Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

Besök på Blekinges viktiga flygbas

Makt i Medias reporter Joakim Strömgren besökte flygflottiljen F17 i Kallinge och intervjuade informationschefen Kent Löving.

Hur gammalt är F17?
– F17 byggdes1944 efter ett regeringsbeslut1942. Då valde man mellan att lägga det utanför Jämjö slätten eller här i Kallinge men bönderna var rika och hade mycket att säga till om och ville inte offra sin bördiga mark och så hade man här på Björkehed som det heter ett militärt förband tidigare, Blekinge bataljon. Så det passade bra att bygga det här.

Hur går det till att bli pilot inom det militära?
– Först så gör man en grundläggande militär utbildning, som alla som anställs inom försvarsmakten gör. Sedan så går man på en flygskola i Linköping och där lär man sig flyga med sk60 ett tvåsitsigt skolflygplan. Där lär man sig flyga, starta och landa och så vidare. När man är klar med det åker man till F7 Såtenäs som ligger vid Vänern. Och där lär man sig flyga Gripen, fortfarande, lugnt och sansat. Sen så kommer man ut på förband och där fortsätter den grundläggande utbildningen. Den taktiska utbildningen där man lär sig att flyga och använda flygplan på ett sådant sätt som det är till för, det vill säga en vapenbärare som ska kunna agera, det tar fyra år.

Kan du berätta om ert snabbaste plan?
– Det är ju Jas 39 gripen. Och den går mach 2 plus och det är ljudets hastighet ungefär 1100km i timmen på marknivå beroende på vilken höjd man är på. Därför pratar man om mach, man kan alltså köra två gånger fortare än ljudet. Det är svensktillverkat med många utländska komponenter, naturligtvis ett samarbete och den kan bära robotar naturligtvis, IR-robotar som går på värme. Radar-robotar som med hjälp av radarn la sig på målet och går i väg. Sen kan man använda bomber. Bomberna är bland annat laserstyrda och GPS styrda.

Hur viktigt är F17 i Sveriges försvar?
– Ja, det är ju en av två flottiljer som har stridsflygdivisoner idag och vi ingår i krigsorganisationen. I det avseendet är vi väldigt viktiga. Placeringen av F17 här nere i sydöstra spetsen av Sverige, det händer ju mycket ute över havet som är ett väldigt hårt trafikerat vatten vad det gäller fartyg och det är mycket flygverksamhet, så därför har vi incidentberedskap stående här, det vill säga flygplan som är startbereda som kan gå ut och titta vad som händer.

Reporter Joakim Strömgren

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer