Projektet finansieras av Arvsfonden

Holje marknad

Kulturprojektet i Sölvesborg har besökt Holje marknad som ligger i Olofström.

Holjemarknad är en marknad som hålls i Olofström varje år 9/5 – 11/5 och bjuder på underhållning t ex artister, Karuseller, olika marknadsstånd och mycket mer för alla åldrar men det finns ett stort utbud av mat & dryck under marknadens gång. Marknaden anordnas utav Lions club som ekonomiskt stödjer olika projekt, nationellt och internationellt.

Jag blev lite nyfiken på Holjes historia och tog reda på lite fakta.Jag tänkte berätta lite om vad årets marknadsgeneral Tony Svenssons första besök på Holje marknad under 70-talet. Han säger att allt var mycket större än det som man ser idag.

Karusellerna sträckte sig långt upp i himlen på den tiden och det fanns motorcyklar som körde runt i tunnor, en spelhall med en massa enarmade banditer och en å – aktivitet som man inte ville missa.

Under denna aktivitet hade man tävlingar i olika grenar som: stavhopp, dragkamp, balansgång på lina, gunghoppning, armgång på lina samt cykelåkning på spång över ån.De mest populära var styltgång över ån och badkars stafett. 3-mannalag hjälptes åt att sjösätta en paddlare i ett badkar som medströms skulle klara banan, för att växla över till nästa. Laget bar därefter karet till startplatsen, där nästa man klev i för att paddla. Det lag som fullföljde loppet, det vann ära och Lions pris.

Text & Bild
Patrik Nilsson
Bild på färgglad karusell på Holje marknad
Karusell på Holje marknad
Bild på karusell och marknadsstånd på Holje marknad
Karusell 2 på Holje marknad.
Dela gärna!
Taggar:
  • Senaste inläggen
    Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

    Våra sponsorer