Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

Det spökar i Blekinge

Henrik Daleke prestenterar några platser i Blekinge där det spökar.

Hoby Kulle

Är en herrgård som är en spökplats. Är den mest spökfrekventa platsen i hela Blekinge. Hört att en häst och en vagn köra ute på gården utan att någon varit där. Har aldrig sett vita damen som sägs hålla till i gröna kapellet. Och nere i vinkällaren som är byggd i närheten av en bronsåldersgrav sägs onda vikingar spöka. När det nya huset byggdes bortforslades en stor del av ättehögen Calmare Kulle vilket enligt sägnen ledde till att det spökar på gården.

Pestkyrkogården

Är en kyrkogård som är en spökplats. Kyrkogården kallas pestkyrkogården för att där ligger de pestsmittade från medeltiden. Enligt sägnen så spökar de pestsmittade på kyrkogården för om natten kommer de upp ur graven. De drar ner folk i graven.

Drottningskärs Kastell

Är en  befästning som är en spökplats. Där kanonerna finns mot havet  ska det finnas en gruva. Det ska gå att komma ner i gruvan men då behövs nycklar från statens fastighetsverk för evemang  som hemliga rum. Där har Urban Exploration varit. Här sägs Greve Rålamb finnas. Det finns många sägner runt Drottningskär om de gastar som vandrar på vallarna och fångar som spökar i fängelsehålorna. Där Greve Rålamb satt i fängelsehålan kan man idag fortfarande se resterna av och dom är en celldörr och hålen där kedjorna har suttit.

Hjortsberga Prästgård

Är en prästgård som är en spökplats. Den nu ganska spöklösa byggnaden var tidigare hemsökt av allt ifrån spökhundar till kvinnoskrik och genomskinliga skepnader. Efter att ha försökt driva ut andarna utan resultat stod prästen inte ut längre utan flyttade ifrån spökgården. Prästens hund har blivit alldeles galen reste ragg och högg vilt omkring sig i luften mot något som inte syntes.

Henriks kommentar:

Henrik Daleke spökresearchen på nätet gör en reseskildring till olika spökplatser din guide till skrämmande platser. Möt mannen som våga trortsa spökernas hemsökelser. Mitt tips till er är: Åk till spökplatserna om ni vågar om ni törs på egen risk. Spökena finns där ute och våga tror på spöken lita inte på de okunniga och sen tror jag också att man kan forska kring spöken och de okunniga borde forska mer om spöken. Jag Henrik Daleke är själv ett spöke för jag kallas för gasten mannen som gillar att skrämmas.

Text: Henrik Daleke

Henrik står framför Hoby Kulle. Det är ett stort rosa hus.
Henrik Daleke utanför Hoby Kulle.

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer