Projektet finansieras av Arvsfonden

Väsenvandring i Sölvesborg

Hembygdens Natur och Historia – Var kommer jag ifrån? Så heter ett Arvsfondsprojekt i Sölvesborg som vi besökte i slutet på oktober, då vi gick deras ”Väsenvandring”. Vi blev såklart nyfikna på vad de mer hittar på och hur ideèn till den kusliga vandring uppkom.

Berätta om ert Arvsfondsprojekt?
– Vi jobbar i olika cirklar med t.ex. konst, drama, foto, tidning, musik, film och skrivande. Vi arbetar mycket självständigt och utgår från vad vi själva är intresserade att arbeta med. Vissa dagar har vi extra pedagoger i olika cirklar som lär oss mer om t.ex. foto, konst och musik. Vi jobbar mycket efter tema som till exempel hav.

– Vi försöker då få in så mycket vi kan om hembygden och dess historia i det vi gör, som en röd tråd. Vi har även jobbar en del med släktforskning. Projektet har funnits i två år och är inne på sitt tredje och sista år.

Hur har ni kommit på iden till väsenvandringen?
– Pia från naturskolan och Karin Hagelin och Christina Mårtensson, som arbetar i Sölvesborgs kommun kom på en idé om att man kunde jobba kring väsen. Väsen har funnits i folktro sedan urminnes tider och är en del av gamla folksagor. Något som kan intressera alla åldrar. En liten grupp inom daglig verksamhet började forska om väsen, de ritade och skrev.

– Dem besökte även Helsingborgs trakten där dem tittade på en annan väsenvandring. 2010 tror vi att det var när dem började.  Sedan började kulturprojektet och då jobbade vi vidare med idén om väsen. Tanken om att göra en vandring med olika väsen växte sig allt starkare och blev sedan verklighet. Det ingick då fler deltagare i arbetet kring väsen.

Hur anordnade ni väsenvandringen?
Första året skrev kulturgruppen alla berättelser om 7 olika väsen.  Vandringen var då vid naturskolan i Ynde. Vi stod för all planering och för kläder och rekvisita, med viss hjälp under vandringen från andra deltagare och personal som ingick i de olika väsen grupperna. Andra året jobbade vi ungefär på samma sätt men något mer fördelade arbetsuppgifter.

– Nu tredje året som var väldigt lyckat, stod projektet för planeringen men alla olika grupper ansvarade för sitt område. Som till exempel troll, tomtar och älvor. Vi flyttade då till slottslängan och dess park.

– Ett bra samarbeta men med mycket eget ansvar hos grupperna. Dramagruppen från projektet ansvarade för den sista stationen som var pjäsen om Prins Vilad (vampyren) och hans fånge, prinsessan Fi.

Hur många deltagare har ni?
– 
I kulturprojektet deltog 23 st personer år 2013. I dramagruppen är vi fem deltagare och två personal. Deltagare kommer och går.

Hur vet man när vandringen blir för läskig? 
– Vi vände oss till alla åldrar och vårt mål var inte att skrämmas. Vi ville skapa en magisk och spännande stämning. En guide skulle berätta under vandringens gång om de olika väsen som de stötte på. Man får lita på sitt omdöme så det inte blir för läskigt.

Hur mycket personal har projektet?  
Två anställda på heltid och några extra pedagoger på timmar.

Finns det några historier bakom de olika figurer ni spelade?
 De olika väsen härstammar från gamla folksagor och traditioner som vi sedan jobbade med för att få fram texter. När det gäller teater gruppens sju olika karaktärer kom de till genom samtal i gruppen. Vi valde att jobba vidare på skräcktemat och kollade efter inspiration på nätet. Vi valde lite karaktär efter vårt eget intresse och vad som passade varje personlighet.

Hur satte ni ihop teaterföreställningen? 
– Vi pratade mycket i början och spånade idéer till slut hade vi alla karaktärer, roller och en berättelse. Då letade vi inspirationsbilder hur dem skulle se ut. Sedan provade att sminka oss och sy kläder. En del köpte vi på second hand.

– Vi skrev ett synopsis som är en förkortad version av pjäsen så att alla kunde berätta den utantill för varandra sen så tränade vi eller repeterade som heter på teaterspråk. Sedan hade vi premiär.

Text och foto: Jenny, Claudia och Henrik
Dela gärna!

Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer