Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

Morgondagens stjärnor på Academy Of Music and Business

 

Academy of Music and Business är en fristående gymnasieskola där man pluggar estetiska programmet. Man kan välja tre inriktningar år två, entreprenörsskap, musik eller musikproduktion.

Makt i Media fick träffa bland andra Matilda Håkansson som berättar om skolan.

Matilda berättar att elever som går på AMB kommer ifrån hela Sverige och har möjlighet att bo där.
Det finns ca 180 elever på AMB. Skolan har funnits i 3 år och till sommaren har AMB sina första studenter.

– Det som skiljer vår skola från andra förutom musiken är vårt fokus på personutveckling ”my better me”. Det fungerar så att: Första året är ett ”trygghetsår” där eleverna får lära känna skolan och varandra. Andra året är ett ”skicklighetsår” där eleverna väljer att bli riktigt duktiga på sin inriktning. Tredje året är ”attracion” vilket innebär att de ska ta för sig mera, våga ta egna kontakter, skriva CV, bygga sin portfolio, marknadsföra sig själva.

– Det vanligaste instrumentet som eleverna använder är sin röst, de är alltså sångare. AMB tar gärna emot fler elever som spelar instrument.

– Vi har många föreläsare som kommer hit vilket gör att studenterna får möjlighet att skapa kontakter. Vi har till exempel Sweden Rock som föreläser och då kanske man vill jobba bakom scenen med ljud & ljus.

– För 4 ½ år sedan satt Andreas Carlsson och Magnus ”Mange” Lundin som var Andreas första musiklärare på kulturskolan här i Tingsryd i LA och pratade. De bestämde sig att startade en skola de själva hade velat gå på.

– När man kommer hit som student så kanske man till exempel har tanken att jag ska bli sångartist, men under resans gång upptäcker man att det är något helt annat man tycker är kul. Alla vet inte när de kommer hit vilket yrkesutbud som finns inom musikbranschen. Vi hade till exempel en kvinna här som föreläste som hette Jeanette, hon jobbar som körsångerska till alla stora artister i hela världen. Det är ett sätt att leva på sin musik utan att själv fronta.

– Jag brukar säga att jag har världens bästa jobb. Det händer alltid något, är kreativt och jag träffar mycket människor. Idag är ju ni från Makt i Media på besök.

Vacker kvinna framför glaskonst

Matilda Håkansson, dramapedagog på AMB

– Det händer jättemycket framöver. Fredagen den 23 har vi till exempel en välgörenhetskonsert tillsammans med Tingsryds FN-förening i samband med FN-dagen som heter ”Det kunde varit vi”.
Klicka här för att få mer information på AMB:s hemsida

Lördagen den 24 kommer Andreas Carlsson och Mange att vara med i Nyhetsmorgon på TV4 och berätta om skolan.

Den 12 november kommer Magnus Carlsson att ha en konsert här tillsammans med en jättestor kör, det är våra elever och några från allmänheten här i Tingsryd.

Intervju med Albin Welander, student på AMB

Bild på ung man framför glaskonst

Albin Welander, student på AMB

Hur gjorde du din ansökan till skolan?
– Jag gjorde ett slags idolmoment, blev ihopmixad med några andra. Vi fick välja låtar sen hade vi väl cirka en timme på oss att repa ihop de låtarna. Sen fick man göra ett teoriprov och därefter gjorde man sin audition. Då spelade jag saxofon och sjöng. Det var inte jättesvårt. Jag har ju spelat i åtta år.

Vad är det roligaste du har gjort på skolan?
– Allt är roligt skulle jag vilja säga, det händer saker hela tiden.
Man hinner knappt sova ut på helgerna. Just nu håller jag på med en talkshow, jag har både studio AMB här på skolan sen gör jag även en annan för Tingsryds AIF hockeylaget som gått upp i allsvenskan. Jag intervjuar lite spelare och så.

Vad har ni för ämnen?
– Vi har estetisk kommunikation, svenska, kulturhistoria, matte, engelska, ensemble, idrott, naturkunskap, samhällsbaserade ämnen helt enkelt. Jag har dessutom film och musiklektioner. Man får syssla med det som man vill.

Vad ska du göra efter skolan?
– Just nu fokuserar man på det man gör nu, men jag tänker antingen något med saxofonen, någon folkhögskola kanske. Går min talkshow bra kanske det kan bli något där. Det beror på vilket som går bäst helt enkelt.

Är det svårt att jobba med musik?
– Jag har alltid varit lite showkille så det är först nu när jag gått här som fokuset hamnat på musiken. Man märker hur mycket olika stilar det finns, vad man behöver tänka på till exempel scennärvaro.

Ska man intervjua folk får man kolla så inte frågorna blir tråkiga, hur man pratar och så vidare. Då är det bra med estetisk kommunikation för där får vi lära oss retorik och hur man ska framföra sina tal och intervjuer och så.

Varför valde du det här programmet?
– Jag hade först ingen aning om att skolan fanns och skulle söka till en annan först, råkade höra en radiointervju med Andreas Carlsson där han berättade att han skulle starta en skola i Tingsryd så jag gick till min syo-konsulent och kollade om skolan fanns och sen sökte jag och fick komma på audition. Så det var via media jag upptäckte skolan.

Intervju med Ezme Hefter, student på AMB

Ezme Hefter tillsammans med Jocke, Claudia och Oscar

Ezme Hefter tillsammans med Jocke, Claudia och Oscar

Hur gjorde du din ansökan till skolan?
– Jag kommer härifrån och hade lektioner på Kulturverkstan så jag pratade med ”Mange” och gjorde audition.

Vad är det roligaste du gjort på skolan?
– Förra året höll jag i en utställning och konsert med egna låtar och tavlor.

Vad har du för några ämnen i skolan?
– Jag har de vanliga, svenska, historia, kulturinriktning och jag läser även historia tre. Arkiv och museum arbete, sång och estetisk kommunikation.

Vad har du för planer efter skolan?
– Jag ska plugga vidare i sex år, plugga filmkonst på Oxford och sen arkeologi.

Är det svårt att måla och göra musik?
– Nej det tycker jag inte. Jag sätter alltid deadlines så allt blir gjort snabbt. Det är lätta att kombinera de två sakerna. Det är ju konst alltihop.

Varför valde du det här programmet?
– Jag visste redan från början att jag skulle välja konst och estet. Jag ville kunna spendera tre år och bara fokusera på musiken så jag kan jobba med det senare i livet.

Studenter på AMB

Studenter på AMB

Gitarrer

Gitarrer på AMB

Vacker blond ung flicka

Dersiree Christensson, mixar musik i ett av rummen

Text och foto: Claudia, Oscar och Jocke

Dela gärna!

Studio AMB

Kolla även in Studio AMB på Youtube

Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer