Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

Armlös, benlös men inte hopplös

Mikael Andersson föddes utan armar och ben, men är idag en framgångsrik föreläsare. Här berättar han för Makt i Media om sin vardag och sitt arbete.

Hur känns det när alla tycker synd om dig?
– När jag var liten reagerade jag mer på det. Jag tyckte det var jobbigt. Idag som vuxen upplever jag inte det riktigt när jag möter människor som öppet tycker synd om mig. Jag känner inte riktigt så. Men om det skulle vara så.. Det kan ju bero på okunskap. Jag kan ju inte börja skälla på någon som tycker synd om mig. Det kan ju bero på att man inte har tillräcklig kunskap, att man inte riktigt känner till hur jag lever, för visste man det ser man och förstår att det inte är synd om mig. Jag lever att bra liv.

Har du tjej och barn?
– Ja, jag är gift med en kvinna som heter Christina och vi har tillsammans fyra barn som heter Sara, Simon, Linus och Livia.

Hur ser din vardag ut?
– Det är lite olika beroende på vad jag ska göra. Ibland är jag ute och reser och gör jobb. Då bor jag ofta på hotell, eller så åker jag bil, tåg eller flyg som tar mig till de olika uppdragen. Så står jag framför folk och talar och så tar jag nästa resa någonstans och så står jag på ett nytt ställe och talar och bo på hotell annars är det en vanlig vardag hemma. Jag har kontoret hemma i Göteborg .Då pratar jag i telefon skriver mycket mejl och sådana saker. Hämta på dagis åker och handlar precis som alla andra.

Hur känner du av media runtom dig?
– Jag får förfrågningar om att vara med i tidningar, svara på olika saker, om man har det jobbet som jag har då får man vara noga med vem man blir intervjuad av och i vilket sammanhang  och var det ska publiceras så man inte skriver och publicerar saker  om mej som jag inte tycker är bra.  Jag är en person som förknippas med mitt varumärke. Det är viktigt att det jag gör är positivt att människor tycker om det så att folk inte hör saker om mej som inte är bra så jag får vara noga med  vilken som intervjuar.

Har du någon blogg?
– Jag har haft en som inte fungerat så bra men nu ska jag göra om min hemsida och då ska det en bättre blogg som jag har större möjligheter att lägga in bilder och skriva och redigera. Så svaret på din fråga, ja snart har jag en jättebra blogg.

Vad heter din bok?
– Den heter ”Armlös, benlös men inte hopplös” och den kom ut 2009.

Har du gjort någon CD-skiva?
– Ja det har jag gjort, en sång. Det var ursprungligen en dikt till min mamma och pappa, kan man väl säga, som jag skrev när min pappa dog och delar av den texten har tonsatts. Det har också tryckts en CD-skiva av den.

Hur är dina föreläsningar?
– Hur de är? Jag skulle kunna beskriva min föreläsning som väldigt personlig, upplevelsebaserad, att jag beskriver inte vad jag tror eller vad någon har forskat kring, teorier eller så, utan jag beskriver vad jag varit med om och vad jag har tänkt och vad jag har gjort och vad jag dragit för slutsatser av det. Så de exempel jag använder är från verkliga livet. Från mitt liv, inte från någon annans.

Text och foto: Jenny och Claudia

Mikael ler
Foto: Valter Bengtsson

Jenny intervjuar Mikael
Jenny Persson ställer frågor till Mikael Andersson.

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer