Projektet finansieras av Arvsfonden

Bakom scenen med Linnea Henriksson

Om vi säger Idol 2010, förband till Gyllene Tider och en glad tjej med sin speciella scenstil. Vem tänker ni på då? Vi tänker på Linnea Henriksson.

Skriver du dina låtar själv?
– Jag skriver väldigt mycket själv. Sen tycker jag om att skriva med folk också. Det album jag släppte förra året skrev jag till stor del med andra också. Men det måste vara min musik om jag ska kunna göra det i mitt namn.

Hur kom du i kontakt med Orup?
– Jag kom i kontakt med Orup genom att mitt skivbolag hade lite hemliga planer. De skickade iväg min musik till honom och så tyckte han om det. Han frågade om jag ville skriva med honom. Det var häftigt.

Vad skulle du göra om du inte höll på med musik?
– Jag tror att det hade handlat om musik oavsett ändå. Jag har jobbat med annat också. Jag har bland annat jobbat på ungdomshus där jag var lekledare som repade med ungdomar i replokaler.

Är det någon skillnad mot att vara förband än att vara ute på egen turné?
– Det som är speciellt med förband är att man bara har att vinna. Det inte mig de är här i huvudsak för, men om de går härifrån och känner att de även vill lyssna på mig, så har man fått men till.

Har du några scoop?
– Du tänker smaskiga som man vill ha som journalist? Jag tror inte att jag så jättemånga spännande grejer för jag tror att jag är öppen med att berätta, men så här i EM-tider hade jag tänkt att bli fotbollsspelare. Det var inte så dramatiskt. Jag slutade för att mina ben inte ville med mig längre. Det är ju inget scoop. Jag får nog tänka lite på den.

Hur kommer det sig att du blev förband till Gyllene Tider?
– Det kan jag nästan undra själv. Det är som en dröm det här. Jag fick frågan redan i höstas. Jag hade hört rykten att de skulle ut på turné. Det kanskehar att göra med att jag också gör svensk pop och att jag kommer från Halmstad. Det är mina hjältar.

Vad har du för humor i dina låtar?
– Jag vågar vara brutalt ärlig och någonstans har jag inställningen att det är helt okej att folk inte bara skrattar med mig utan även åt mig. Så jag är ganska utblottande. Jag vet inte hur mycket humor det är i det. Det är framförallt live för då skuttar jag väldigt mycket och då vet jag att det inte är alla som skrattar med mig utan åt mig, men det bjuder jag på.

Vad vänder man sig till om man vill boka dig och vad skulle det kosta?
– Det är ganska lyxigt för mig numera att jag inte behöver göra det själv. Nu har jag folk som hjälper mig med det. Om man ska boka mig kontaktar man Jesper, som är en trevlig liten skåning som är golfnörd, som jobbar på Live Nation. Jag vet inte vad det kan kosta, det får du fråga honom.

Hur marknadsför du dig?
– Oj, det är tack och lov något som andra får tänka på mer än jag själv. Jag tycker det är väldigt roligt att kommunicera med som är nyfikna på det gör jag. Jag håller på lite på Internet och skickar ut bilder och snackar med de som vill.

Hur upplever du som artist när folk i dagens samhälle laddar ner?
– För mig är det en jättedröm folk ens hittar mig och tacksam att folk vill lyssna på mig. Jag tycker att Spotify är fantastisk och alla kan hitta musik väldigt enkelt. Det är väl en bra lösning.

Är det inte dumt att folk laddar ner musik och filmer och att artister förlorar på det?
– Jag nog inte kommit dit ännu att jag har märkt av det. Jag spelar för de som hittar mig. Det är en bra grej att folk hittar mig och sen får de anda som jobbar med mig få huvudbry om det blir ett stort problem. Just nu är det på en nivå där är häftigt att andra vill ta del av mig.

Saker du sjunger om, har du varit med om det?
Ja, det är mina berättelser. Det kändes nästan som att jag rev ur dagboken och kastade ut till alla. Det var väldigt personligt. Jag älskar historier, filmer och berättelser och kan leva mig in det med. Inom popmusik kan man betona vad genom att upprepa det i refrängen. Man kan krydda historien dit man vill ha dem.

Hur går det med kärleken?
– Det går bra. Jag är så glad så.

Emil –  Det går bra med min med.

– Visst är det härligt. Det är något man märker mer och mer och hur bra man mår .Det kan vara kärlek ifrån vänner. Det är ganska härligt att veta att det finns folk runtomkring som bryr sig.

Hinner du umgås med familjer och vänner som mycket du vill?
– Kanske inte fysiskt man reser mycket. Jag bor i Malmö men jobbar ganska mycket i Stockholm. Man kan kommunicera på andra sätt. När man väl ses så bli det extra mycket.

Vad tycker du om skvallertidningar?
– Jag läser inte skvallertidningar. Jag kan tycka det är lite lustigt att läsa framsidor  för jag vet att rubrikerna väldigt sällan stämmer med det man tror innehållet ska vara. Det är inget som har påverkat mig i alla fall. Jag tror jag är för vanlig jag som precis alla vi här som gillar det vi gör. Så gillar man att ta en glass också.

Hur är livet som artist?
– Det är fantastiskt jag njuter mycket varje dag  av att få chansen att göra detta och att ni vill ta reda på är en stor glädje.

Text och Foto: Emil, Anette, Henrik, Claudia, Andreas.

Gruppbild på ett glatt reportagegäng med Linnea Henriksson mitt ibland dem

Linnea Henriksson och Makt i Media

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer