Projektet finansieras av Arvsfonden

Moomsteatern

Andreas Pettersson och några andra från Makt i Media var i Karlshamn och såg Moomsteatern och deras föreställning ”Mannen utan riktning”. Vi ställde några frågor till skådespelarna Pierre Björkman, Niclas Lendemar och Dennis Nilsson.

Berätta om Moomsteatern. Hur startade ni? Hur drivs ni?
– Moomsteatern är en teater med sju fast anställda skådespelare med funktionsnedsättningar. Moomsteatern är en teater som alla andra.

– Jag fick ett samtal om att Moomsteatern sökte skådespelare och min syster Paola anmälde mig och sen blev jag anställd.

Vad handlar Mannen utan riktning om?
– Det handlar om Dante som förlorar sin Beatrice och går igenom helvetet. Dante hamnar i en kris, i helvetet. Han går igenom krisen. Vergilius visar och hjälper Dante genom helvetet.

Hur var det att spela?
– Det är jättekul att spela. Det är mycket roligt att samarbeta med Pelle och Nina. Det är den roligaste föreställningen jag har spelat.

Hur länge har ni övat?
– Själva repetitionsperioden var 2 månader och två månaders förarbete och tester. I våras hade vi workshop och gjorde tester. Sen satte vi igång och repetera i augusti då vi testade massa scener.

Vad skiljer denna teater från era tidigare?
– De tidigare föreställningarna har varit väldigt annorlunda. I den här föreställningen använder vi väldigt lite text. Vi får fram berättelsen genom musik, ljud, rörelse, ljus kostym. Den är mer magisk.

Hur gjorde ni effekterna?
– Havet styrs av två fläktar som blåser upp det. Det är människor som styr mycket bakom scenen. Ledväggen och ljuset är viktigt i föreställningen.  Havet blir magiskt genom ljuset och ljudet.  Vi har en projektor och gör skuggspel i föreställningen.

Hur fick ni till de olika scenerna?
– I grunden hade vi ett manus och efter det gjorde vi mycket improvisation och testade. Skapade det tillsammans under repen. Vi fick mycket hjälp av musiken.  Det hjälpte att komma in i stämning.

Text: Andreas Pettersson
Foto: Bodil Johansson

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer