Projektet finansieras av Arvsfonden

Bakom kulisserna på Radio Blekinge

Daniel Kjellander och Tove Kluge arbetar som programledare på Sveriges Radio Blekinge. Jenny Persson och Linus Karlsson begav sig till studion för att ta del av deras arbete.

Hur länge har ni arbetat på Sveriges Radio Blekinge?
Tove: Jag har arbetat sedan januari 2013.
Daniel: Jag har jobbat här på radion sedan 2002.

Hur får man jobb på radio?
Tove: Det är lite olika. Jag fick jobb för att jag hittade en jobbannons på Sveriges Radios hemsida där de sökte programledare på P4 Blekinge. Då gick jag fortfarande på Lunds universitet och gjorde min praktik och examensarbete. Jag sökte jobbet, fick komma på en intervju och träffa cheferna och sen några veckor senare fick jag reda på att jag hade fått jobbet som programledare. Jag blev så klart jätteglad. Men innan jag jobbade som programledare så sommarjobbade jag på Sveriges Radio i Blekinge som reporter.

Daniel: Dom flesta som jobbar här har gått någon form av journalistutbildning. Själv gick jag en utbildning för att jobba på reklamradion och jobbade på Radio Match innan jag fick jobb här. Journalistiken har jag lärt mig själv under vägen.

Hur gör man radio?
Tove: Det är en ganska lång process. Dels är det ju all teknik, där man har ett mixerbord som sköter mikrofoner, vilka låtar som ska spela, telefonlinjer så man kan ringa folk och massor av andra saker. Det är ganska mycket att hålla reda på, men det är lätt att lära sig. Vi har också ”makt-knappen” i Mixerbordet. Det är en knapp som bara används när trafikredaktionen vill komma ut i radio och varna trafikanterna om något. Då ringer de till oss och säger att de vill vara med och då trycker vi i maktknappen. Den gör så att alla som befinner sig i Blekinge måste lyssna på oss, oavsett om de lyssnar på P1, P2, P3 och i vissa fall även om man lyssnar på CD! Men den får vi bara trycka i när trafiken vill vara med.

– En gång var det en annan P4 station som använde den knappen för att säga att alla skulle lyssna på deras nya morgonprogram. Det var inte så populärt…

Daniel: Dagen innan vår sändning så pratar vi om vad vi vill att morgondagens sändning ska handla om. Vi försöker ha med saker som det snackas mycket om för tillfället. Sedan ringer vi runt och försöker boka in folk som vi kan intervjua dagen efter, antingen kommer dom till studion, eller så ringer vi dom eller åker ut och sänder från platsen där dom bor eller jobbar.

Vad gör ni på Radio Blekinge?
Tove: Jag jobbar bara som programledare, men man får göra ganska många olika saker ändå. Huvuddelen sitter jag i sändning, det gör jag mellan klockan 6 och 9 varje morgon. När vi har slutat sända så jobbar vi med att boka gäster till programmet. Då händer det att vi spelar in ett inslag som vi ska ha morgonen efter, men mycket gör vi i direktsändning.

– Förutom det ska jag se till att det kommer ut artiklar på hemsidan och massor av andra små saker. Det är fullt upp!

Daniel: Vi gör väldigt mycket! Vi sänder nyheter, program, lägger ut saker på hemsidan, uppdaterar Facebook och Twitter osv. Sedan har vi tekniker som löser dom svåraste tekniska grejorna.

Hur är det att jobba här?
Tove: Det är jätteroligt. Alla är jättesnälla och Daniel är fantastiskt rolig att jobba med. Han är lite som en storebror. Vi retas och skrattar åt varandra, men har alltid väldigt roligt.

Daniel: Jag brukar säga att jag har världens roligaste jobb! Jag får prata med massor av roliga människor om intressanta saker, och jag lär mig jättemycket eftersom jag ju faktiskt får betalt för att ställa frågor om saker som jag och lyssnarna undrar över.

Berätta om något tokigt som har hänt i direktsändning?
Tove: Jag får titt som tätt hjärnsläpp. En gång skulle jag dra ett löp, alltså berätta vad som skulle komma i nyheterna en halvtimme senare, och jag hade snabbläst det och trodde att jag kunde det. Jag mindes att det var något med polisen, men när jag ska säga det så får jag hjärnsläpp. Jag säger något i stil med ”I nyheterna om en halvtimme handlar det om poliser… kriminella.. saker… människor…ehhhh.” Jättedumt blev det.

Daniel: Det var en gång när jag skulle intervjua ett gäng som jobbade med teater. Jag visste att dom skulle iväg och träna på sin teaterpjäs och vissa av dom var utklädda i ganska galna kläder. Då sa jag i radio till en tjej ”Vad fint utklädd du är innan teaterpjäsen”. Hon svarade: ”Dom andra är utklädda, själv brukar jag se ut så här…”. Det var ganska pinsamt då, men jag skrattar ofta åt det.

Hur mycket förberedelser krävs det inför varje sändning?
Tove: Nästan fyra timmar. Efter varje sändning har vi tre timmar på oss innan vi slutar och då bokar vi gäster och förbereder. Sedan börjar vi jobba ungefär klockan 5 varje dag, och har då en timme innan vi går in i studion och ska sända. Det är mycket mer förberett än vad man kan tro.

Daniel: Varje dag efter sändning så jobbar vi mellan 9-12 och förbereder sändningen dagen efter.

Vad gör ni om någon blir sjuk?
Tove: Då får man jobba själv. Det är både lätt och svårt. De första dagarna kan man klara sig själv, men är den andra sjuk länge kan man behöva stöd av någon. Det svåraste är att prata med sig själv och ändå få det att vara intressant. Det är mycket lättare när man har en person mittemot som kan reagera och svara.

Vem väljer musiken?
Tove: Det är en kille som heter Alf Carlsson. Han är musikproducent för flera olika stationer i södra Sverige. Han bestämmer alla låtar som ska vara med, men det händer att vi måste plocka bort eller lägga till en låt. Då bestämmer vi själva vilken låt som ska få komma med eller plockas bort.

– Affe tycker det mesta är okej, men han gillar inte att man tar bort ”startlåtarna”, alltså de låtar som börjar programmet efter nyheterna. Den låten har han funderat länge på och är en speciell låt som många lyssnare har en koppling till. Alla andra låtar kan vi röra, men helst inte den.

Linus, Tove, Daniel och Jenny sitter i en soffa och tittar in i kameran.
Linus Karlsson, Daniel Kjellander, Tove Kluge och Jenny Persson.

Jenny och Linus sitter i radiostudio med Daniel och Tove.
På plats i studion.

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer