Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

Skolresa med dispens

Vår medskribent Lars-Erik Widell tog realexamen som privatist våren 1963. Ett händelserikt år skulle det visa sig. Vi är ju numer vana vid att olika influensasjukdomar börjar drabba oss kring julhelgen eller en bit in på det nya året, men den 16 maj 1963 konstaterades det första fallet i Sverige på många år av sjukdomen Smittkoppor!

En månad senare skulle nykläckta ”realare” vid Norrbackainstitutet resa till Italien. Vad det förde med sig för deras del, kan Du läsa om här.

Efter 8-årig folkskola i vanlig normalklass trots medfödd hjärnskada, läste jag in realskoleexamen, vilken jag tog som privatist i maj 1963. En av mina tentorer var rektor Fylking (far till den mer kände Gert Fylking).

Om jag minns rätt var vi inskrivna som elever vid Solna Högre Allmänna Läroverk där Fylking var rektor, men läste på Norrbackainstitutet, där tre lärare skötte undervisningen.

Normal skolgång var på den tiden fyra- eller femårig folkskola och därefter en utbildning på realskola på fyra- eller fem år. Efter realexamen kunde man gå i gymnasium och ta studenten efter ytterligare fyra år. Vi som gick på Norrbacka som ”privatister” studerade på den fyraåriga linjen.

På examensdagen den 6 juni 1963 fick vi som present av föräldraföreningen en resa till turistorten Riva del Sole utanför Grosetto i Italien. Den var relativt ”handikappvänligt utformad” som man sade på den tiden.

När vi skulle åka någon vecka senare i juni pågick sedan den16 maj en smittkoppsepidemi i Sverige. Jag fick enligt tidigare beslut från dåvarande Medicinalstyrelsen inte ta vaccin mot smittkoppor eftersom man kunde få mycket hög feber av vaccinet och det kunde medföra en betydande försämring av min hjärnskada.

Enligt en tidningsartikel kom sjukdomen till Stockholm genom en sjöman som efter mellanlandningar i Asien kom till Stockholm med flyg. Man trodde att han blivit smittad någon gång under flygresan.
Sammanlagt insjuknade 27 personer i smittkoppor i Sverige och fyra personer dog av sjukdomen.

Jag trodde givetvis att denna fruktade epidemi skulle medföra att jag inte skulle kunna följa med mina klasskamrater på resan, men mannen som var ordförande i föräldraföreningen tog kontakt med berörda myndigheter och lyckades ordna en dispens för mig.

När vi skulle gå ombord på flygplanet vid Bromma Flygplats sade man till mig att jag fick vara beredd på att de italienska myndigheterna kanske skulle ”krångla” och sätta mig i karantän vid framkomsten. I allra bästa fall kunde jag delta fullt ut i de planerade aktiviteterna.

Från berörd myndighets sida hade man dock ordnat med ett slags avtal så att jag fick komma in i landet på villkor att jag varje dag under vistelsen åkte in till Grosetto och visade upp mig hos en speciellt angiven läkare som arbetade på en till synes allmän vårdcentral.

Den medhjälpare som följde med mig på dessa läkarbesök hade fått stränga order om att vi skulle gå raka vägen från receptionen in till läkaren och helt ignorera andra patienters eventuella klagan på att vi trängde oss före.

Det var mycket varmt i Italien när vi landade. Strax före landningen kom flygvärdinnorna med våtvarma servetter som vi skulle badda våra huvuden med. När planet väl hade landat fick ingen lämna planet förrän en läkare undersökt mig mycket noga (och detta inför ögonen på alla passagerare). När han gav klartecken och gick av planet, fick vi börja stiga av.

En motorväg där det kör bilar.

Så blev det ett antal tur- och returresor med buss sträckan Riva del Sole – Grosetto. För varje läkarbesök gick undersökningen fortare och fortare. De tre sista dagarna kände han bara på halsen samt tittade på mina ögon och min tunga. Givetvis protesterade övriga patienter som väntat, men läkaren talade om för dem när han släppte in mig varför han måste göra som han gjorde och då hördes ofta en susning typ ojojoj! När jag sedan under de sista dagarna av vår vistelse kom ut från doktorn redan efter fem minuter,  möttes jag och min medhjälpare av applåder.

Medan vi var i Italien hände det saker i Stockholm. När vi kom hem fick vi veta att Stig Wennerström den 25 juni tagits på Riksbron för spioneri efter att statspolischefen gett order om gripande.

Text: Lars-Erik Widell
Foto: Peter Holmström

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer