Projektet finansieras av Arvsfonden

VM i Ridsport 2014

Nu är VM i Ridsport över för den här gången. Dressyren inledde VM tävlingarna i Normandie i Frankrike. VM debutanten Jeanna Högberg gjorde bra ifrån sig med sitt sto Darcia, de kom på 39e plats av 100 startande och det tycker jag är bra gjort. Svenskan Minna Telde och hästen Santana gick det sådär för, Santana blev skrämd i deras första start. De tog sig vidare till Grand Prix Specialen men där fick det för många misstag, Minna Telde och Santana kom på 23e plats. Patrik Kittel och Scandic gjorde en bra insats i Grand Prix som den första omgången kallas.

Tyvärr gick det inte så bra i Specialen som den andra omgången kallas och de kom på 17e plats. För andra mästerskapet på raken missade Patrik Kittel Küren, finalen för dressyr ryttare. Det svenska dressyrlaget missade det första OS kvalet då de kom 6a, men de har fortfarande chans att ta sig till OS på EM nästa år. Tyskland vann guldet i lagtävlingen, Storbritannien fick silver och Nederländerna tog bronset.

Tinne Vilhelmson Silfven blev bästa svenska i dressyren med sin häst Don Auriello. De fick sin bästa placering i ett mästerskap då de blev 5a i Grand Prix Specialen. Charlotte Dujardin från Storbritannien vann guldet i Specialen med sin häst Valegro, Helen Langehanenberg på Damon Hill från Tyskland fick silver och Kristina Sprehe också hon från Tyskland fick bronset med sin häst Desperados. I den avslutande VM finalen, küren vann som väntat Charlotte Dujardin från Storbritannien på Valegro, silvermedaljör blev tyskan Helen Langehanenberg på Damon Hill och bronsmedaljör blev Adelinde Cornelissen från Nederländerna på Jerich Parzival. Svenskan Tinne Vilhelmson Silfven hade en stor miss tillsammans med Don Auriello och de slutade på 7e plats. Jag tyckte i övrigt att hennes ritt var riktigt bra.

Det svenska laget i fälttävlan har verkligen haft otur innan VM med flera avhopp alltså ryttare som fått tacka nej till mästerskapet på grund av skador och annat. Och med bara några dagar kvar till VM kom ett nytt bakslag då Ludwig Svennerstål var tvungen att stryka sig. Ingen av de svenska deltagarna lyckades så bra i dressyren. Malin Petersen och Dag Albert var de svenskar som tog sig i mål i terrängritten, Anna Hilton hade oturen att ramla av och blev utesluten. Utesluten blev också det svenska laget på grund av det som hände med Anna Hilton. I den avslutande hoppningen rev både Malin Petersen och Dag Albert två hinder var, Dag Albert på Tubber Rebel kom på 33e plats och Malin Petersen på Sofarsogood kom på 34e plats.

Tyskland vann guldet i lagtävlingen, Storbritannien fick silver och Nederländerna tog hem bronset. I den individuella tävlingen vann tyskan Sandra Auffarth guldet med sin häst Opgun Louvo, landsmannen Michael Jung på Fischerrocana FST fick silver och William Fox Pitt från Storbritannien på Chilli Morning fick bronsmedaljen.

Det svenska hopplandslaget började bra den första dagen med felfria rundor. Men den andra dagen gick det inte alls bra, det var bara Rolf Göran Bengtsson som red felfritt av de svenska ekipagen. Det svenska deltagarna var tvungna att prestera bra rundor för att ta laget vidare till medaljomgången, Rolf Göran Bengtsson red felfritt igen och de övriga i laget red bättre än i andra omgången dock med nedslag. Sverige tog sig till finalomgången. Sverige lyckades inte klättra från sin 6e plats så de blev alltså 6a, trots det kvalade Sverige in till OS tack vare att Brasilien redan är klara för OS som värdland. De fem bästa lagen i VM kvalar in till OS dock inte Brasilien. Nederländerna vann VM guldet, Frankrike fick silver och USA tog hem bronset.

Rolf Göran Bengtsson är den svensk som presterat bäst i VM i ridsport. Han tog sig hela vägen till VM final, Rolf Göran Bengtsson är den andra svensken som gått så långt. Tyvärr fick han ingen bra start då ekipaget rev sitt andra hinder på hela mästerskapet. Rolf Göran Bengtsson hade det svårast av ryttarna att klara av de andra konkurrenternas hästar. Rolf Göran Bengtsson slutade på en retlig 4e plats och var verkligen jättebesviken, hans första VM final och så slutar den så här. Jag förstår att han var så bedrövad efteråt. Jeroen Dubbeldam från Nederländerna vann VM guldet med sin unga häst Zenith, silvret gick till en besviken Patrice Delaveau från Frankrike på sin häst Orient Express och bronset gick till Beezie Madden från USA på sin häst Cortes.

Det svenska laget i fyrspann placerade sig på en fin 6e plats. Sverige hade också ett lag med i voltige, gymnastik på hästryggen och de presterade bra ifrån sig. Jag hade inga förväntningar på dem alls men laget kom helt oväntat på en överraskande 5e plats. Det var det roligaste som hände för Sverige i VM, förutom Rolf Göran Bengtssons finalplats naturligtvis och att det svenska hopplandslaget kvalade in till OS. Det har varit spännande tävlingar på hög nivå men det blev inga svenska medaljer så det var en liten besvikelse tycker jag. Men nu får vi sikta framåt mot andra spännande mästerskap och kval.

Text: Sara Mützell

Mützell

 

 

Dela gärna!
Taggar:
  • Senaste inläggen
    Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

    Våra sponsorer