Projektet finansieras av Arvsfonden

Friidrotts EM 2014

Nu är Friidrotts EM över för den här gången. Här kommer nu en sammanfattning av hur det gick för svenskarna bland annat.

Tisdag
De svenska deltagarna i tiokamp Fabian Rosenquist och Marcus Nilsson började bra på 100 meter med fina tider. I längdhoppet började Fabian bäst av dem, Marcus Nilsson fullföljde inte sitt första hopp då han tvärstannade framför plankan. Jag tyckte det såg konstigt ut. I kultävlingen fick ingen av svenskarna till något bra resultat.

Leif Arrhenius var svensk deltagare i kulkvalet. Han kastade tyvärr inte så bra så Leif tog sig inte till final. Jag tyckte hans kast var rätt så bra ändå.

Daniella Busk gjorde ett godkänt försök på damernas 100 meter, hon blev 5a i sitt heat och gick inte vidare till semifinal.

Daniel Lundgren var bra med på 3 000 meter hinder men tröttnade på sista varvet och tog sig inte vidare.

Johan Wissman misslyckades helt på 400 meter. Jag tyckte att han var missnöjd när han blev intervjuad, han visste inte själv vad han tyckte.

Unga Andreas Almgren imponerade stort på 800 meter då han tog sig vidare till semifinal. Han var verkligen så cool på upploppet då han sneglade upp på storbilds tvn för att ha koll på sina motståndare. Andreas kompis på 800 meter Johan Rogestedt ökade farten på sitt heat och på tid tog sig till semifinal. Jag hade inte trott att någon av dem skulle gå vidare men jag hade hoppats på det. Rickard Gunnarsson tog sig inte vidare. Ingen av de svenska 100 meters killarna tog sig vidare. Tom Kling Baptiste, Odain Rose och Patrik Andersson var de svenska deltagarna.

I herrarnas kval i diskus misslyckades Daniel Ståhl och Niklas Arrhenius. Själv hade jag inte så stora förhoppningar på dem men jag hade hoppats att det skulle gå bättre än de gjorde. Axel Härstedt överraskade stort då han kastade sig till final i den sista kastomgången. Overkliga överraskningar tycker jag är så roliga att uppleva.

På damernas 1500 meter tog sig en av favoriterna svenskan Abeba Aregawi sig lätt till final. Svenskan Sofi Flink tog sig vidare till damernas final i spjut i det sista kastet. Erica Jarder tog sig till final i längdhopp efter två okey hopp. Det var inte en strålande insats tyvärr. Angelica Bengtsson vet man aldrig var man har henne. Hon gjorde en stabil insats i kvalet i stavhopp och tog sig till final.

Onsdag
Perseus Klarström kom på 17e plats på 20 kilometer gång och det tycker jag var ett bra resultat för honom. Alexander Brorsson kom sist i sitt heat på 110 meter häck, han räckte bara inte till och så är det ibland. Tracey Andersson och Ida Storm fick inte till det i kvalet i slägga. Det roligaste från svensk sida var att Lovisa Lindh tog sig vidare till semifinal på 800 meter. Jag tycker det alltid är roligt med överraskningar.

Innan kvällspasset drog igång började det att storma rejält och tävlingarna fick flyttas fram i ungefär trekvart.

Diskuskastaren Axel Härstedt överraskade stort då han tog sig till final. Men i finalen fick han inte till det, för mig var det inte oväntat att det skulle bli så. Axel Härstedt kom på 12e plats i finalen. Fabian Rosenquist gjorde en bra tiokamp tycker jag. Han gjorde inte bort sig i någon gren, jag vet inte hur det gick för Fabian i stavhoppet. Fabian Rosenquist kom på 19e plats. Marcus Nilsson fick tyvärr avbryta tävlingen i förtid med en skada.

Damernas längdhopp blev en stökig historia då man mätte fel på ett hopp. Till slut blev det rätt i alla fall. Svenskan Erica Jarder fick inte till det. Hon hade marginalerna på fel sida kan man säga då hon fick några övertramp. Det var synd för Erica hoppade långt på dem hoppen, hon var besviken efteråt.

Torsdag
Marcus Johansson var svensk deltagare i kvalet i slägga. Han fick till ett bra kast men tog sig inte till final. Johan Wissman verkar inte vara i EM form tyvärr. Han lyckades inte ta sig vidare, det gjorde inte heller Nil de Oliveira på 200 meter. Svensken Alhaji Jeng kom aldrig till start i herrarnas stavhoppskval på grund av en skada. Den andra svenska deltagaren Melker Svärd Jacobsson verkar inte vara i mental form. Han klarade bara ett av fem hopp, på de andra hoppen sprang han bara igenom.

Irene Ekelund var den svensk som lyckades bäst. Hon tog sig vidare till semifinal på damernas 200 meter. Irene Ekelund gjorde en fin tid, hon tangerade sitt årsbästa med tiden 23. 38. I semifinalen sänkte hon sitt säsongsbästa med tiden 23. 26. Torsdagskvällen var inte lyckad för Sverige, Lovisa Lindh tog sig som väntat inte vidare till final på 800 meter. Irene Ekelund tog sig inte heller hon till final på 200 meter och det tycker jag också var väntat, så bra är hon inte än.

Inte heller i herrarnas spjut kval gick det bra. Jag hade hoppats på att åtminstone en svensk skulle ta sig till finalen. Både Gabriel Wallin och Kim Amb misslyckades tyvärr.

I damernas spjut final gick det tyvärr inte så bra för Sofi Flink, den svenska deltagaren i finalen men det var tyvärr väntat. Hennes bästa kast var alldeles för kort för att få kasta vidare. Sofi Flink slutade 12a i finalen, hennes bästa resultat blev 56 meter och 68 centimeter. Den bästa svenska placeringen stod Angelica Bengtsson för när hon blev 5a i damernas stavhoppsfinal.

Det blev en märklig avslutning på herrarnas 3 000 meter hinder då den segrande fransmannen Mahiedine Mekhissi Benabbad drog av sig sin tröja på upploppet, efter loppet blev han diskad. 2a i loppet fransmannen Yoann Kowal fick guldet men han ville ha silvret som han sprang till sig istället. Men han tog ändå emot guldmedaljen som han fick.

Fredag
På herrarnas 50 kilometer gång gjorde svensken Ato Ibanez bra ifrån sig då han blev 10a. Han satte också personligt rekord med tiden 3 timmar 48 minuter och 42 sekunder. Frida Åkerström tog sig inte till final i kula.

Sofia Larsson tog sig överraskande till final i diskus, Julia Wiberg tog sig inte till den finalen. Emma Green tog sig till final i höjdhopp efter problem i kvalet på höjden 1 meter och 89 centimeter. Emma Green tog den höjden i tredje försöket. Jonas Leandersson tog sig inte vidare från försöken på 15 00 meter. Charlotta Fougberg tog sig rätt så lätt sig vidare till final på 3 000 meter hinder.

I damernas sjukamp satte Jessica Samuelsson nytt årsbästa i spjut med resultatet 41 meter och 1 centimeter. På grund av en skada fullföljde hon inte längdhoppstävlingen och Jessica Samuelsson avstod att delta på den avslutande grenen 800 meter. Michel Torneus fick oturligt nog sitt ena ben under sig i sitt andra hopp i längdhoppskvalet och gjorde illa foten och knät. Michel Torneus avstod att hoppa sitt tredje hopp i kvalet och det blev en nervös väntan. Efter en stund kunde han pusta ut då han var en av finalisterna.

Det blev en spännande duell på damernas 15 00 meter mellan svenskan Abeba Aregawi och Sifan Hassan från Nederländerna. Svenskan var i täten på sista varvet då Sifan Hassan kom bakifrån, hon tog sig förbi på upploppet och vann guldet. Det blev ett silver till Abeba Aregawi och det tyckte jag var roligt. Det svenska herrlaget på 4 gånger 100 meter tog sig tyvärr inte till final.

Lördag
Sofia Larsson tog sig mycket överraskande till damernas final i diskus. Men väl i final hade hon som väntat inte en chans att få kasta alla sex omgångarna. Sofia Larsson gjorde så gott hon kunde i alla fall, hon kom i alla fall inte sist. Sofia Larsson placerade sig på 11e plats i finalen. De svenska deltagarna i damernas maraton gjorde bra ifrån sig, det var bara Lena Eliasson som inte gjorde personligt rekord. Annelie Johansson blev bästa svenska på 30e plats med sitt nya personliga rekord 2 timmar 42 minuter och 4 sekunder. Övriga svenska deltagare var Charlotta Karlsson, Frida Lunden och Hanna Lindholm samtliga tjejer satte nytt personligt rekord.

Det svenska damlaget på 4 gånger 100 meter tog sig mycket överraskande till final. Det tyckte jag var roligt, det svenska herrlaget tog sig inte till final.

På damernas 5 000 meter var det en duell mellan svenskan Meraf Bahta och Sifan Hassan från Nederländerna. In på upploppet var det en häftig duell som avgjordes på de sista meterna. Den här gången var det svenskan Meraf Bahta som tog hem guldet, det var verkligen spännande i slutet av loppet. Jag tyckte det var skönt att det blev ett guld till slut. Den här gången kom Sifan Hassan från Nederländerna 2a.

Söndag
Som jag hade trott på förhand så blev det ingen framskjuten placering för de svenska deltagarna i herrarnas maraton. Mustafa Mohamed blev bäste svensk på 25e plats, Fredrik Johansson kom på 38e plats och Emil Lerdhal kom på 47e plats. Daniel Woldu, David Nilsson och Patrik Engström fick tyvärr bryta loppet.

Svenskan Emma Green deltog i damernas höjdhoppsfinal. Hon började bra på dem lägre höjderna och klarade 1. 90 i första försöket. Men på 1. 94 tog det stopp och Emma Green rev ut sig och slutade på en delad 9e plats. Ruth Beitia från Spanien vann EM guldet, silvret gick till Marija Kutjina från Ryssland och Ana Simic från Kroatien vann bronset.

Damernas stafettlag på 4 gånger 100 meter tog sig överraskande till EM final. Det svenska laget gjorde ett bra lopp och kom på en fin 6e plats.

Svensken Michel Torneus deltog i längdhoppsfinalen. Jag tyckte han gjorde en godkänd insats i finalen, tyvärr hade Michel flera övertramp. Hans längsta hopp mätte 8 meter och 9 centimeter och det räckte till en 5e plats. Michel Torneus var inte nöjd med sin insats. Greg Rutherford från Storbritannien vann EM guldet, silvermedaljen gick till Louis Tsatoumas från Grekland och bronset gick till Kafetien Gomis från Frankrike.

Det blev aldrig någon duell mellan svenskan Charlotta Fougberg och finskan Sandra Eriksson på 3 000 meter hinder. Finskan var aldrig med i medalj kampen. En bit in på upploppet trodde man att svenskan skulle vinna guldet men så blev det inte. Tyskan Antje Möldner Schmidt kom starkt på upploppet. När svenskan vinglade till efter ett hinder gick tyskan förbi och vann. Antje Möldner Schmidt från Tyskland vann EM guldet, svenskan Charlotta Fougberg vann silvret och Diana Martin från Spanien vann bronset. Sandra Eriksson från Finland blev 9a.

I herrarnas stavhoppsfinal hade Sverige ingen deltagare med tyvärr. Jag tyckte inte att det var superspännande, men spännande var det naturligtvis. Storfavoriten Renaud Lavillenie från Frankrike behövde bara två hopp för att ta hem EM guldet. Pawel Wojciechowski från Polen blev 2a och 3a blev Kevin Menaldo från Frankrike.

Britten Mo Farah dominerade på både 5 000 meter och 10 000 meter och vann båda gulden i överlägsen stil.

Jag tycker att det har varit ett bra EM. Ett guld och två silver till Sverige är en bra utdelning tycker jag. Det har varit många spännande tävlingar med en del oväntade resultat. 13 svenska deltagare var direkt kvalificerade till final, i övrigt fick Sverige 10 finalplatser varav några skrällar och ett stafettlag. Ja så har det gått i Friidrotts EM 2014.

Text: Sara Mützell

 

Dela gärna!
Taggar:
  • Senaste inläggen
    Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

    Våra sponsorer