Projektet finansieras av Arvsfonden

Bland vildsvin och vincenter på Eriksberg

Eriksberg ligger i Åryd mellan Karlshamn och Ronneby i Blekinge. Eriksberg är ett av norra Europas största vilthägn och Nordens största safaripark. Parken ägs av Rune Andersson. Varje år besöks parken av cirka 40 000 personer. Makt i Media ställde några frågor till Bibbi Brorsson som arbetar där.

Hur kom ni på idén med en safaripark?
– Det var inte vi som kom på det. Det var Bengt Berg som började hägna in området på 1940-talet för att forska på kronhjorten. Sedan dess har verksamheten kretsat kring de vilda djuren.

Hur många arbetar i parken och vad består arbetsuppgifterna av?
– Nu på sommaren är det nog 40-50 personer som jobbar här. Det är olika arbetsuppgifter. Vi har några som tittar till djuren, några tittar till byggnader och många jobbar i köket och lagar mat. En del serverar och eftersom vi har hotell här har vi även städpersonal. Vi har tre guider och jag jobbar på kontoret och jobbar med bland annat inköp. Vi har personal som arbetar med hemsidan och med ekonomifrågor.

Får man fiska här i parken?
– Jajamen, man kan fiska både karp och gädda. Båda ska då förbokas. Gäddfisken är för det mesta på våren och hösten innan det blir för varmt i vattnet. Då hyr vi ut boende med båtar och då får man också fiska. Och det gör man då i havet. Karpfisket har vi gårdssjön bakom stugan vid lekplatsen. Karp kan man fiska på sommaren så man kan köpa fiskekort när man kommer hit.

När du säger fiskekorten här. Vad ligger de i för prisklass?
– När det gäller gäddfiske så säljer vi enbart paket med boende och båthyra, det billigaste kostar 2 000 kronor och då bor man i Jägarvillan. Ska man fiska karp en dag så kostar det med mellan 300-500 kronor.

Hur länge har du arbetat i denna park?
– Jag har började arbeta här i februari 2001. Jag är inne på mitt tolfte år. Så det är rätt länge.

Hur exporteras och importeras djuren till parken?
– Importeras gör de inte utan det är bara vincenttjurar vi tar in här när vi behöver en ny avelstjur. Det är ungefär var fjärde, femte, var sjätte år. Och då måste den stå i karantän i tre-fyra månader så att vi vet att den inte har någon sjukdom.
– Vi säljer inte levande djur härifrån utan bara kött och korv. Eller ja, vi har skickat vincenter härifrån och det är för det mesta unga djur som kvigor eller unga tjurar som bland annat sänts till Polen där de får gå frilevande eller till andra parker. Detta på grund av att vincenter fortfarande är utrotningshotade.

Vad finns det för djur i parken?
– Vi har kronvilt, dovvilt, vincenter, vildsvin och mufflonfår. Nu på sommaren har vi ungefär 1500 djur. Det är största antalet är dovviltet som är 800 djur sen kommer kronviltet som är runt 400-450 djur. Det är lite svårt att veta hur många vildsvin vi har, men ungefär 150 vuxna djur och väldigt många unga djur. Sen har vi ungefär 140-150 mufflonfår. Jag tror att det är 43 vincenter, vi har fått en ny kalv i år.

Tar ni emot praktikanter?
– Ibland tar vi emot praktikanter och det är sådana som läser inom restaurangbranschen och det är oftast de som är äldre, runt 19-20 år.

Tar ni emot äldre praktikanter eller andra än de som arbertar i restaurangbranschen?
– Vi har även jaktelever som är här ett år i stöten och även ibland jaktpraktikanter och det är sådana som läser till viltmästare eller jägmästare. Sedan har vi ibland som går i städet eller vid konferensen.

När kom vildsvinen till parken?
– Vildsvinen tog Bengt Berg hit i början av 1940-talet. De har varit här jättelänge.

Har du ätit vildsvin någon gång?
– Jag äter faktiskt vildsvin väldigt ofta, ibland till och med ett par gånger i veckan. Jag äter mest vildsvinskött och hjortkött.

Har det varit några vildsvinsolyckor i parken?
– Inte här inne på området och det är på grund av att man inte får köra fortare än 30 kilometer. För det mesta hinner man bromsa om det skulle springa ut på vägen.

Har det hänt någon gång att ett vildsvin har rymt från parken?
– Inte under tiden jag har varit här. Det beror på att vi har stängsel och eltråd som går runt hela området. Vildsvin tycker inte om elström.

Intervju och foto: Claudia, Andreas, Emil och Henrik

Bild på en leende Bibbi sittande i solen
Bibbi Brorsson arbetar på Eriksberg. 

Bild på ett litet vildsvin som bökar i gröngräset
Ett vildsvin som äter mat. 

Bild på hotellbyggnaden som är en stor vit mangårdbyggnad med höga fönster och svart plåttak
Hotellet på Eriksberg. 

Bild på utsikt över havet från stenhällarna
En vacker utsiktsplats.

Bild på den sk jägarvillan, en röd stuga med vita knutar i sann lantlig stil
Jägarvillan.

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer