Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

På lika villkor med Aktiva Tjejer

Har du hört talas om den där speciella tjejgruppen i Malmö?

Det finns en mycket speciell tjejgrupp i Malmö. Där det viktigaste är att ha roligt tillsammans och få uppleva känslan av att få tillhöra en grupp – en grupp där man är på lika villkor.

Aktiva Tjejer Malmö är en tjejgrupp för alla tjejer och kvinnor som har någon form av funktionsnedsättning. För dig som är över 12 år, ungdom eller vuxen. FIFH, Förening Idrott för människor med funktionsnedsättningar, startade upp konceptet år 2007 i Malmö. Och flera år senare lever gruppen kvar inom FIFH. FIFH har även hjälpt andra orter i Sverige att starta upp det lyckade konceptet, bland annat i Kristianstad och Sundsvall.

Aktiva Tjejer Malmö träffas en till två gånger i veckan, året runt. Uppehåll för gruppen görs enbart under jul och nyår, för övrigt står dörren alltid öppen för nya som gamla deltagare. Aktiviteterna som gruppen utövar kan se väldigt olika ut, av den anledningen att deltagarna i gruppen är olika med olika intressen. Aktiviteterna kan blandas med biobesök, fikahäng, rullstolsbasket, shopping, föreläsningar, matlagning, styrketräning, pyssel, spelkvällar, kulturkvällar, medverkan i dansshower, arbete med att förbättra samhällets tillgänglighet och mycket mera därtill.

Det kan också komma viktiga samtal upp på agendan där det kan diskuteras fördomar, liv, död, politik eller varför inte om vilken musikgrupp som faktiskt skapar bäst musik just nu. Deltagarna kan tillsammans sätta upp modevisningar, stå på mässor eller åka på sommarläger. Det finns inget som Aktiva Tjejer inte provar på.

Att skapa en god självkänsla och självförtroende är viktiga element för deltagarna inom Aktiva Tjejer Malmö. Också att stäva efter självständighet och självbestämmande över sin vardag och sitt liv. Dessa fyra viktiga begrepp finns alltid med under gruppens träffar, medvetet eller omedvetet. Under varje aktivitet som provas på eller utförs, om det så är under en idrottstimme eller under en övning där man får fundera på vad skillnaden mellan självkänsla och självförtroende egentligen är eller varför man ska sträva efter att bli så självständig som möjligt, trots sin funktionsnedsättning. Deltagarna får en möjlighet att skapa sig ett JAG och tillsammans skapar gruppen ett VI. En tillhörighet.

Anledningen till varför Aktiva Tjejer Malmö kan ses som en mycket speciell grupp är att individ och gruppdeltagare lär känna sig själv och varandra. Att förstå att man är ok och duger precis som den man är. Att gå från att hata sin rullstol till att förstå och tycka om den. Att hitta nya vänner, kanske vänner för livet. Att våga sig ut på samhällets arenor och prova på vad som finns att erbjudas. Att det man får uppleva inom och tillsammans med gruppen, tar man med sig ut i sin egen verklighet.

Text: Madde Månsson, ansvarig ledare Aktiva Tjejer Malmö

Aktiva tjejer

aktivatjejer3

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer