Projektet finansieras av Arvsfonden

Mitt möte med Gustav VI Adolf

Jag gick i Hässelby Folkskola som det hette på min tid. Den var 7-årig. Först 2 år i ”småskolan” (motsvarande nuvarande lågstadiet) och sedan 5 år i ”storskolan” (klass 3 till 7). När vi sedan kom upp i fjärde och femte klass fick vi besöka olika muséer inne i stan som vi sade. Det var cirka 2 mil till centrala Stockholm så vi åkte i abonnerad buss.

Det museibesök jag minns bäst är besöket på Nationalmuséet. Det var på vårterminen antingen 1954 eller möjligen 1955. När bussen stannade vid muséet sade vår fröken åt oss att vi måste vara extra ”snälla och lugna” när vi gick in i det här muséet för framför bussen stod en bil med registreringsnummer A1 och det är Kung Gustav VI Adolfs bil, sade hon.

Före 1972 bestod bilarnas registreringsnummer av en bokstav (länsbokstaven) och högst fem siffror. Enligt vår fröken var de lägsta numren inom A-serien reserverade för Hovets fordon och kungen hade A1 på sin bil. Hon visste det för hennes man arbetade i det som kallades Hovstaten med kungens ekonomi.

Nåväl, när vi kom in i hallen såg vi två herrar som var klädda i fina uniformer stå där och titta upp mot övre våningen. Jag gissar att de skulle åka vidare med kungen till något annat ställe.

Vi gick efter fröken uppför den långa trappan och när fröken, som ju gick först kommit upp, mötte hon Kung Gustav VI Adolf, som stannade till och sade: ”Nej men är det inte Fru Ekdahl? Är det här Er klass?”

– Ja Ers Majestät, svarade hon.
– Ja men då måste jag ju hälsa på alla eleverna, sade kungen. Så började han ta oss i hand, en efter en och frågade alla i klassen vad vi hette.

Jag vill minnas att jag under denna tid hörde några små harklingar från männen nere vid entrédörrarna. Jag vill nog påstå att det är det mest bestående minnet från våra museibesök under de två åren.

Text: Lars-Erik Widell 
Foto: Sven Nilsson

Entrén till Nationalmuseét. Ingången är stort och hög.

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer