Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

Barnens Gård – ett paradis för lekfulla barn

Barnens gård – Här finns något som passar både barn och tonåringar.

Vad kan man göra på Barnens gård?
– Man kan leka med våra lekgrejer eller hjälpa till att sköta djuren, till exempel med att ge dem mat, sedan har vi ett badland som man kan bada i.

Hur många barn brukar komma hit?
– Det är väldigt olika beroende på när det är och vilket väder det är. Men om det är en solig dag i juli så kommer det kanske 1000 personer och då är cirka hälften barn, 500 (femhundra) vuxna och 500 (femhundra) barn. Men är det en regnig dag i juni, så är det kanske bara 20 (tjugo) personer som kommer hit.

Vilka ådrar är mest här?
– Det är faktiskt fler vuxna än barn som är på Barnens gård. Vad det gäller barn så de mellan 3 (tre) år och 13 (tretton) år. Sedan är det en grupp med tonåringar som brukar komma själva, utan mamma och pappa, de brukar vara mest i vattenlandet.

Vad är mest populärt?
– När vi startade vår verksamhet här trodde vi att badet var det som var mest populärt.

– Vi gjorde en undersökning 2012 (tjugohundratolv) där vi frågade våra gäster vad som var mest populärt. Om det var djuren, vattenlandet eller leklandet och resultatet blev 33% (trettiotre procent) på varje, så det gick inte att avgöra.

Hur många djur finns det?
– Vi har höns, getter, grisar, kaniner, kattungar, kor och hästar.

Vad gör ni när barnens gård är stängt?
– På hösten/vintern när vi har stängt jobbar vi med underhåll. Vi lagar det som blivit trasigt, målar och lackar, fixar i trädgården. Sedan planerar vi inför nästa år om vi ska göra några nyheter, köpa in saker om man ska ändra något och så vidare.

Var förvarar ni alla djur och maskiner när det är stängt?
– De enda djuren som är våra är grisarna. De andra djuren hyr vi eller köper in varje säsong.

– Getterna är hos en tjej som heter Lina som tar hand om dem på vintern, kaninerna och hönsen är hos en kille som heter Daniel. Grisarna är hos några kompisar till oss som vi betalar för att de tar hand om dem, kattungar köper vi nya varje år. Kossorna tillhör några av bönderna här i närheten och hästarna hyr vi in, de är från ett ställe på Öland så vi har inga djur här på vintern.

Alla maskiner och grejor förvarar vi i den stora ladan därnere som vi byggde ny förra året.

Varför har ni inte kvar det stora tältet som brukar vara här bredvid?
– Det är inte vi som håller i det utan det har varit en annan kille som har haft det, vi har bara hyrt ut marken. Han ville inte hålla på med det längre och det har han inte gjort på flera år utan hans barn har skött det. Men nu har de också tröttnat så det blev inget i år och vi hann inte få tag i någon ny.

Bild på ljushårig kvinna med blårutig scarf i håret

Åsa på Barnens gård

En av hästarna på Barnens gård

Bild på en get

Barnens gård get.

Två stångande getter

Två stångande getter.

En kille och en tjej som sitter vid ett rött minihus

Jocke och Ylva kelar med kaninerna.

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer