Projektet finansieras av Arvsfonden

Drottningen besökte turistlägret 1986

I en artikel som publicerades här på Makt i Media i maj, berättade jag om första gången funktionshindrade ungdomar fick möjlighet att vara med på ett scoutläger i Sverige. Trettio år senare (sommaren 1986) var det dags för ytterligare en nyhet på lägerfronten.

Stiftelsen Stora Sköndal och Svenska Kyrkans nämnd för diakoni och samhällsansvar arrangerade då ett läger för funktionshindrade bosatta i andra delar av landet än Stockholm. Tanken var att handikappade personer skulle få uppleva hur det är att vara turist i huvudstaden. Mellan den 11:e och 15:e juni hölls därför ett ”turistläger” ute på Stora Sköndals anläggning i Farsta Församling.

Där fanns sjukhus, rehabilitering, diakoniutbildning, ålderdomshem och pensionärsbostäder. Lägerledaren hette Catarina Agrell. Hon var på den tiden konsulent med handikapp som specialitet och arbetade på Svenska Kyrkans nämnd för diakoni och samhällsansvar.

Lägret tog emot nio deltagare som kom från Kristianstad, Lund, Malmö och Falköping. De bodde på vårdavdelning nr 6 som annars var en dagvårdsavdelning på Stora Sköndal. Där fanns nu också 18 medhjälpare som såg till att allt fungerade. Informationssekreteraren i Järfälla Församling, var med och fotodokumenterade lägret eftersom det var det första i sitt slag i Sverige.

Den 12 juni fick lägret besök av drottning Silvia. Hon kom då på så kallat ”privat besök”. Det betydde att media inte visste om besöket. Bara informationssekreteraren från Järfälla Församling fick under besöket ta officiella bilder. Givetvis kunde deltagarna ta privata foton av drottningen.

I en timme satt deltagarna på gräsmattan och talade med drottningen. Plötsligt frågade drottningen om någon av oss besökt slottet. Svaret blev givetvis nej. Då bjöd hon in lägerdeltagarna som sina privata gäster till en specialvisning av Bernadottevåningen på Stockholms Slott den näst sista lägerdagen.

När vi på lördagen kom till slottet togs vi emot av kammarvaktmästare Bo Hederström som under många år arbetat på slottet. Han var pensionär och bodde i en lägenhet intill själva slottet. Hederström hade då snabbinkallats för att guida drottningens gäster. Han berättade mycket om slottet och visade oss många saker. Bland annat visade han oss balkongen som de kungliga brukar gå ut på när de ska vinka till folket på borggården. Det var ofta han som öppnade och stängde balkongdörren vid sådana tillfällen, berättade han.

Att vara ”drottningens gäster” innebär lite andra rutiner vid guidning än de som gäller för vanliga turister.

När vi kommit halvvägs in i Bernadottevåningen kom andra guidade grupper ifatt oss. Deras guider sade då till sina grupper: ”Tyvärr måste vi passera den här gruppen utan att stanna. Det är nämligen drottningens speciella gäster vi har framför oss”.

Vår visning var klar lagom till vaktavlösningen på slottet. Bo Hederström var noga med att vi i lugn och ro skulle hinna ta oss ned på borggården för att få vara med om den. Vaktavlösningen är en ceremoni på borggården som många turister vill titta på. Delar av borggården är då avspärrad med rep bakom vilka besökarna får stå.

Vi kom ut på borggården utanför dessa avspärrningar och Bo Hederström visade oss var vi skulle stå. Då började turister som stod bakom avspärrningen att protestera eftersom vi skymde utsikten för dem.

Bo Hederström sade då med hög röst: Detta är drottningens gäster. Hennes Majestäts gäster skall stå på denna plats!

Den dagen blev ett minne för livet!

Text: Lars-Erik Widell

Foto: Ulla Widell

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer