Projektet finansieras av Arvsfonden

Plättar i Gävle

På sommaren 1946 följde jag med min mor till Ånge. Jag var knappt 4 år gammal. Redan då var jag intresserad av bussar och tåg och jag tyckte ortsnamnet lät som tåg. Hemma drogs tåget av ånglok, så Ånge var i min värld en plats för ånglok.

Vi var där i nästan två veckor. Familjen som vi besökte hade en dotter som gick ut med mig en eftermiddag för att titta på bussar. Det enda jag minns att vi såg på den stora platsen som jag förmodar var torget, var en stor lastbil. Innanför vindrutan stod en liten leksakslastbil. Jag kan se bilden framför mig än idag.

Likaså kan jag än idag se framför mig det som hände i Gävle på hemresan. En väninna till min mor hade haft sin dotter ”på landet” som man sade över sommaren. Flickan hade besökt sin moster och morbror i Bollnäs och skulle åka hem till skolstarten. Min mor hade då lovat att ta hand om flickan på vår återresa till Stockholm. Eftersom både Gun som flickan hette och jag älskade plättar och pannkakor hade Guns moster stekt plättar och lagt i två små matlådor åt oss. Det skulle vi få äta på tåget mot Stockholm var det tänkt.

Strax innan vi kom till Gävle fick vi byta plats med ett par resenärer som hade fönsterplatserna i kupén så vi kunde få använda det lilla fönsterbordet för våra matlådor. Tåget stannade i Gävle just som min mor tog fram gafflar åt oss och hällde sylt i våra lådor. Det fanns ett par sittplatser kvar i kupén och det kom in en som jag tyckte stor och tjock farbror. Han slängde upp sin resväska på bagagehyllan på den sida där Gun satt. Plötsligt började det regna glasbitar ner i våra matlådor. Mannen hade slagit sönder lampan i kupén med sin resväska så att lampkupan gick i bitar. Jämmer och elände! Vi som sett fram emot att äntligen få äta våra plättar, fick inte smaka en enda plätt!!!!

Enligt uppgift var både jag och Gun helt otröstliga ända fram till Uppsala. Vi lär ha grinat och skrikit hela vägen från Gävle. Först i Uppsala fick de vuxna tyst på oss genom att en passagerare i kupén köpte godis åt oss av tidningspojken som just passerade.

Text: Lars-Erik Widell 
Foto: Ulla Widell

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer