Projektet finansieras av Arvsfonden

Fia är Sveriges värsta bilförare

Hon påstår själv att hon är en duktig bilförare, men ändå utsågs hon till Sveriges värsta 2011. Ni som såg programmet kan inte missat henne, när hon själv tappade kontrollen gick syster Emma in och tog över ratten. Adam Alsing beskriver henne som go och härlig, men usel i trafiken. Dessutom råkar hon vara från våra trakter och syster till vår reporter Andreas. Makt i Media presenterar stolt Sofie ”Fia” Cederholm.

Hur kommer det sig att du var med i programmet Sveriges värsta bilförare?
– Det var så att min syster Emma mailade TV4 om min bilkörning och då ringde de mig och ville träffa oss, så då fick vi åka upp och göra en intervju och provköra. Och då skrek de att det var lyriskt.
– På provcastingen fick jag köra på Östermalm och mitt upp i bilkörningen ringer mamma och säger att barnen bråkar. Detta var uppgjort för att testa hur jag kunde hantera sådana här situationer. Och efter den bilkörningen kom jag med.

Emma, Fias syster, berättar att hon skickade in ansökan för sent och var säker på att de inte skulle höra av dig på grund av det.

Hur var det att vara med i programmet?
– Det var jätteroligt, men det var rätt svåra banor att klara. Jag trodde faktiskt att jag var bättre än det visade sig att jag var.

Hur länge var du med?
– Vi var med i sex veckor. Jag trodde bara att jag skulle vara med i max två veckor, så jag tog bara ledigt från jobbet i två veckor. Sen fick jag ringa varje vecka och fixa barnvakt.

Emma berättar att det var långa inspelningsdagar, från sju på morgonen till åtta på kvällen. Under de sex veckorna de medverkade bodde de på hotell och var inte hemma en enda gång. Inspelningen skedde på Barkaby flygfält.

Hur var det att se sig själv i TV?
Fia:
Jo, det var faktiskt rätt så pinsamt. Fast jag tycker ju inte att vi låter så fint härifrån Karlskrona. Rösten var värst, tycker jag.
Emma: Men det är som Fia säger, det var lite pinsamt att höra hur man låter, men annars var det rätt så roligt att sitta och titta och minnas tillbaka.

Fick ni se programmet innan det sändes?
– Nej, det var nytt och vi visste inte alls hur det skulle klippas ihop. Och jag är glad att vissa scener klipptes bort.

Har du träffat Adam Alsing tidigare och hur var han?
– Nej, det var första gången som jag träffade Adam under denna inspelning. Han är jättesnäll och jättego och vi har fortfarande bra kontakt.

Har du kontakt med någon från programmet?
– Ja, vi håller kontakten med de flesta från programmet. Det är väl någon som man inte har så mycket kontakt med.

Är du bättre på att köra nu?
– Jag tycker ju fortfarande inte att jag är så väldigt dålig på att köra bil och har aldrig varit heller. Men visst, lite har man väl kanske fått lära sig, att man inte ska backa i rondeller och sånt där.

Kan du berätta om pinsamt under inspelningarna?
– Alltihopa var väl så gott som pinsamt. En sak som var väldigt pinsamt var när vi skulle köra uppför en skidbacke och så fick jag inte använda bromsen, utan skulle använda mig av…
Emma: Vi skulle använda oss av dragläget, Fia.
Fia: Det var jättesvårt. Det var en gammal bil och kopplingen funkade knappt. Varje gång jag tryckte foten på bromsen fick Emma en stöt. Det gjorde rätt ont och Emma hade uppgifter att klara av utanför bilen, skära tårta och bygga något, eller vad det var. När jag gasade kom det in en massa rök i bilen.
Emma: Du brände kopplingen, Fia.
Fia: Jag trodde att det var en rökbomb. Jag förstod inte att det var jag som orsakade det, så jag var lite arg på dem. De fick avbryta för vår säkerhet. Jag mådde jättedåligt och skällde på dem för att de utsatte oss för fara. Men det var ju faktiskt jag som var orsaken till det.

Hur kändes det att få stötar i kroppen?
Emma: Det var inte så skönt, det var obehagligt. Särskilt när jag visste att det var Fia som orsakde det. Då blev jag ännu argare på henne.

Hur gick det för dig när du gick på körskola?
– Ja, det gick faktiskt bra. Emma och jag skrev in oss samtidigt i början på mars för tio år sedan och bestämde att vi skulle ha uppskrivning och uppkörning samma dag. Tre månader senare klarade vi det. Så det gick alldeles utmärkt. Jag är faktiskt alldeles duktig.

Emma, var du rädd?
– Nej, jag var inte rädd. Jag vet att min syster inte skulle utsätta mig för fara. Jag vet att hon skulle bryta innan det skulle bli farligt.
Fia: När man blev rädd på riktigt så var det inte för min skull. När jag skulle köra på rampen och bilen störtade i asfalten då ville jag att Emma skulle ut för jag trodde att den skulle tippa.

Tycker du själv att du förtjänade att komma sist?
– Absolut inte. Jag tycker att jag skulle ha vunnit bilen.
Emma: Fia var den enda som under de sex veckorna räckte upp handen och trodde att hon hade klarat sig bäst.

Räckte du upp handen, Emma?
– Aldrig. Jag hade det på känn.
Fia: Emma sa det redan på flygplanet upp att vi skulle vara kvar till slutet. Men då sa jag att du kan flyga hem, men att jag skulle köra bilen hem.

Kan ni berätta om det värsta ni var med om?
Emma:
Det var vattentanken. Jag var helt säker på att isbjörnarna simmade där i alltså. Det var SÅ kallt. Ju mer det stänkte ju mer gasade Fia och ju mer vatten kom det. Åh, det var det värsta. Det gjorde ont in i märgen.
Fia: Jag kan hålla med Emma om att det var otäckt, men det värsta var den ”tipprampen”. Jag skulle komma upp på mitten och de sa åt mig flera gånger att jag skulle gasa mer och gasade jag för mycket kunde jag fronta i asfalten. Jag har ju lite humör så då blev jag förbannad och drog iväg och kvaddade den bilen också.

Vi passade även på att ställa några frågor till Adam Alsing som var programledare för Sveriges värsta bilförare.

Hur tyckte du att Fia var i programmet?
– Jag tyckte att båda Fia och hennes co-driver Emma var goa och härliga från början. Dom hade ett skönt, hjärtligt gnabb mellan sig som jag gillade.

Vad fick du för första intryck av Fia?
– Mysig tjej men Herregud, hon kan ju inte köra bil… Hon kan VERKLIGEN INTE köra bil…

Vilket är det roligaste program du varit programledare för?
– Jag har gjort många som jag tycker är roliga och har svårt för att välja bara EN favorit. Sveriges värsta bilförare var i alla fall ett av dom roligare.

Text: Emil, Claudia och Anna
Foto: Emma Petersson och redaktionen

En glad Emma och en glad Fia
Emma och Fia.

Fia håller i en blomma och ett presentkort

Fia tillsammans med programledare Adam Alsing
Fia och Adam Alsing

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer