Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

Ronneby Brunn, en plats för möten och avkoppling

Makt i Media träffade Angelica Coleman, marknadschef på Ronneby Brunn Hotell, som hade mycket att berätta om både historia och en spännande vardag.

Berätta om Ronneby Brunns historia?

Sen 1705 har människor kommit till Ronneby brunn för att hitta välbefinnande och må bra. Njutit Brunns orkester och gjort affärer på verandan, man gör fortfarande de sakerna. Man går på spa, man står framför showscenen och diggar man träffas på affärsmöten har konferens gör affärer. Brunnsdrickning har man gjort i brunnskällan här borta och man hittade de mest järnrika källorna i Ronneby och det var en kemist som hette Berselius som hittade den. Han har fått en del av vår t nya Convention center namngiven efter sig. Så vårt kafé där nere heter Berselus Kafé pub och bar.

När vi har gjort om Blekinge Convention center har vi namngivit salarna bland annat efter arkitekten Avidius har fått en sal uppkallad efter sig

I 300 år har folk kommit hit för att njuta, koppla av och ha det härligt. Förr var det brunnsdrickning utomhus i Brunnshallarna, där spatserade man på morgonen och drack brunn. Man hade även gymnastikövningar, cykelturer och tennis. Sen njöt man av uppfriskande promenader i Brunnsparken.

Hur många rum finns det på hotellet?

Det finns 264 rum här på Ronneby Brunn och 750 bäddar ungefär. Totalt i Blekinge finns det ungefär 3000 hotellbäddar, så cirka en tredjedel av bäddarna finns här på Ronneby Brunn.

Varför ska man besöka Ronneby Brunn?

Man har allt på ett och samma ställe här, man kan bo på hotell, man kan äta god mat, god frukost, man kan avnjuta en härlig show, fint nöje, man kan gå på spa och få en skön massage, man kan besöka en massa fantastiska besöksmål här i närheten. Som till exempel Marinmuseum, ubåten, man kan åka till Eriksbergs viltpark eller gå på Barnens gård. Vi har någonting som passar alla. Vill man komma hit med familjen och ha ”lovmys” så har vi våran trollyklubb, vi har brunnsbad. Det finns något för alla helt enkelt.

Kommer man i affärer så har vi stora möjligheter att skapa fina möten och events här för bland annat de företag som vill hålla utbildning för sin personal eller som vill presentera nya produkter, eller som bara vill hylla de som varit duktiga på företaget.

Hur många anställda är ni?

Vi är mellan 50 och 120 beroende på säsong, på sommaren är vi något fler.

I Juli i år så hade vi rekord här men 17 000 övernattande gäster och det behövs ganska mycket medarbetare för att kunna ge en god service.

Vi har många ungdomar som jobbar extra hos oss på helger och lov. Främst i restaurangen men även på konferens-sidan, på städ, tvätt och kök.

Hur många gäster har ni på ett år?

Vi har cirka 100 000 gäster på ett år, så vi har många gäster här. Det är väldigt viktigt att tänka på det också att det genererar väldigt mycket till Ronneby och Blekinge. Man brukar tala om turismkronan att det inte bara är själva boendet, middagen och konferensen här, utan ofta stannar man och tankar, man kanske köper något i affären, man kanske åker någon annanstans och besöker ett annat besöksmål till exempel.

Vi har eventbolag som vi jobbar med här som kommer in och erbjuder underhållning till de som kommer hit så att det gynnar hela samhället kan man säga när man jobbar inom besöksnäringen.

Beskriv Ronneby Brunn med tre ord

Våra styrkor är: Flexibilitet, gränslöst, energigivande.

Vad erbjuder ni på er spa-avdelning?

Vi erbjuder bland annat träningspass till lokalbefolkningen, det är mycket varmvattenträning så vi har många äldre som tränar hos oss. Om man inte kan göra den där hårda träningen så är varmvattenträning jättebra. Vi erbjuder SPA-behandlingar, allt från massage till ansiktsbehandlingar till fotbehandlingar, fiskpedikyr, intressanta japanska ritualer till ”hot stones”.

Man kan också bara komma på ett dag-SPA och bara njuta och koppla av, bubbla och bada i tropisk miljö.

Vilka kändisar har bott här?

Det har blivit många genom åren, nästan alla som är här och underhåller brukar bo här.

Text: Niclas Friberg

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer