Projektet finansieras av Arvsfonden

Killebom 2014

Kulturprojketet i Sölvesborg – om Killebomfestivalen i Sölvesborg

Killebom festivalen arrangeras varje år,vecka 27 Onsdag till Söndag.

Namnet killebom kommer ursprungligen ifrån den södra stadsbommen som låg strax väster om nuvarande Sölvesborg-Mjällby sparbank ( Hästtorget).

Namnet betyder bommen vid källan. Sölvesborg är från början en dansk stad och därifrån kommer namnet kille som betyder källa. Källan som de menar är platsen för vattning utav hästar och därmed kommer namnet hästtorget.

Festivalen inleds alltid med en marknad på Onsdagen, under hela festivaltiden finns det öltält, musiktält, karuseller, artistframträdanden och olika utställningar. På festivalen finns det även ett mycket bra alternativ för de unga och det är ett mjölktält. I mjölktältet är det drog och alkoholfritt men ungdomarna får blanda sina egna mjölkdrinkar. I mjölktältet finns det disco, spel och karaoke med stora bildskärmar och även massa liveframträdande från kända artister.

Text: Patrik Nilsson

Bild på 4 män i skinnjackor

Stiftelsen till Killebom i år.

Killebom Party på stan

På Killebom ska dem återuppta traditionen med konserter på slottsudden, och det ska bli kul, ja hur kul som helst. När jag fick veta att Sölvesborgs Kommun skulle börja med sina avslutande konserter på slottsudden blev jag glad, och när jag hörde vilka som skulle ut där blev jag ännu lyckligare.

Då fick jag ståpäls som Gunde skulle ha sagt. Det var som när jag skulle till Nya Ullevi för att se min store idol Bruce Springsteen and the E Street bands Born in the U.S.A. world tour 1984.

Och här kommer lite fakta om Stiftelsen som jag har hittat på deras hemsida.

” En enkel, oförställd känsla som är svår att sätta fingret på. Men som känns som en del av vårt musikaliska arv. Stiftelsen – ett år senare”

Ibland vet man inte att ett behov har funnits förrän det fyllts. Stiftelsen är ett bra exempel.

Fyra gamla vänner som startade ett hobbyband, av en slump började sjunga på svenska och hittade en ton som man fick gå tillbaka till Perssons Pack och Traste Lindéns Kvintett för att hitta en motsvarighet till. En säregen mix av rock, pop, punk och folkton. Något som låter mer landsort än hipp storstad och stundtals nästan tangerar svenska dansband som de lät när de hade lite mer attityd och drag.

En enkel, oförställd känsla som är svår att sätta fingret på. Men som känns som en del av vårt musikaliska arv. Historien om Stiftelsen är numera ganska känd. Robert Pettersson, sångare i Takida, bestämde sig för att förverkliga drömmen om att bilda ett band med sina gamla barndomskompisar. Micke Eriksson (gitarr) och Arne Johansson (bas) hade mest ägnat sig rock’n’roll och rockabilly med rötterna i 50-talet, Martin Källström (trummor) hade spelat mycket metal och var bland annat med i originalsättningen av Corroded. Och det som var menat som ett hobbyband blev en av förra årets stora skrällar.

Under året som har gått sedan Stiftelsen släppte sin singeldebut ”Vart jag än går” har de varit etta på de flesta listor, passerat gränsen för sjufaldig platina för singeln och dubbelplatina för albumet ”Ljungaverk”. De har genomfört en utsåld konsertturné samt ett flertal helgspelningar. Stiftelsens låtar har streamats över 70 miljoner gånger. Det osannolika året kröntes tidigt 2013 med att ”Vart jag än går belönades med en Grammis för Årets Låt. Det är som om Stiftelsen mitt i medias fixering vid kändisskap och glamour hade hittat tillbaka till något genuint. Något vardagligt. Något verkligt. Mer om stiftelsen besök deras hemsida. http://stiftelsenmusik.se/

Vi hoppas på en trevlig spelning på slottsudden Sölvesborg söndagen den 6:e juli

Text: Niklas Olofsson

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer