Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

Mitt möte med Sven Jerring

Mellan 1925 och 1972 var radioprofilen Sven Jerring programledare för programmet Barnens Brevlåda. Det var det första radioprogrammet för barn. Vår medskribent Lars-Erik Widell träffade Sven Jerring i samband med att Lars-Erik fick en skrivmaskin genom Jerringfonden, en fond som Sven Jerring startade i samband med sin 60-års dag.

När jag var liten grabb lyssnade jag mycket på radio. Det fanns på den tiden bara en kanal. Den vi numera kallar P1. Jag lärde mig en del namn på de som hördes i radion som till exempel Sven Jerring och Åke Engerstedt. De var ”hallåmän” som talade om vilket program man hade lyssnat på och vilket som skulle komma härnäst.

Nyheterna kom från TT (Tidningarnas Telegrambyrå) och lästes upp av Uno Stenholm. Han blev en riktig ”kändis” bland radiorösterna.

Den radiopersonlighet som jag dock tror är mest känd bland svenska folket är nog ändå Sven Jerring. Han var med redan från starten 1925 och hade det första barnprogrammet. Det hette Barnens Brevlåda och sändes på torsdagarna klockan 18.00. Första Barnens Brevlåda sändes redan 1925. Farbror Sven, sände sin sista brevlåda den 11 juni 1972 och hade då sänt programmet 1785 gånger. I dessa program medverkade barn med sång eller berättade något de varit med om. Farbror Sven läste även upp brev med hälsningar till barn som t.ex. låg på sjukhus. Företaget som svarade för alla radioprogrammen hette Radiotjänst från starten 1925 fram till den 23 oktober 1957 då namnet ändrades till Sveriges Radio.

När Sven Jerring fyllde 60 år 1955 sade han att han inte ville ha några presenter. Däremot ville han starta en fond. Så tillkom ”Stiftelsen Sven Jerrings Fond för fysiskt och psykiskt missgynnade barn”, i dagligt tal kallad Jerringfonden. Det gjordes en insamling bland vänner och kollegor. Till dessa pengar kom ytterligare gåvor och testamentsmedel som sedan möjliggjort hjälp till handikappade personer.

Jag var en av dem som fick del av denna hjälp. Jag fick nämligen min första skrivmaskin genom Jerringfonden. Den var av märket Halda och jag hade stor hjälp av den vid skrivningar under den tid jag läste till realexamen på Norrbacka.

När jag fått den skrev jag ett brev till ”Farbror Sven” som alla kallade honom, vari jag tackade för hjälpen och berättade om mitt stora intresse för radiopersonligheter och att jag bland annat försökte komma ihåg vilka korrespondenter som var stationerade på respektive plats utomlands, som t.ex. Alf Martin och Arne Thorén.

Efter några veckor fick jag svar från Sven Jerring som skrev att om jag ville besöka ”K8” som man internt inom Sveriges Radio kallade sin adress Kungsgatan 8, kunde jag kontakta radions informationsavdelning så skulle han ordna så att jag fick besöka radion.

Givetvis blev jag jätteglad och kontakten ledde till att det en morgon vid 9-tiden stod en bil utanför mitt hem och väntade. Bilen användes i vanliga fall till att skjutsa journalister till och från platser där man skulle intervjua någon eller där någon olycka hänt.

Vi åkte direkt till ”K8” där jag visades in till en hiss som kördes av en s.k. hisspojke. Jag möttes av Sven Jerring och en dam som sedan visade mig runt i olika rum, som t.ex Lennart Hylands rum där det fanns flera fotbollar med autografer på minns jag.

Efter ett tag åkte damen från info-avdelningen och jag ned med hissen igen till ”vår bil” som väntat där drygt en halvtimme. Vi åkte till Södra Teatern på Mosebacke där många program spelades in på den tiden.

Programmet jag fick titta på hette ”Refrängen” och det var Per Lindkvist och Inger Berggren som var solister med ”doadoa-kören Gastarna” och dragspelaren Hasse Tellemar. Dirigenten för orkestern hette Egon Kjerrman.

Efter inspelningen skrev Per Lindkvist ”Trevligt att se Dig i salongen” i mitt autografblock. Det var särskilt kul eftersom bara jag och min ciceron satt i salongen. Egon Kjerrman ritade ett notblad med ”T, noten a, noten c och ett K för besöket”.

Efter denna inspelning bar det av tillbaka till studion på Kungsgatan 8, där jag fick sitta med i kontrollrummet och titta på när programmet ”Riksronden” direktsändes mellan 15.00 och 15.10 i P1. Det var Lennart Swahn som då läste korta nyheter hämtade ur olika landsortstidningar utgivna från norr till söder i Sverige.

Efter att ha sagt adjö och tack för dagen till Sven Jerring skjutsades jag hem igen av den chaufför som följt mig i sju timmar. Året efter mitt besök på ”gamla kära K8” flyttade radion in i det nybyggda radiohuset på Oxenstiernsgatan.

Text: Lars Erik Widell
Foto: Jarl Ekenryd/SVT Bild

Sven Jerring. Runt Sven sitter barn och tittar i de papper som Sven visar.

Sven Jerring

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer