Projektet finansieras av Arvsfonden

Anna Ekström – politiker, ordförande och präst

Anna Ekström har många järn i elden. Hon är både ordförande i handikappnämnden i Karlskrona, politiskt aktiv i Folkpartiet och arbetar även som präst. Anette Gullming bjöd in henne för att höra mer om hennes arbeten. 

Berätta om dina jobb.
– Som ordförande i nämnden behöver jag sätta mig in i olika verksamheter. Det finns runt 100 arbetsplatser och alla har olika behov. Vissa behöva bara hjälp med hjälpmedel, vissa har boende, många har vård och det är mycket att sätta sig in i.

Hur kommer det sig att du är intresserad av personer med funktionsnedsättning?
– Det har alltid varit så att man har mött människor som inte själva kan stå på barrikaderna.

Vad menar du med det?
– Om inte Makt i Media funnits hur skulle man då göra sin röst hörd? Men jag tror att det har att göra med när jag började läsa teckenspråk på gymnasiet. Då öppnade sig en värld och att det fanns mycket mer i samhället.

Hur är det att skilja mellan jobb och privatliv?
– Bra fråga, men man måste prioritera familjen. Man kan inte bara jobba. Ens chefer kan säga att man kan jobba hur mycket som helst, men man måste säga stopp. Vissa saker gå in i familjen. Jag har barn som är födda i valrörelserna och de har fått hänga med i paneldebatter och jag ammat inför 300 gymnasieelever mitt i skoldebatten. Det skall gå kombinera karriär och familj.

Hur tycker du att fritidsutbudet är i Blekinge för personer med funktionsnedsättning?
– Det är något jag skall fråga er. När det gäller fysiska funktionsnedsättningar så har jag märkt hur svårt det är att ta mig in i vissa lokaler med barnvagn och att göra vissa aktiviteter. Jag tänker först på rullstolar som har svårt att ta upp sig för trappor, alltså tillgängligheten. Det är något jag behöver undersöka mera.

Vad vill du förändra för personer med funktionsnedsättning?
– Att man skall ha ett bra liv och det skall man ha rätt till.

Sedan undrar jag i fall Makt i Media kan bli en daglig verksamhet?
– Idag är det ett projekt. Men detta få vi tittare närmare på och det var en bra fråga. Som att det bli som ett jobb. Det finns olika projekt och det finns ett stort ett intresse. Så det är inte helt omöjligt. Man kan säkert sälja tjänster till våra andra tidningar. Det finns säkert olika vägar men jag har inget rakt svar på det.

Vad ville du bli när du var liten?
– När jag var femton ville jag bli präst.  Jag ville bli det ganska tidigt.

Text: Anette Gullming
Foto: Claudia Marroquin

En glad Anna
Politiker, präst och ordförande. Anna är en tjej med många järn i elden.

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer