Projektet finansieras av Arvsfonden

Fotspår mycket mer än fotvård

”Fötterna ska hålla hela livet, därför är det viktigt att ta hand om dem” säger Hedvig Sundqvist som driver Fotspår.

Hur länge har du jobbat med detta?
– Med fotvård har jag jobbat i 24 år. Fast den här salongen öppnade jag i somras och det är andra gången jag har en salong.

Vilka fotbehandlingar gör du?
– Jag gör medicinsk fotvård det innebär att foten inte är riktigt frisk kanske har lite cirkulationsproblem. Sedan gör jag vanlig fotvård också.

Varför är det viktigt att fixa med fötterna?
– Därför att de ska hålla hela livet. Jag kan se om det behöver göras något med fötterna så man inte får ont det är det viktigaste. Det viktigaste är att man kommer för att man inte ska få ont .

Vilka kommer till dej?
– Allt från unga till pensionärer men mest i åldrarna 40, 50, 60 någon slags medelålder.

Vad är det för skillnad på vanlig fotvård och medicinsk fotvård?
– Jag tar hand om fötter som inte är riktigt friska som har till exempel nageltrång, förhårdnader, liktornar och så vidare, sådant som man inte kan fixa själv. Vanlig fotvård kallas annars för pedikyr och det är ju fotvård av en helt frisk fot och då klipper man naglar och filar hälar så det är stor skillnad.

– Jag gör också andra behandlingar som till exempel lymfmassage, lymfsystemet är alltså ett system i kroppen som tar hand om överflödig vätska och slagg. Detta systemet fungerar inte alltid jättebra hos alla människor, det kan bli stopp av olika anledningar, med lymfmassagen får man hjälp att rensa bort stoppen så det börjar fungera som det ska igen.

– Ansiktsvård gör jag också och det är vård av ansiktet, som peeling, mask och massage mer en avkopplande och skön behandling. Ska man gå på en riktig behandling ska man gå till en hudterapeut.

Text och foto: Anna och Jenny

Bild på en ljus fotvårdsstol i ett rum med två löampor på väggen
Hedvigs fotvårdsrum.

Bild på en kvinna som sitter i en stol och tar ett fotbad
Anna får ett fotbad.

Bild på två kvinnor. Den ena ger den andra handmassage

Hedvig ger Jenny handmassage.

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer