillgängligt för alla, men samhället ser tyvärr inte ut så idag och det vill vi ändra på. Tillgänglighet är inte förhandlingsbart och man kan inte göra skillnad på tillgänglighet och tillgänglighet. All tillgänglighet är lika viktig.

Unga rörelsehindrade kämpar för ett öppet samhälle där man inte gör skillnad på människor och människor när det gäller funktionaliteten. Vårt mål är att till slut lägga ner organisationen eftersom att vi inte behövs längre, då vi har krossat funkofobin och unga med rörelsevariationer har samma rättigheter och kan delta i samhället som vem som helst.

Funkofobin ska inte längre existera, den ska krossas!

Text: Johanna Andersson, Unga Rörelsehindrade

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer