Projektet finansieras av Arvsfonden

Ford Motor Company

Kulturprojektet i Sölvesborg berättar om Ford Motor Company.

Ford Motor Company.

Produktionen startade i Highland Park 1903 med modell A. Genombrottet kom med T-Forden 1908 och man flyttade till en större fabrik för att kunna leverera tillräckligt med bilar. Det var nu man utvecklade löpandebandprincipen.

Ford Motor Company hade från början en målsättning att tillverka bilar som kunde bli ”var mans egendom”. Man satsade på en hög förädlingsgrad av alla delar till bilen inom det egna företaget på samma fabriksområde, en hög standarnisering av komponenter som kunde användas till olika delar i bilen, enkel teknik och massproduktion för att få ner priset på produkten. Bilen som tidigare hade varit en lyxvara för de allra rikaste i samhället kunde nu produceras till ett pris som den vanlige inkomsttagaren hade råd med. Vid introduktionen av T-Forden 1908 kostade den 950 dollar och 1927 hade Ford lyckats pressa ner priset till 250 dollar.

Ford Motor Company, är en amerikansk biltillverkare som grundades den 16 juni 1903 med Henry Ford som vd och chefsingenjör, med säte i Dearborn, Michigan, USA. Ford Europa har sitt säte i Köln, Tyskland. Ford är världens fjärde största biltillverkare, efter Toyota, General Motors och Volkswagen AG.

Henry Ford lade grunden till Fords stora succé genom att vara en av de första att satsa på löpandebandprincipen inom bilindustrin. Genom att göra detta kunde han kraftigt minska byggtiden för en bil. De första Ford-bilarna var enkla och hade driftsäkra konstruktioner och därför blev Ford snabbt en av de största biltillvekarna i USA samt världen. Fords första bil var Modell A men genombrottet blev Modell T (se bilder nedan)

Av P. Nilsson

Bild på En svart Ford modell A

Modell A

Bild på en svart Ford modell T

Modell T

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer