Projektet finansieras av Arvsfonden

Läger med Aktiva tjejer

Jag Amanda har intervjuat Frida Lovén från Aktiva Tjejer på lägret i Linköping där vi fick prova på en massa idrotter som typ dykning från DDI i Mjölby av instruktörer och det var väldigt skoj och lärorikt. I själva intervjun frågade jag vad var roligast med aktiva tjejer och osv. Och jag har fått alla mina svar på frågorna som jag ställde och tyckte att det var roligt och spännande och vill helst göra fler sådana trevliga saker.

Aktiva Tjejer startade i Malmö och finns i dag på flera orter runt om i Sverige. Aktiva Tjejer är en grupp för och av tjejer med olika funktionsnedsättningar. Under tre varma sköna sommardagar i juni samlades över 40 tjejer från olika delar av Sverige i Linköping för årets stora läger.

Vi hade väldigt roliga dagar tillsammans med blandade aktiviteter i de fina omgivningarna kring Valla Folkhögskola. Aktiva tjejer från hela landet lärde känna varandra. Det blev allt från spontandisko och filmkvällar till femkamp, guidade turer och träningspass ute i det gröna.
Efter några sköna dagar tillsammans hoppade tjejerna på tåget som skulle ta dem hem igen. Vi hoppas kunna ses snart igen och njuter nu av en lång sommar fram till att hösten och alla aktiviteter med Aktiva Tjejer sätter igång igen.

Vad är det bästa med Aktiva Tjejer?
– Svår fråga. Det är gemenskapen. Att ha ett funktionshinder är ingen stor grej. Det är inget konstigt, alla förstår. Det är inget konstigt att ha rullstol eller att gå lite konstigt. Vi har så kul ihop.

Amanda: Det viktiga är att vara med och prata oavsett funktionsnedsättning. Det viktiga är att kunna vara med utan att bli utfryst eller bli mobbad.

Vad är det bästa med lägret?
– Det är nog att vi har haft det så kul. Och dykningen.

Vad var roligast med dykningen?
– Känslan av att kunna andas under vattnet. En häftig grej att göra.

Amanda: Jag tycker att det var så mycket intryck. Man lär sig jättemycket, speciellt när man hade teorin. Speciellt när man tecknar under vattnet. Det är fantastiskt.

Har du trivts i gruppen?
– Jag trivs jättebra. Alla är så omtänksamma. Det finns alltid någon man kan prata med. Man är aldrig ensam. Vi har alltid kul ihop.

Sen har jag hört lite grann att du har hakat på ledarkurser. Hur var det?
– Det var jättekul. Det var mycket att lära sig. Man lär av varandra.

Amanda: Varför jag frågar så är det inte alla som kan prata om det på samma sätt som du och jag gör nu. Viktigast är att man har kul samtidigt man pratar om det man har gjort i sitt liv. Som ledare själv tar tag i vissa saker själv som andra inte kan.

– Som ledare ska du vara dig själv. Du ska inte vara annorlunda mot vad du är i vanliga fall.

Vad är det bästa tips från dig som ledare?
– Att vara sig själv och att inte vara någon annan. Då blir det bäst. Det var ett av de orosmoment som jag hade, från att gå från medlem till ledare.

När började du med Aktiva Tjejer?
– Jag tror att jag var elva eller tolv år. Då var Aktiva Tjejer något för tjejer från tretton år och uppåt. Det var något jag letade efter. Jag gick hos en studiekonsulent på habiliteringen. Jag skulle hitta något att göra på fritiden. Jag berättade vad jag var intresserad av. Mamma och pappa var där och då berättade mamma att hennes kompis hade hittat denna blankett på Malmö Open. Då gav hon den till mig. Jag mailade och frågade om jag fick komma med trots att jag var lite ung. Innan jag skickade mailet var Idrottsgalan på TV och då hade jag sett Josefine. Åh, det var en kändis som har det, tänkte jag.

Varför sitter du i rullstol?
– Det är ett hjälpmedel för mig när jag blir trött i benen. Det är väldigt skönt. Jag går för det mesta, men det är alltid skönt att ha.

Vad kan du ge för tips till andra som har en funktionsnedsättning?
– Innan hade jag svårt att acceptera mitt funktionshinder. Det är väl man att man ska försöka se att inte se sitt funktionshinder som ett hinder. Man ska ha självförtroende att acceptera sig själv. Allting går om man vill. Men det kanske tar lite längre tid och det kan vara bökigt. Någon kanske behöver tre personer som hjälper en och en annan kanske inte behöver någon.
– Allting funkar på något sätt även om man har ett funktionshinder. Jag kanske aldrig kan springa som Usam Bolt. Acceptera de saker man inte kan göra och fokusera på de saker man kan göra. Man kanske kommer i dippar ibland men att man försöker ser möjligheter än hinder.

Amanda: Det viktigaste är att man inte ska se det negativa utan vara positiv. Man ska ta för sig och tar en andel i det man gör. Man ska vara med och lyfta upp det. När man är med i Aktiva Tjejer är det bra att man pratar, skrattar och ha kul.

Och filmen om Aktiva Tjejer. Där var jag med och pratade. Hur var det att vara med i filmen om Aktiva Tjejer?
– Det var kul, men jag gillar inte alls att se mig själv på film. Så jag tycker det var jättepinsamt. Jag tycker att jag pratar väldigt konstigt. Upplevelsen var kul att spela in film.

Hur mycket stor del fick du lära dig i teckenspråk?
– Vi hade en teckenspråkkurs. Och jag har kunnat lite som små tecken. Men man glömmer också. Men vi fick ett handalfabet på papper so m vi fick träna på. Jag kan småsaker.

Text: Amanda Malmberg

Bild på Frida som kör sin rullstol på en asfalterad cykelbana
Frida Lovén.

Bildcollage från lägret som visar tjejer med och utan rullstol som klappar hästar
Aktiva Tjejers sommarläger. 

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer