Projektet finansieras av Arvsfonden

Sara om VM i Falun

Makt i Medias medskribent Sara summerar skid-VM i Falun.

Då var det äntligen dags för VM i Falun. Första grenen ut var sprint, den kortaste distansen på VM. Sverige deltog med 4a damer och 4a herrar. I kvartsfinalerna deltog 7 svenska deltagare. Magdalena Pajala orkade inte ta sig vidare till semifinal, det verkade som att hennes skidor inte gick så bra.

Hanna Falk åkte riktigt bra men var lite för het och blev diskvalificerad tyvärr. Ida Ingemarsdotter tog sig vidare till semifinal men orken tröt och det blev ingen final för henne. Carl Quicklund hoppade med kort varsel in som reserv och gjorde en bra prolog. Som väntat tog han sig inte vidare till semifinal.

Calle Halfvarsson åkte väldigt bra i sin kvartsfinal men hans tid var inte tillräckligt bra. Det var synd tyckte jag för han åkte riktigt bra, det var surt. Teodor Peterson gjorde årets bästa insats då han tog sig till semifinal men där tog det roliga slut då hans tid inte räckte till. Petter Northug stack ifrån i en av de sista backarna och avgjorde sprintfinalen. Han blev utmanad av Alex Harvey på upploppet men höll undan. Vann gjorde Petter Northug, 2a blev Alex Harvey från Kanada och Ola Vigen Hattestad blev 3a.

Den bästa svenska insatsen stod Stina Nilsson för och hon var inte orädd då hon utmanade Marit Björgen på upploppet. Men det räckte inte hela vägen men Sverige fick sin första medalj på VM. Vann gjorde Marit Björgen, 2a blev Stina Nilsson och 3a blev Maiken Caspersen Falla.

Damernas skiathlon utvecklades på ett oväntat sätt. Svenskan Charlotte Kalla höjde farten på den klassiska delen av loppet. Den väntande guldfavoriten Marit Björgen från Norge hade inte en chans att hänga med då farten höjdes. Mot slutet av loppet tröt orken för Charlotte Kalla. I en av de sista backarna slog Therese Johaug till och drog stenhårt upp farten, den norska åkaren Astrid Jacobsen försökte hänga med men det gick inte.

Charlotte Kalla fick tillbaka sin ork och tog sig ikapp Astrid men på upploppet var norskan starkast. Den norska storstjärnan Marit Björgen vann skiathlon loppet, hennes landsmaninna Astrid Uhrenholdt Jacobsen blev 2a och Charlotte Kalla blev 3a med mersmak. Svenskan Sofia Bleckur var den svenska överraskningen hon kom in på en överraskande 5e plats och det hade jag inte trott på förhand. Det var riktigt kul tyckte jag, Maria Rydqvist kom in på en fin 9e plats och Emma Wiken kom bara på 19e plats.

På herrarnas skiathlon lopp var svenskarna bra med. Lars Nelson och en fransman gick ifrån men blev naturligtvis infångade. Marcus Hellner var uppe och drog i täten under stora delar av loppet och det var inte så bra tyckte de svenska tv experterna. I en av de sista backarna var oturen framme för Calle Halfvarsson då hans stav bröts, han är verkligen en oturs killa tycker jag. Marcus Hellner har sig själv att skylla att han körde så hårt i täten. Han hade ingen chans då Dario Cologna höjde farten då det skulle avgöras.

Det stod mellan Ryssland, Norge, Schweiz och Kanada om pallplatserna. Ryssen Maxim Vylegzhanin vann spurten och VM guldet, 2a blev Dario Cologna från Schweiz och 3a blev Alex Harvey från Kanada. Bäste svensk blev Calle Halfvarsson på 6e plats, Marcus Hellner blev 10a, Lars Nelson kom på 14e plats och Martin Johansson kom på 35e plats.

Sveriges dam och herrlag tog sig båda vidare till final på tid i sprintstafetten. Damerna började bra på de första fyra sträckorna. På den femte sträckan drog Norge upp farten och gick ifrån. Sverige, Tyskland och Polen fick göra upp om de övriga medaljerna. Ida Ingemarsdotter halkade efter Tyskland och Polen men hon krigade sig tillbaka i medaljstriden.

Även Stina Nilsson hade det svårt att hänga med på den sista sträckan. Men med sin krigarinstinkt kämpade hon sig med. In på upploppet gick Stina Nilsson förbi Tyskland och närmade sig Polen. På dem sista metrarna gick Sverige förbi Polen och gick i mål som 2a. Norge vann VM guldet kanska lätt, Sverige blev 2a och Polen kom på 3e plats.

I herrarnas final var det mer dramatik men inte om segern. Finn Hågen Krogh markerade direkt vem som skulle vinna guldet. Sverige var bra med ända fram till den sista växlingen då Teodor Peterson bröt sin stav. Norge vann ganska överlägset VM guldet. Det blev en spurtduell mellan Ryssland, Tyskland och Italien om 2a platsen. Ryssland blev 2a till slut, de förtjänar naturligtvis sin medalj men det känns ändå lite surt för det var dem som ramlade sönder

Teodor Petersons stav i växlingen. Italien blev 3a strax före Tyskland. Själv tror jag att Sverige hade fått det tufft att ta medalj, Teodor Peterson har haft en misslyckad säsong så här långt. Teodor hade inte formen för att slåss om medaljerna tyvärr och så är det ibland.

Sverige har nu fått sitt första VM guld genom Charlotte Kalla på 10 km fristil. Hon var totalt överlägsen i snöovädret i Falun. Det var verkligen imponerande tycker jag. Att Norge hade en sämre dag var inte väntat. Sverige hade den bästa vallan under skidorna medan Norge missade grovt med skidorna. Bästa norska blev oväntat Heidi Weng på 22a plats.

De norska medaljfavoriterna Marit Björgen blev bara 31a och Therese Johaug blev 27a, det var verkligen ett fiasko för Norge. Att USA skulle ha två tjejer på pallen var så oväntat men det var tack vare vädret. Charlotte Kalla vann i överlägsen stil, 2a blev Jessica Diggins och 3a blev Caitlin Gregg. Maria Rydqvist kom mycket överraskande på 4e plats och hon var så retligt nära 3e platsen och lite surt var det. Emma Wiken kom på 16e plats och Jennie Öberg blev 37a.

Herrarnas 15 km fristil är nu avgjort. Johan Olsson startade som nummer sjutton och det var en fördel då underlaget gick sönder efter hand. Ingen av de stora favoriterna från Norge eller Schweiz hade någon chans i spåren då det blev lösare och lösare. Än så länge har bara killarna klagat på underlaget vad jag vet.

Marcus Hellner klagade och var besviken då han kom precis utanför pallen på en retlig 4e plats. Daniel Richardsson gjorde en stabil insats som var helt okej, han kom på 13e plats. Den största besvikelsen var Calle Halfvarsson som inte fick till det alls på det sönder körda underlaget, han kom på 49e plats. Johan Olsson åkte fortast av alla och vann Sveriges andra guld på lika många dagar. Det tycker jag är imponerande faktiskt, det trodde jag inte Johan Olsson skulle göra. Johan Olsson vann, 2a blev Maurice Manificat från Frankrike och 3a blev Anders Glörsen från Norge.

Damernas stafett skulle stå mellan Sverige och Norge och det gjorde det fram till tredje sträckan. Sofia Bleckur åkte första sträckan och gjorde det bra fast glidet inte var så bra, hon kämpade väl. Charlotte Kalla fick ta in tolv sekunder på andra sträckan och hon tog in hela försprånget. Maria Rydqvist gick ut på tredje sträckan tillsammans med Finland.

Sverige var på väg att ta ikapp Norge då Maria Rydqvist ramlade och gulddrömmen försvann. Maria Rydqvist åkte tillsammans med Finland in till den sista växlingen. Stina Nilsson höll sig lugn och cool på fjärde sträckan och på den sista nedförsbacken gled hon förbi Finland och körde in Sverige som 2a i stafetten. Norge vann stafetten rätt så överlägset till slut, Sverige blev 2a och Finland blev 3a.

Daniel Richardsson åkte första sträckan för Sverige i herrarnas VM stafett. I början hängde han bra med. Men på det tredje varvet var skidorna inte dem bästa och orken tröt och Daniel Richardsson tappade 20 sekunder in till första växlingen. Johan Olsson körde andra sträckan för Sverige och han tog in massor med tid. När han kom ikapp gick Johan ifrån efter en stund. I ensam ledning växlade han till Marcus Hellner. Men Marcus hade inte formen för att öka avståndet så Frankrike och Norge kom ikapp.

När de ökade farten hängde Marcus inte med. Calle Halfvarsson tog över efter Marcus Hellner på fjärde sträckan, Sverige och Norge lät Frankrike dra ifrån en bit. Calle lät Petter Northug dra en bit och de lurpassade på varandra, men som vanligt hade Petter Northug den bästa spurten. Calle Halfvarsson utmanade Norge men fick ge sig till slut. Norge vann stafetten, Sverige blev 2a och Frankrike blev 3a.

Damernas 3 mil blev dramatiskt på många sett. Charlotte Kalla var bra med i början men sen ökade Therese Johaug upp farten och stack ifrån resten av fältet. Det blev ingen spänning om vem som skulle vinna. Det ända dramatiska var att Therese Johaug höll på att åka fel väg, hon fick panik i ett ögonblick men åkte sen rätt väg till slut.

Bakom henne utspelade sig dramatiska saker, Charlotte Kalla föll två gånger under loppet. I en av de tuffaste backarna som kallas mördarbacken tröttnade Charlotte Kalla helt och tappade flera placeringar. Men på något konstigt sätt fick hon tillbaka sin ork, hur vet jag inte. Charlotte Kalla tog sig upp som trea och höll undan ända in i mål. Jag trodde aldrig att det var möjligt faktiskt, man kan aldrig sluta att imponeras av Charlotte Kalla vilken tjej hon är.

Therese Johaug vann 3 milen i överlägsen stil, Marit Björgen även hon från Norge blev 2a och Charlotte Kalla blev 3a efter ett imponerande lopp. Sofia Bleckur blev näst bästa svenska på en fin 5e plats, Anna Haag kom på 14e plats och det tycker jag är bra med tanke på att hon varit sjuk och Emma Wiken kom på en blygsam 25e plats. Therese Johaug blev VM Drottning med sina tre VM guld. Charlotte Kalla är Sveriges VM Drottning med sina fyra medaljer.

Herrarnas 50 km var en transportsträcka fram till målet. Johan Olsson var uppe i täten och drog i ett hårt tempo. I det täta snöfallet var det svårt att gå ifrån och spåren var inte bra att åka i. Den ända som fick en lucka var Anders Södergren men han blev infångad. Petter Northug låg långt bak i klungan men när det närmade sig mål tog han sig uppåt i fältet. På väg in mot stadion gled Petter Northug ifatt tätgruppen.

Han gled i mellan sina motståndare på upploppet och vann kanska enkelt. Johan Olsson såg slagen ut in på upploppet men krigade till sig en 3e plats och det var häftigt tyckte jag. Petter Northug från Norge vann VM guldet, Lucas Bauer från Tjeckien blev 2a och Johan Olsson från Sverige blev 3a. Daniel Richardsson blev näst bäste svensk på 9e plats, Anders Södergren gjorde sitt sista stora mästerskap för Sverige och han kom på 15e plats. Calle Halfvarsson kom in på 24e plats och Lars Nelson blev 25a. Petter Northug blev VM Kung med sina 4 guldmedaljer. Även Johan Olsson kommer med största sannolikhet sluta i landslaget efter Falun VM.

VM i Falun har varit bra på många sätt. Det har varit mycket gnäll hur arrangörerna preparerat banorna. Jag tycker inte bara det är deras fel, visst kan det ha gjort det bättre

Men vädret har ställt till det. Sverige lyckades mycket bra och det blev totalt 9e medaljer. Det blev 2 guld, 4 silver och 3 brons och det tycker jag är ett lyckat VM på hemmaplan i Falun. VM tipset var inte lätt, jag Sara Mützell lyckades få 4 rätt i mitt tips och Jesper Totti fick 6 rätt i sitt tips. Jag var så nära att få fem rätt då jag tippade guld på herrarnas 15 km fristil men det var Johan Olsson som tog guldet och inte Marcus Hellner som jag hade tippat. Vi ser nu framåt mot nästa VM och säsongens världscupstävlingar.

Text: Sara Mützell

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer