Projektet finansieras av Arvsfonden

Missing People Blekinge

Anna De Limoné från Missing People Blekinge har varit här och berättat om deras beundransvärda verksamhet. Hur funkar ett sök egentligen och hur många uppdrag får de in? För våra reportrar lät det som taget ur en Beckfilm.

Hej! Kan du presentera dig för oss?
– Jag heter Anna De Limoné och jag är administrativ chef för Missing people i Blekinge. Vi har funnits här sedan november förra året, så snart ett år.

Hur drivs Missing People?
– Det är en ideell förening, så vi drivs genom sponsorer. Vi behöver många sponsorer, just nu är vi ute efter en lokal som vi kan ha som kontor. Vi får inget betalt för detta. Vi får lite grejer av sponsorer som västar, komradio, papper och pennor.

Räcker personalen till?
– Ja vi räcker oftast till och det som ökar just nu är våra hundgrupper. Vi måste ju alltid ha välutbildade hundar, som kan både sök och spåra helst. Sen är vi ungefär tio stycken i ledningsgruppen.

Måste man vänta 24 timmar innan polisen börjar leta efter en försvunnen person?
– Vi väntar inte alltid 24 timmar, allt styrs beroende på vad som hänt. Anhöriga kan kontakta oss direkt och sedan kontaktar vi även polisen. Detta för att säkerställa att den försvunna inte har skyddad identitet eller gett iväg av egen vilja. Men det måste komma in en anmälan till polisen. Anhöriga är väldigt stressade och oroliga såklart när de ringer till oss.

– Idag har vi ett akut sök och då går det väldigt fort. Då är det oftast polisen som begär hjälp och sedan hänvisar de anhöriga att även anmäla det till Missing people. Det senaste vi har nu är att vi jobbar med Aftonbladet live. De har en brottscentral som de precis börjat med, där är vi med live efter sökandet av försvunna människor. Detta är verkligen jättebra!

Vad har ni för utbildning?
– Vi är privatpersoner precis som ni, men många inom Blekingegruppen är inom försvarsmakten, några är sjukvårdare så som undersköterskor och sjuksköterskor.

Ja vi tänkte på det, att ni kan ju komma fram till en plats och se något otäckt, en skadad människa eller rent av en död människa. Man kan ju bli chockad, har ni fått utbildning hur man hanterar sådant?
– Vi går ju själva utbildningar i hjärt- lugnräddning och så har vi krishantering tio omgångar genom vårt försäkringsbolag IF. Sedan har vi även ett samarbete med rödakorset och det kommer bli fler utbildningar framöver.

Vilka är det som väljer att jobba för er?
– Det här är ju inte riktigt ett jobb utan man gör det utan betalning. Många anmäler sitt intresse genom mail och hemsidan. Där fyller du i ditt namn och telefonnummer och så kan man bli kontaktad när det är skarpt läge. Då får man ett sms, där står det plats där man ska samlas, tid och kontaktperson, som oftast är jag om det sker i Blekinge. Väl på plats delas man upp i grupper, alla får västar och det ges mer information. Detta är viktigt så att inte sökare själva försvinner. Det som gäller för att du ska få vara sökare är att du är 18 år fyllda, just på grund av vad du kan råka se, en skadad eller avliden människa.

Finns ni hela Sverige och även i andra länder i världen?
– Missing people startades den 12 januari 2012 i Sverige och vi finns bara här. Personer från Norge, Danmark och Finland har hört av sig och vill starta uppverksamheter, de vill få lite mer information och hur vi jobbar. De tycker tanken och iden är fantastisk. I Sverige finns det idag 25 ledningsgrupper.

Vad är adressen till hemsidan?
– På Facebook är det Missingpeoplesweden , där ser ni alla våra skallgångar och sök.

Ni har inte den här gamla klassikern www och sånt?
– Jo vi här även www.missingpeople.se

Ok då fick jag det sagt. Har ni speciella kläder när ni är ute?
– Nej jag kan gå i vanliga kläder, byxor och tröja. Men visst vet du om att det är sökande i skog och terräng då skriver vi det att ha kläder efter väder eller kläder efter området.  Kängor eller gummistövlar är bra. Vi i ledningsgruppen har västar som är gröna, orange och röda och alla sökare får gula västar.

Utrustning som ni får är västar, är det något mer?
– Sökarna får väst och så ibland bjuds det på fika, lite olika på hur akut det är och hur stor sökningen blir. Vi som är i ledningsgruppen har fått lite ficklampor sponsrat och vi kommer snart att få kläder.

När ni får in ett uppdrag, har ni någon tid på er att vara på plats?
– Vi brukar säga att vi har två mål i Missing peole. Det är att rädda liv och att hjälpa anhöriga att hitta sina försvunna personer. Vi har vi max 6 timmar på oss, det är från det att vi får in anmälan till att vi ska står färdiga på plats att börja sökandet. Men oftast så går det fortare än så.

Har ni olika tider beroende på om det tex är ett barn som är försvunnet?
– Det går på automatik och det kommer otroligt mycket folk. Vi i ledningsgrupperna jobbar även över gränserna. Är det ett barn kan vi fara från hela landet för att hjälpa till och då behöver vi även fler i ledningsgruppen som kan hjälpa till att ta emot alla dessa männiksor. På söket efter den 9-åriga flickan i Göteborg kom det nästan 900 personer och då räcker det inte med tre i ledningsguppen.

Hur gick det med flickan?
– Den stackars flickan var faktiskt med i sökandet med förövaren och de gick där tillsammans, så det var lite otäckt.

Hur många uppdrag är ni ute på varje år?
– På den här perioden sen i november när jag började så har vi haft tio uppdrag, varav två har vi aldrig behövt åka ut på, man har hittat personerna eller så har de kommit hem själva. Det är så olika, det kan plötsligt vara två imorgon, det vet man aldrig. Vi är för nya inom detta för att ha någon riktigt statistik.

Hur har det gått de gångerna?
– Det har både varit tråkiga slut och många positiva. Vi har hittat några och några har också kommit hem av sig själva.

Ibland får man uppfattningen av att polisen har letat efter en person och sen när ni kommer ut till platsen hittar ni spår direkt, vad beror det på?
– Vi säger att det försvinner en kvinna akut, då går polisen ut med sina hundar och då får ingen annan vara ute. Då kan ju hunden spåra oss andra istället. De behöver rätt många timmar på sig att kunna leta med ca 8-10 hundar. Sen kan det vara otur med väder och vind, blåser det år fel håll kan hunden missa lukter.

-Du tänker kanske på Ilona Brun? Det är det äldsta fallet vi har. Vi var ute på sök kanske 30 min och så hittade vi en stövel. Den fick vi inte röra utan vi kontaktar polisen. Då visade det sig att det var en fot i stöveln. Då förstod vi ju att det måste finnas mer i närheten. Efter att anhöriga fått DNA- testen som visade att det var Ilona fortsatte vi att leta.

– Då var det en grupp som var ute och efter 15 minuter kände en hund vittring och fann kraniet, det visade sig att det var ett ställe där det brukade vara vatten, så tack vara denna varma sommar så kunde vi hitta stället. Detta var i Vilshult utanför Olofström. Efter en stund hittades även resterna av kroppen. Vi har ett jättehärligt samarbete med polisen.

Vad hände den dementa Greta i Fjärdsjömåla och kan man hitta henne efter två år då älgjakten var?
– Det var bra att du tog upp detta. Jag var faktiskt ute och letade efter lilla Greta igår och i oktober är det två år sedan hon försvann. Vi har sökt efter henne två gånger med anhöriga och ytterligare 3-4 gånger med Missing people och med personer som bor i närheten. Nu på lördag 14/9 ska vi ha en stor sökning, då ska vi testa vår stora hundgrupp på nästan 15 hundar, den största hundgruppen i Sverige tror jag. Sökningen blir även som en övning för oss själva och dessa hundar.

– Jag var där igår och kollade upp de tre hetaste punkterna. Vi kommer även har tre metalldetektorer med oss. Hon hade en metallkäpp nämligen och gummipluppen är hittad, om det nu var hennes. Vi har lämnat in fem ben varav fyra av dem har vi fått svar på är djurben och det femte väntar jag på svar. Vet jag då att det är ett människoben, är det mycket troligt att det är Gretas. Hon promenerada nästan varje dag och ungefär samma sträcka.

– Sen kan det ha hänt att hon vek av på grund av vädret, ingen bra dag att försvinna på, då det blev riktigt oväder. Det har varit väldigt många som sökt efter henne och jag ger mig inte om det så tar flera år till och jag har fått godkännande från anhöriga att leta. Hon försvann runt klockan 13 och vid 18-tiden var polisen ute med en stor styrka. Det jag har hört sen är att på den helikoptern som användes var värmekameran ur funktion.

Är det någon som vet om hon är död?
– Nej ingen vet.

Ska ni ut och leta innan älgjakten?
– Ja det är bäst, annars kan vi få springa mellan kulorna.

– Det är ju då det som är spännande! När du beskriver detta låter det som en Beckfilm, tycker jag. Nu vet jag vad jag ska göra när jag kommer hem, gå in och kolla er hemsida och gilla er på Facebook, säger Andreas.

Text: Anna, Andreas, Henrik och Jenny
Foto: Andreas

Bild på en leende Anna De Limoné
Anna De Limoné- Missing People Blekinge 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer