Projektet finansieras av Arvsfonden

Mamma Pappa Lam

Projektet Mamma, pappa lam har som mål att höja kunskapsnivån kring fertilitet, graviditet, förlossning och föräldraskap för personer med ryggmärgsskada. Det finns många stora frågor men initiativtagarna märkte att det var svårt att finna svar på dem. Vi träffade Anna Oredsson som själv har en ryggmärgsskada och mamma till två barn.

 

Varför ville ni starta projektet mamma ,pappa lam?

– Vi ville stärka gruppen föräldrar med ryggmärgsskada eller annan funktionsnedsättning. Vi är även en minoritetsgrupp inom vården. Beroende på var i Sverige du bor ser vården och kunskaperna om graviditet och ryggmärgsskada olika ut.

Hur länge har du suttit i rulstoll?

-Jag var med om en bilolycka och har suttit i rullstol i åtta år och i tre år när min dotter Maja föddes.

Hur ser en dag ut i ditt liv?

-Jag går upp klockan sex, sen ska barnen till dagis och jag och min man till jobbet. Min dag ser nog ut som de flesta småbarnsfamiljers. Men idag är det lite speciellt då när vi är på mässa.

Finns det något som du inte kan göra?

-Nej, jag brukar säga att jag kan göra allt. Men det går inte så bra att rulla i sand, så jag kan inte vara med i sandlådan. Jag undviker också trappor, jag kan ta mig upp och ner, men det sliter så på axlarna. Jag har varit föräldraledig med mina barn själv. Men beroende på vilken skada man har och var den sitter kanske man behöver mer hjälp. Om min skada hade suttit högre upp så kanske jag hade varit i behov av hjälp och då kanske min dag hade sett annorlunda ut.

Kan du köra bil?

-Jag kan inte röra mina fötter, men jag kör med en joystick. Det är en anpassning för att jag ska kunna köra.

Har det alltid varit en självklarhet att skaffa barn?

-Det var faktiskt det första jag frågade när jag vaknade upp efter olyckan. Jag var 27 år då och ville avsluta mina studier och sen fanns ju tanken på barn. Det beror nog på när man skadar sig. Skadas man som liten är det ju inget som pratas om på rehabiliteringen och då kanske man inte vågar tro att det ska fungera eller att det är en självklarhet. Det är inte svårare för kvinnor att bli gravida för att de sitter i rullstol. Däremot kan det vara det för män. Då kan man behöva genomgå IVF-behandling och få hjälp från sjukvården.

 

Fick du ändra något i ditt liv efter olyckan?

-Jag är grafisk designer och det jobbar jag som nu. Jag hoppade tillbaka till mitt liv som det var innan olyckan. Jag har hela tiden strävat efter att inte låta mig bli hindrad av min rullstol.

Reporter: Ylva Andersson

Maja, Anna och Ylva på mässan Funka för livet i Halmstad.

Maja, Anna och Ylva under mässan Funka för livet i Halmstad.

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer