Projektet finansieras av Arvsfonden

Branden intill brandstationen

För Makt i Medias läsare berättar Lars-Erik Widell om en brand som utbröt bara 200 meter från Hässelbys brandstation i början på 1950-talet.

Det som idag är Stockholmsförorten Hässelby har en lång tradition med Hässelby Slott sedan 1600-talet. Vid sekelskiftet 1899/1900 anlades ett 100-tal handelsträdgårdar i den äldsta delen av Hässelby som kallas Hässelby Villastad. Först 1949 blev Hässelby en stadsdel inom Stockholms stad.

Förr i tiden fanns inte brandkårer med fast anställd personal utanför Stockholms Stads gränser. Istället fanns här liksom på många andra orter en ”frivillig” brandkår sammansatt av personer som hade sina arbeten på orten. När det brann så larmades brandmännen på sina respektive arbetsplatser och i hemmen.

”Hässelby Frivilliga borgarbrandkår” bildades 1918 och fungerade fram till 1964. På liknande sätt fanns en frivillig borgarbrandkår i Spånga. Dessa båda borgarbrandkårer ersattes av en ”yrkesbrandkår” i december 1964. Den är placerad i Vinsta, nära Vällingby.

Vid större bränder kunde man få hjälp av någon yrkesbrandkår inom Stockholm stad. Den närmaste låg i Bromma 15 km från Hässelby. Det var då en liten inofficiell tävlan om vilken brandkår som kom först fram till brandplatsen: Den näraliggande borgarbrandkåren som måste lämna sina jobb först, eller yrkesbrandkåren som bara satt på stationen i Bromma och väntade på larm.

Jag bodde i huset bredvid brandstationen i Hässelby i 10 år (1943-1953). På måndagskvällarna hade brandkåren övningar och jag träffade många av brandmännen genom åren. Speciellt ”Farbror Erik” som alltid körde brandbilen och därför var på stationen ofta för att serva bilen på olika sätt.

På andra sidan vårt hus låg en liten fabrik som jag tror tillverkade detaljer i plast eller bakelit. En natt i början på 1950-talet började fabriken brinna. Någon larmade brandkåren. Larmet togs emot på Johannes brandstation mitt inne i Stockholm. Det sägs att larmoperatören blev så ”till sig” (dvs. stressad) av att en fabrik brann att han genast larmade ut yrkesbrandkåren i Bromma men glömde att väcka brandmännen i frivilligbrandkåren. Han kom dock på misstaget efter cirka 10 minuter och väckte dem.

När den förste borgarbrandmannen kom till Hässelbys brandstation, stod där Brommas brandbil och ett par brandmän från Bromma ville komma in och hämta mer slang. Det pratades länge efter denna händelse om att Bromma var först bara vid ett enda tillfälle under de 14 år man skulle bistå Hässelby frivilliga borgarbrandkår, och det var när det brann i ett hus 200 meter från Hässelbys brandstation!!!

Den gamla brandstationen är nu bostadshus sedan den 1 maj 2012. En familj bestående av far, mor och två döttrar bor där.

Text: Lars-Erik Widell
Foto: Harry Grip. Bilden troligen tagen I samband med ”Hässelby Frivilliga borgarbrandkår” 40-årsjubileum 1958.


Hässelby Frivilliga borgarbrandkår 1958

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer