Projektet finansieras av Arvsfonden

Psykisk ohälsa som intresse

Malin Ovesson har dignoserna asperger, tvångssyndrom och cyklotomi. Hur funkar det att leva med det undrar vi?

Berätta lite om dig själv?
-Jag heter Malin och är en 30-årig tjej som bor i Ronneby. Jag tycker om att träna, vara med familj och vänner och kolla på filmer.

Hur ser din vardag ut? 
-Vardagen, jag jobbar 25% som Livsstilscoach och ibland har jag föreläsningar om mina diagnoser (asperger, tvångssyndrom och cyklotomi). Jag måste tyvärr vila ganska mycket eftersom min energi tar snabbt slut, men vissa dagar är jag som en duracellkanin, haha!

-Jag har vissa dagar väldigt många tvångstankar och det är extremt jobbigt. Jag har också mina dagliga tvångshandlingar, såsom att kolla spis, kranar, dörrar, element , med mera – att de är avstängda då. Jag är JÄTTERÄDD för att råka orsaka någon skada eller död.

-Mina värsta tvångstankar handlar om att jag är rädd att råka skada eller döda någon annan människa.

-Jag tvättar mina händer mycket, de är just nu rätt torra och slitna.

-Jag har Aspergers syndrom och det gör att det tar mycket energi av mig att vara i sociala sammanhang. Jag trivs bra själv men gillar också gemenskap och att vara med människor. Mina diagnoser påverkar mig mycket. En av mina drömmar är att skriva en självbiografi.

Hur upptäckte du att du hade tvångstankar?
-Jag tror att jag visste redan i unga år (7-årsåldern) att det var något som inte riktigt stämde, men det var nog när jag var runt 14, 15 -årsåldern min storasyster påpekade det. Jag fick min diagnos Tvångssyndrom år 2005. Aspergern och cyklotomin fick jag nu för cirka 3 år sedan.

Vilken hjälp får du?
-Jag har gått i terapi i omgångar sedan 2005. Men 2009 så hittade jag den bästa av alla, som jag har än idag . Jag har fått mycket KBT-terapi, det har hjälpt lite. Och vanliga samtal. Jag äter antidepressiva och stämningsreglerade läkemedel, de hjälper mig mycket! Något som också har STOR betydelse är stöttande och förstående familj och vänner. Och att läsa och prata med andra som har samma eller liknande diagnoser. Ett av mina stora intressen är psykisk ohälsa.

malin

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer