Projektet finansieras av Arvsfonden

Pojkdrömmen som blev sann

Efter att som 14-åring läst Ernest Hemingways ”Den gamle och havet”, där fiskaren Santiago tampas med en jättelik svärdfisk, blev Martin Falklind besatt av tanken att själv dra upp en av dessa jättefiskar. Hans fiskeintresse växte och så småningom blev han fiskejournalist. I dokumentären ”Expedition den gamle och havet” förverkligar han sin pojkdröm och reser med två av sina vänner ut på ett fiskeäventyr, där de tänker försöka fånga en svärdfisk med bara en liten kajak som båt.

Vem kom på fiskeexpeditionen Den gamle och havet?
– Jag läste Hemingways roman Den gamle och havet när jag var 14 år. Sedan den dagen har jag drömt om att få fånga en fisk som är större än båten jag sitter i. Fast under alla år var det bara en dröm som jag nog egentligen aldrig trodde skulle bli verklighet. Men så en vårdag för några år sedan slog det mig: ”Tänk om jag skulle göra verklighet av den där gamla pojkdrömmen…”
– Och sedan bestämde jag mig för att försöka. Fyra år tog projektet innan mitt team och jag hade lyckats, och filmen var klar.

Hur är det att vara ensam på havet?
– Det var precis den känslan, att vara ensam, jag var ute efter. Jag ville känna hur det var att själv bemästra en fisk som är större och starkare än mig själv. Det är en enorm frihetskänsla att sitta ensam på havet, och intrycken man får när man möter valar och andra av havets invånare blir oerhört starka. En slags skräckblandad förtjusning liksom.

Hur landar man in en fisk som är lika stor som kajaken man sitter i?
– Bra fråga! För om man ska hantera en så stor och farlig fisk, som är beväpnat med ett vasst spjut, så måste man egentligen göra som den gamle – döda den med ett spjut innan man närmar sig. Detta ville inte vi göra. Istället ville vi märka fiskarna i forskningssyfte för Billfish Foundation och återutsätta dem levande och oskadda. Så när jag hade tagit i tafsen, den sista biten av lina närmast kroken, så fick vår följebåt komma ikapp. Därefter gick jag upp i den stora båten och tillsammans med en medhjälpare tog vi tag i fiskens spjut och märkte den, utan att ta upp den i båten. Därefter hoppade jag ner i kajaken och tog tag i spjutet, paddlade med fisken en stund tills den ville simma iväg själv. Just när man tar tag i spjutet så blir dessa fiskar förvånansvärt lugna.

Vad händer i havet när man fiskar upp de stora rovfiskarna?
– De flesta av världshavens stora rovfiskar är idag hotade av ett storskaligt kommersiellt rovfiske. Från Hemingways dagar och fram till nu räknar forskarna med att ungefär tio procent finns kvar, 90 procent är alltså borta! Resultatet är att det nu håller på att bli obalans i världshavens olika ekosystem. Tillgången på föda för oss människor kommer att minska drastiskt inom bara några årtionden om det här får fortgå.

Hur var ditt första möte med de stora fiskarna i havet, som haj och spjutfisk?
– Mitt absolut första försök, när jag gav mig ut ensam med kajaken, blev en nära-döden-upplevelse. Då hade jag inte riktigt insett hur farligt det kunde vara. Jag hade ingen kommunikationsradio, ingen skottsäker väst för att skydda mig mot fiskens spjut, dessutom hade jag ingen följebåt som höll koll på mig. Som om inte det var nog, hade jag även en nätpåse hängande i relingen med extrabete i form av några makrillar. Fullständigt galet egentligen.

– Det första som hände var att en hammarhaj lockades av fisklukten och gick till attack mot kajaken. Jag hade tur och när jag petade den i ögonen gav den sig av. I nästa sekund fick jag hugg av en marlin, en spjutfisk, som säkert var tre meter lång. Den drog iväg ut till havs och jag tänkte ”det här går åt skogen!” För jag hade ju ingen plan för vad jag skulle göra om jag fick napp!

– Men jag hade tur igen. Spöt och linan gick av. Och skepparen på den båt som hade släppt av mig därute till havs, såg vad som hände och kom till undsättning. Efter det bildade jag ett team och tillsammans började vi träna och finslipa på hur fisket skulle gå till och hur vi skulle lösa alla säkerhetsfrågor.

Vem finansierar filmen ”Expedition den gamle och havet”?
– De flesta av oss i teamet och många av våra vänner har jobbat gratis och på vår fritid. Och sedan har SVT samt produktionsbolagen Ecofilm och Stopp finansierat resten av kostnaderna.

Text: Henrik Daleke
Foto: Pasi Helin

Martin paddlar kajak

Martin fångar en fisk

Martin håller i en stor fisk

Martin har en keps på huvudet
Martin Falklid.

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer