Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

Älgsafari på Räntemåla gård

Kerstin och Karl-Göran Eriksson äger och driver Räntemåla gård, där man kan träffa älgar på riktigt nära håll. Makt i Media gjorde ett besök, där vi bland annat mötte den rikskända älgen Fabbe.

Hur många älgar finns det här?
– Här finns 13 vuxna älgar och 3 kalvar.

Hur fångar ni in älgar vilda?
– Man får inte fånga in vilda älgar. Det är absolut förbjudet. Utan man måste köpa eller sälja från andra djurparker.

Har det hänt att ni blivit attackerade av älgar?
– Ja det har jag blivit och det är en gammal farbror här som heter Josef, men han lever inte längre. Jag skulle fånga hans fästmö som heter Helga och det gillade inte Josef så att han sparkade till mig. Han skulle sparka till mig här i huvudet men jag tog upp armen så här så han träffade klockan. Så klockan fick jag köpa ny. Men det är det enda som har hänt.

Hur transporterar ni älgar till er gård från det vilda?
– Ja, det är en bra fråga. Vi köper alltså älgar eller säljer till andra djurparker. När man transporterar en älg söver man ner den. Man måste alltså bedöva den och sen släpar man in den i transporten och sen väcker man den med ett uppvakningsmedel. Älgen måste stå på egna ben när han åker till nästa ställe.

Hur sköts djurunderhållningen av älgar under transporten från det vilda till Räntemåla Gård?
– De står ju vakna under transporten, men de får inte transporteras mer än sex timmar, så jag kan aldrig hämta en älg uppifrån Västerbotten exempelvis. Då måste den stanna och rastas och den måste ha tillgång till vatten och den måste ha tillgång till veterinär under transporten.

Hur länge har ni på Räntemåla Gård haft guidade turer?
– Vi har haft guidade turer sen 1996. I 18 år har vi hållit på med älgarna och i och med att vi började med älgarna så fick vi också börja med guidning och då är det som ni förstår inte bara svenskar, utan också tyskar och danskar och holländare och engelsmän. Det är min fru som mestadels hjälper oss med guidningen. Hon pratar ju flytande tyska i princip. Tyskarna vill veta mer än vi svenskar om älgarna. Tyskarna vet ju ingenting om älgarna. Däremot vi som bor i Sverige vet ju mycket mer.

Kan man se älgar närmare med kikare från vandringsstigen på vildmarksområdet av Räntemåla Gård?
– Ja det kan man i för sig men vi får se dem här utan kikare. Ni får klappa dem precis som jag klappar dig. Ni får mata dem. Så kikaren kan ni lämna kvar i bilen. Ni kommer lika nära som du och jag.

Har det hänt att älgar har rymt från Räntemåla Gård?
– Ja det har hänt faktiskt. Vi har en älg här som heter Josefsson och den förste älgen vi skaffade hette Josef och så vart det Helga och så var detta sonen som heter Josefsson. Och Josefsson var på rymmen för 7 år sen under september och oktober. Älgjakten började här i oktober och sen var det jägare som inte kunde hålla igen på avtryckaren då utan de sköt på Josefsson i skogen, så att han har vilket ni kommer att se ett kulhål i örat.

– Men sen kom Josefsson hem efter en månad och sa att nu vill jag gå in och ha lite riktig mat och då klippte vi hål i nätet och släppte in han igen. Han är tillbaka här nu. Han gillade inte det där med hundar som jagade honom och jägare som sköt efter honom och så vidare. Ni får träffa honom senare.

Text och foto: Henrik Daleke, Madeleine Jerkerstrand och Claudia Marroquin

Älgexperten Karl-Göran och Makt i Medias reportrar.

Älgexperten Karl-Göran och Makt i Medias reportrar.

Här utfodras älgarna på Räntemåla gård.

Här utfodras älgarna på Räntemåla gård.

Älgen Gustav gillar bananer!

Älgen Gustav gillar bananer!

Älgarna var lika nyfikna på oss som vi på dem.

Älgarna var lika nyfikna på oss som vi på dem.

Älgarna i sitt stora hägn.

Älgarna i sitt stora hägn.

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer