Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

Skotten i Tensta

Vår medskribent Lars-Erik Widell bodde under tre år i början av 1970-talet i ett av husen på kullen vid vattentornet man ser på vänster sida när man kör väg E18 mot Enköping och passerar Tensta.

Fram till början av 1960-talet hade området ingått i det som varit militärt övningsområde för tre regementen. Övningsområdet sträckte sig från Haga Norra i Solna till en bra bit in i nuvarande Sollentuna kommun. Det gemensamma namnet för övningsområdet var Järvafältet.

Tensta tillhörde Södra Järvafältet och Husby som blev känt runt om i världen till följd av bränder och bråk i början av 2013 hörde till Norra Järvafältet.

En kväll vid 17-tiden 1972 fyrades det av två pistolskott i närheten av vattentornet. En händelse som aldrig varken TV eller tidningar rapporterade om.

Jag är uppvuxen i Hässelby i västra Stockholm och flyttade med min fru till det nya bostadsområdet Tensta på gamla militära övningsområdet Järvafältet våren 1971.

Till mitt arbete hade jag 14 km att åka. Eftersom jag har en lindrig CP-skada blev det Taxi Stockholm som fick uppdraget att utföra mina arbetsresor.

Chauffören hette Lennart och han hade kört mig i flera år. Lennart visste därför exakt hur vi måste gå armkrok och att han måste hålla i mig ordentligt för vid minsta lilla ljud kunde jag rycka till och kroppen kunde slänga sig åt både höger och/eller vänster.

Vår gård var gemensam för två hus. Tillsammans var det 36 familjer som delade gård med gungor och sandlåda. Gården var helt avstängd för biltrafik med en bom, varför Lennart på morgonen fick leda mig från porten till bilen som stod vid vändzonen. På kvällen gick vi på samma sätt från bilen till porten.

En kväll vid 17-tiden när vi var på väg hem och rundade ena husets hörn (tror det var i början på augusti) 1972 hände det något som ingen väntat. Två skott small av med kort tidsmellanrum.

Min kropp reagerade precis som jag beskrivit ovan och Lennart orkade inte hålla emot utan vi föll båda två i buskaget Du ser till höger på bilden nedan. Vi skulle gått till det högra huset på bilden, men blev alltså liggande i buskaget någon minut innan Lennart först kunde resa sig och såg att han var oskadd. Jag däremot hade ett sår på ena handen som jag ådragit mig vid fallet.

När vi båda kommit på fötter såg vi skytten springa därifrån så fort han bara kunde. Han bodde i det andra huset och var ute på gården och lekte. Så hade han (den lilla 5-åringen) fått syn på oss, riktade sin knallpulverpistol rakt mot oss och sköt.

Skytten blev givetvis rädd. Han hade ju ”dödat” två personer!!

Text: Lars-Erik Widell
Foto: Ulla Widell

Busken där Lars-Erik och Lennart föll.
I buskaget till höger föll vi ned skjutna med en knallpulverpistol.

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer