Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

Eleverna som driver en egen restaurang

Jenny Persson har träffat eleverna Jesper Lundin och Rasmus Skoglund på Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Karlskrona.

De är totalt 14 elever som är uppdelade i olika linjer. Eleverna får vara med i hela processen från att komponera recept till beställning och att laga den färdiga rätten. Eleverna driver sedan en lunchrestaurang där du som gäst kan välja dagens eller lyxa till det med en tre-rätters. Under vår rundvandring i köket får vi se både bageriet, det stora skafferiet och den enorma kryddhyllan. Var sak har sin plats och det satsas stort på KRAV och ekologisk mat.

Det är en tre-årig utbildning där vi får lära oss både köksdelen och serveringsdelen. Sen har vi mycket praktik också. Vi får även lära oss om hygien, skatteverket och facket berättar Jesper. Vi har massa andra teoretiska ämnen också. Sen är vi i köket respektive serveringen varannan vecka säger Rasmus.

Vad gör ni efter studenten?

Efter studenten vill jag jobba på en större restaurang, kanske i en större stad säger Jesper. Rasmus har en annan plan, han vill vara inom det militära.

Vad är då svårast med utbildningen?

Jesper säger direkt det teoretiska, det praktiska är hyffsat lätt. – Jag tycker inte att serveringen är lika kul och då blir det ju svårare när man inte har intresset.

Rasmus håller med. – Jag är bättre när jag får jobba med händerna.

Eleverna får prova att laga all typ av mat och temaveckor är ett återkommande inslag. Nu senast har det varit mat från Spanien, Italien och Frankrike.

Nästa vecka kommer vi att köra en viltkväll, berättar Jesper.

Om kungafamiljen skulle komma på middag vad skulle killarna bjuda på då?

Haha, ja vad skulle man bjuda på då funderar Jesper. Ja, då får det väl bli något lite mer classy inflikar Rasmus.

Jesper menar att de är ju vana att äta lite finare mat.

– Sen får man ju inte ge sig på något för fint eller svårt, för då kan det ju gå åt skogen för det. En Toast Skagen är ju klassiskt. Till huvudrätt kanske hjortkött, potatiskaka och rödvinssås skulle passa.

 

Jesper och Rasmus

Jesper och Rasmus

Östersjöskolan

Jesper och Rasmus visar oss grönsaksskafferiet

Östersjöskolan

Bageriet

Bageriet

Max Olsson i bageriet

Max Olsson i bageriet

 

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer