Projektet finansieras av Arvsfonden

Blekinges skönaste gård, Äggaboden.

I Gärestad strax utanför Ronneby finns en av Sveriges skönaste gårdar. Makt i Media har besökt Anna-Lena och Peter Fransson som äger Äggaboden. I september medverkar de i tv-programmet Sveriges skönaste gårdar som sänds på TV4.

Berätta om Äggaboden.
– Vi säljer närproducerade produkter som grönsaker, mjöl, saft, potatis, viltkött, glass och framförallt ägg. Det är de som är basen i äggaboden. Det var så vi började. Nästan allt kommer från Blekinge, berättar Anna-Lena.
– Äggen som vi har kommer vårt hönshus som ligger några kilometer härifrån. Där har vi femtusen hönor som går fritt i en jättestor lokal inomhus. Där går de in i ett litet hus där de värper sina ägg, sen tar vi hit dem här. Det är så det fungerar, fyller Peter i.

Hur kommer det sig att ni är med i Sveriges skönaste gårdar?
– De skickade ett mail och frågade om vi ville vara med i programmet. Och då fick vi fundera innan vi bestämde oss, men vi tyckte att vi inte kunde missa det, berättar Anna-Lena.
– Men det var faktiskt så att det var många andra gårdar som de besökte i Blekinge. Jag tror att de intervjuade tio olika ställen, säger Peter.
– Så det var inget som var bestämt direkt med det mailet. Vi svarade att vi var intresserade sen åkte de ner och gjorde en research. De åkte runt till på olika gårdar för att se vilka som kunde passa, förklarar Anna-Lena.

Hur var det att vara med i programmet?
– Det var ju en rätt ganska häftigt grej. Man började tidigt på morgonen. Vi började klockan åtta och höll på till klockan åtta på kvällen. Det var femton man som dånade in här på gårdsplanen. Sen var det intervju på intervju hela dagen. Och vi var i hönshuset. Till slut var man så inne i det att man inte tänkte att det fanns en kamera där för man hängde bara med, berättar Peter.
– Men det var nervöst, säger Anna-Lena.
– Det var nervöst, men det var väldigt tjatigt. De tjatade om samma sak hela tiden, säger Peter och skrattar.

Hur länge spelades programmet in?
– Det var minst tolv timmar. Då var det först intervjuer, sen skulle vi upp till hönshuset, sen skulle vi göra produkten här i köket, och sen skulle vi göra en maträtt i vårt kök inne i huset. Sedan skulle vi äta maträtten med kocken Christian Hellberg. Efter det var det ännu fler intervjuer. Vi trodde aldrig att det skulle ta slut, berättar Anna-Lena.
– Men det var en fantastiskt trevlig tid, menar Peter.
– Mycket trevliga människor, säger Anna-Lena.

Tycker ni om att laga mat?
– Jag tycker det är roligare att äta, säger Peter och skrattar högt, och lämnar över ordet till Anna-Lena.
– Jodå, det är rätt roligt att laga mat. Framförallt när man får hitta på nya grejer. Då är det ännu roligare, tycker jag. Det gamla vanliga är inte så skoj.
– Jag tycker däremot om att göra det gamla vanliga när jag lagar mat. Jag är ingen nytänkare i köket. Då tar jag alltid samma sak, potatismos och korv, för det kan jag.

Vilken är er favoriträtt?
– Att äta eller laga? frågar Peter.
– Äta, svarar Claudia.
– Något jag tycker väldigt mycket om är kroppkakor. Dov- eller kronhjort är jättegott. Det är också en favoriträtt, berättar Anna-Lena.
– Sen har vi ju också kokta ägg, stekta ägg och förlorade ägg, säger Peter.

Hur var juryn i programmet?
– Det var nervöst för man har ju lite respekt för  han är ju en man med mycket pondus. Men han var jättetrevlig. Även de från Eon och Landshypotek var trevliga. Man vill ju göra så bra som möjligt, förklarar Anna-Lena.

Se intervjun här

Intervju: Claudia och Emil
Foto: Claudia

Sveriges skönaste gårdar

Programmet sänds i TV4 där olika gårdar tävlar i att ta fram en ny produkt med de råvaror som finns på gården. Gårdarna ska ta tillsammans med kocken Christian Hellberg ta fram ett recept med de utvalda råvarorna. Programledare är Caroline Norrby och i juryn sitter Carl-Jan Granqvist, Ellen Johansson och Helena Silvander.

Bild på Anna-Lena och Peter Fransson som sitter i en röd soffa
Peter och Anna-Lena Fransson.

Bild på olika sorters grönsaker som ligger i korgar

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer