Projektet finansieras av Arvsfonden
Lättläst

Rotary i Sverige och världen

Rotary var på besök hos oss för att att berätta om sitt spännande arbete i Sverige och världen.

Viken bakgrund har Rotary?
– Rotary bildades i Chicago, Amerika. Av en advokat, en kålhandlare och en skräddare. Tanken var att man skulle bilda ett nätverk där man kunde dra nytta av varandras yrken och olikheter för att hjälpa varandra med frågor eller problem.

Vika är medlemmar i Rotary?
Vår medlemmar är personer med olika yrken. I varje Rotary-klubb försöker man få med så många olika yrken som möjligt som kan ta hjälp av varandra. Vi strävar också efter att det ska vara lika många män som kvinnor och efter att ha en stor spridning i åldrar i våra klubbar, så att det ska bli en bra blandning och ett levande nätverk.

Hur arbetar Rotary i Sverige och i världen?
– Rotary handlar till stor del om att samla in pengar och resurser till sånt som är viktigt. Varje gång vi träffas samlar vi ihop lite och våra medlemsavgifter går också delvis till olika goda ändamål, och då jobbar vi även lokalt. Vi har bland annat givit stöd åt frälsningsarmen i Karlskrona, som hjälper människor som har det svårt. vi har också hjälpt tjejjouren och kvinnojouren i Karlskrona.

Ung mörk kvinna i röd kavaj i ett konferens rum

Emmy Williams har varit utbytesstudent i Karlskrona tack vare Rotary.

Grupp människor som står framför en mur

Foto: Ida Arvebro. Rumänska och Moldaviska besökare i Karlskrona med Svenska värdar.

– Men även vi i Karlskrona arbetar vi internationellt, dels med praktiskt arbete, alltså att vi är på plats och hjälper till, men också genom att samla in och skänka pengar. Vi har samlat in pengar till bland annat kärnkraftskatastofen i japan, och till Indien, då man skulle undersöka synen på barn. Ibland behöver olika Rotary-föreningar gå ihop för att få in tillräckligt med pengar. Vi försöker att arbeta både lokalt och internationellt, alltså både här i Karlskrona men också ute i världen. Vi stöttar gärna personer här lokalt, som arbetar ute världen.

– Något annat som vi gör är att hjälpa studenter. Vi stöttar bland annat studenter från utlandet som vill komma hit till Sverige och studera, men även svenska studenter som vill studera i något annat land. Vi tycker att det är viktigt att man kan skaffa vänner världen över, och det är också ett att jobba för att skapa fred, tycker vi!

Text; Madeleine Jerkestrand

 

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer