Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

Café Mandeltårtan – ett paradis för fikaälskare

Under Makt i Medias dagläger besökte vi det populära caféet Mandeltårtan i Ronneby. Visste du att caféet fick sitt namn efter kung Oscar II:s favorittårta som enligt historien var just mandeltårta? På 1800-talet brukade nämligen Kung Oscar II besöka villan där Café Mandeltårtan idag finns. Vi träffade Angelica Ragnar, som äger Mandeltårtan, för att få vet mer om det populära caféet.

Berätta om Mandeltårtan.
– Ja, Mandeltårtan är ett café som vi startade jag och min väninna 2011. Tanken var att det egentligen skulle bli ett litet komplement till vårt boende så att våra frukostgäster kunde gå upp här och äta frukost. Och sen så tänkte då att vi startar ett café också när vi ändå har det här stora huset. Vi hade inte en tanke på att det skulle bli så stort som det blev. Utan det blev ju inte ett komplement utan det blev något helt annat. Det blev jag vet inte vad jag ska kalla det. Det har blivit ett besöksmål här i Blekinge.

– Vi bakar allting själva, allting från grunden, inga halvfabrikat. Så vi bakar väldigt mycket hela tiden! De två första åren så bakade vi dygnet runt. Då kunde vi vakna på natten när vi hade satt till en deg och liksom, ojsan! Så vaknade man upp, så var det bara att börja baka igen.

– Det har blivit litet mer en bara ett café. Det är många som kommer hit för att umgås, en mötesplats kan man nästan säga att det blivit för folk.

Hur gör ni era bakelser?
– Mandeltårtan kan jag berätta lite om, den är vår signaturbakelse som vi är mest kända för. Och då maler vi mandeln för hand i en gammal mandelkvarn, egentligen skulle vi ha sparat alla vi avverkat. Det är ingen vidare bra kvalité på dem egentligen. Vi maler vår mandel, sen så vispar man äggvita och socker, sen så blandar man i den malda mandeln och så brer man ut det på plåtar i cirklar och gräddar i 21 minuter, det har vi kommit fram till är en bra tid.

– Och sen gör man en smörkräm på grädde, äggula och socker som man vispar på spisen. Och då gäller det att inte bränna den. Sedan ska allt svalna över natten så att det blir kallt. Sedan lägger man ihop dem och sedan lägger vi dem i frysen så att de får stelna ordentligt. Så gör man mandeltårtan.

Vilken är den populäraste bakelsen?
– Det är mandeltårtan. Mandeltårtan frågar de flesta om.

Hur har ni blivit så populära?
– Jag tror det är en kombination att det är hemlagat att allt är bakat från grunden. Jag tror även miljön spelar stor roll. Det är trevligt när man kommer in här. Det finns något man känner igen sig, det passar alla generationer. Det är blandat med gammalt och nytt. Vårt lekrum för barnen är väldigt uppskattat. Att man känner sig hemma när man kommer in hit. Många tar av sig skorna i varendan när de kommer för de säger att det känns som att man kommer hem till någon.

Visste du detta om Café Mandeltårtan?

Själva villan där Café Mandeltårtan finns byggdes i mitten av 1800-talet. När Oscar Bernadotte ibland besökte Ronneby så brukade han hyra nedvåningen. Oscars far var Kung Oscar II. Han brukade också besöka villan och enligt historien var just mandeltårta hans favorit.

Text: Joakim Strömgren, Herta Harrysson och Andras Pettersson
Foto: Makt i Media

Makt i Medias redaktion sitter ute och fikar
Angelica bjöd på en jättegod fika. 

Ett av rummen är rosa. Möblerna är av gammal stil.

I detta rum är det mer blått. Möblerna är äldre.

I ett av rummen finns en gammal kakelugn.

Rosa cupcakes med hallon

En frys med olika glassmaker

En tavla med Kung Oscar II och hans familj.

Herta, Emil, Joakim och Andreas sitter i en soffan. På väggen hänger gamla tavlor.
Herta, Emil, Joakim och Andreas trivs på Café Mandeltårtan. 

– See more at: http://maktimedia.se.preview.citynetwork.se/nyheter.asp?id=567&arkiv=ja&year=2014&month=7#sthash.Qf7OszoF.dpuf

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer