Projektet finansieras av Arvsfonden

Allvar och humor med Renée Nyberg

Vad gör du på din fritid?
– Jag är väldigt mycket med min familj. Vi tycker om att vara i skärgårdgården, vi har ett lantställe. Vi åker mycket båt, vi badar och åker vattenskidor. På vintrarna åker vi skidor i fjällen. Annars försöker jag sno åt mig mycket tid att bara ligga i soffan och läsa en bok eller surfa runt på Ipaden. Jag har inget direkt intresse, andra samlar på frimärken eller rider. Jag har inget sådant. Jag önskar att jag hade det. Jag får skaffa mig det.

Hur träffades du och David?
– Vi träffades där vi är just nu. Vi skulle göra ett tv-program tillsammans som hette Slussen. Men det var ett väldigt dåligt tv-program så de flyttade på det och sände det mitt i natten för ingen ville se det. När man gör saker som inte blir så bra behöver man lite tröst för man är lite ledsen. Vi gjorde ju programmet tillsammans. Så man kan säga att vi började trösta varandra. Vi satt så här nära varandra, sen så här nära, sen satt vi och höll om varandra och kramade varandra. Det var i detta rum. Sen blev vi ihop. Det var tretton år sedan.

Ylva: Oj!

Renée: Jag vet det är hemskt. Man får inte kramas på kontoret. Men det gjorde vi, i smyg. Lova att inte säga något.

Ylva: I så fall måste han väl inte vara så gammal?

Renée: David? Jag vet, han ser ju gammal ut, jag vet. Men han är ju faktiskt bara 41 år. Men han var bara 27 år när vi träffade. Då var han ju liten. Jag är ju åtta år äldre. Visste du det?

Ylva: Nä.

Linus: 85?

Renée: Inte 85. (Skratt) Men jag var 35 när vi träffades och hade två barn och hade precis skilt mig. Vi har ett barn tillsammans.

Vad jobbar du med nu?
– Jag ska börja spela in Bytt är bytt.

Ylva: Åh, det var bra. Man var nästa med i programmet. Ett himla bra program som kom ut i tv-soffan.

Renée: Vad bra. Det är exakt det som är tanken, att man ska sitta hemma och tänka och undra hur mycket det är värt. Karin, vår antikexpert, är väldigt rolig. Hon kommer ju från Skåne så man förstår ju inte allt hon säger. Hon är väldigt bra på att beskriva alla föremål. Man tror att allt är jättedyrt men det är det inte.

Ylva: Men kan hon verkligen alla värden?

Renée: Ja, hon kan ju väldigt mycket om en tidsperiod. Men hon har ju också läst på.

Ylva: Det är bra att hon håller masken och inte avslöjar.

Renée: Nej, precis. Det får hon ju inte göra.

Ylva: Har det hänt?

Renée: Nej. Vet du vad? Jag har bestämt att jag inte vill veta vad sakerna är värda innan. För jag hade inte kunnat hålla mig för deltagarna. Jag hejar ju på dem. Jag är lika förvånad som de när något är värt typ en miljon. En gång var det en träslev som var värd 300 000 kronor.

Vad gjorde du innan du började med tv?
– Först sålde jag korv. Efter gymnasiet blev jag säljare. Jag fick en portfölj och en miniräknare och så hade jag en falukorv eller grillkorv med mig och så besökte jag ICA-affärer och så sa jag ”vill du köpa den här falukorven? Du får tre ton för tio kronor kilot.” Sen gick jag hem och sen gick jag till korvfabriken och sa hur mycket de ville ha. Jag gjorde jag det i flera år. Sen sålde jag ost och räkor.

– När jag hade tröttnat på det öppnade jag en antikaffär. Där sålde jag gamla och nya möbler. Jag började med tv av en händelse. Jag hade en kompis som jobbade på TV4. Han trodde att jag skulle passa som programledare. Det var när TV4 startade i början på 90-talet. De behövde en programledare. Jag gick dit och gjorde en test och så fick jag jobb som programledare. Jag har varit programledare i 23 år. Förstår du hur jag mår? (Skratt).

Borde det inte vara jobbigt att vara programledare så länge?
– Vet du. Det är ett väldigt roligt jobb. Jag får träffa många roliga människor. Jag får göra det du gör, åka runt och fråga människor. Det är något av det roligaste jag vet. Jag är lite nyfiken av mig. Att få möta människor som har spännande historier att berätta är väldigt kul. Bytt i bytt är som en lek. Folk vinner pengar. Jag har fria tider. Jag är lite morgontrött. David är inte morgontrött. Han vill gå upp tidigt, men sen vill han sova middag. Jag gillar att sova på morgonen.

Är det någon som har blivit jättebesviken för att de inte fick så mycket pengar?
– Ja, det lägsta någon har gått därifrån med är 15 000 kronor. Två gånger tror jag det blev den högsta summan.

Har du gjort bort dig i tv någon gång?
– Hela tiden känns det som. Du hade ju sett Stora famnen berättade du innan. Det är oftast när det är direktsändning som man gör bort sig. Bland annat dansade jag med min pappa av någon anledning. När jag hade dansat skulle jag göra en ”påa”, när man ska berätta direkt in i kameran. Då var jag väldigt andfådd. När jag var med i Fångarna på fortet skulle jag simma, men då åkte min baddräkt upp i rumpan. Jag visste inte att det låg en kameraman som filmade mig med baddräkten i rumpan. Den finns på YouTube och har setts många gånger. Nej, den finns inte. (Skratt)

– Jag har fått skrattanfall så att jag inte har kunnat prata på flera minuter. Men jag kan tycka att det är bra att man gör bort sig. Det behöver inte vara helt perfekt.

Ylva: Man tror att alla är så duktiga, de som är på tv.

Renée: Alla är duktiga utom jag. Nä, men alla gör bort sig. Man behöver inte vara perfekt. Ingen är ju det. Det är skönt att se att till och med nyhetsankarna säger fel, det blir lite mer mänskligt.

Nu har du chansen att ge igen. David berättade att du pruttade i sömnen i november.
– Var det jag som pruttade i november eller sa han det i november? Nu är det ju så här med David att han ljuger väldigt mycket.

Ylva: Jaha?

Renée: Det är ju oftast så med personer som har lite komplex. Då måste man ju ljuga och bräcka varandra. Han är ju lite liten och kort. Och då ljuger han ofta för att få folk att skratta. Han överdriver historier. Så det är inte sant. Jag pruttar aldrig. Inte ens i sömnen. Inte när jag sover heller. Han ljög. Eller så här. Det kanske har hänt. Men David pruttar med flit. Alla pruttar ju. Vi erkänner. De allra flesta pruttar ju utan att det är meningen. Han tar i. Han skäms inte för sitt pruttande.

Avslöja något om David.
– Nu måste jag hämnas. Jag ska tänka lite. Jo, vet du vad han gör. Nu blir det lite äckligt. Men vet du att David bajsar varje morgon? Vet du hur länge han sitter på toaletten? Det är på riktigt. När han bestämmer sig för att gå på toa, så måste jag köra barnen till skolan. De hinner sluta skolan innan han är klar. Han sitter på toa i 1,5 timme. Det går inte att andas. Vår toalett ligger i hallen.

Ylva: Han kan sitta där en halv dag?

Renée: Ja, vi bor i radhus och jag tror att jag ska bygga ett utedass till honom. Ett eget hus där han kan få sitta och bajsa hela dagen. Det är en sensationell nyhet. Du kan ringa Se & Hör. De kommer att plocka in det direkt.

Vad ska David och du göra i sommar?
– Vi ska vara på landet. Jag hoppas att jag ska göra en ny säsong av Renées brygga. I så fall blir det inspelning av den i augusti.

Har du någon sommarsemester?
– Jag kommer att vara ledig fyra eller fem veckor.

Har du träffat någon under Renées brygga som har förvånat dig?
– Vet du vem Blondinbella är. Hon är en bloggtjej och har en miljon läsare. Hon är en tjej som haft speciella uttalande. En del av blivit upprörda över det hon sagt. Jag har varit nyfiken på vem hon är. Hon berättade vem hon är och vad hon varit med. Hon var 12 år när hon sög på tummen. När hon var 14 år fick hon flytta hemifrån eftersom hon hade rörigt hemma med sina föräldrar. Hon har ADHD. Men hon är verkligen är häftig tjej som kämpat sig igenom sina svårigheter. Det visste jag inte riktigt. Det är lite härligt när man kan visa en sida av en person som en del kanske inte tyckte om i början. Hon är en av de som förvånade mig.

Vem väljer ut personer som ska vara med i programmet?
– Det gör jag tillsammans med min producent och TV4, men det är väldigt viktigt att jag känner att jag är nyfiken på de som kommer dit.

Det är som ett pratprogram?
– Precis, det är det.

Ylva: Tack.

Renée: Är du klar nu? Vilket bra snack och vilken bra intervju!

Reporter: Ylva Andersson

Dela gärna!

Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer