Projektet finansieras av Arvsfonden

Glasblåsning i Kosta

Tänk på var du sätter händerna när du jobbar i glashyttan. Johanna från Kosta Glasbruk berättar för oss hur man blåser glas och vad man bör tänka på.

Hur länge har du jobbat med glas?
– Jag har sysslat på med glas i två år, jag har gått i skola i Orrefors sedan har jag jobbat här på somrarna.

Hur går det till när man blåser glas?
– Man börjar med att hämta glas i en glasugn som är cirka 1100 grader varm. Sedan sätter man sig vid en bänk där man skopar glaset och formar det så det blir jämt och fint på ytan. Efter det så kyler man ner det och blåser in luft i glaset och då har man en post som måste kylas ner innan man tar mera glas. När man gjort en post kan man göra nästan vad som helst, en skål, ett glas eller ett fat.

Hur färgar man glas?
– Det kan man göra på olika sätt man kan färga glas genom att ha färg direkt i ugnen. Då är allt glas alltid färgat.  Eller så finns det olika sorters färgtappar som ser ut på olika sätt. Det finns sådana som man kan sätta fast på pipan så att hela glaset blir jämt färgat. Sedan finns det pulverfärger som man rullar glaset i, då blir färgen inte lika jämn men man får det över hela glaset. Man kan ha större färgbitar också och då blir det lite större fläckar på glaset.

Hur många glas hinner man göra på en dag?
– Det beror på vad man gör för sorts glas. Om man gör vinglas som man gör här i Kosta och de är fyra eller fem som blåser glasen så hinner de med ungefär 700 glas om dagen.

Vad ska man tänka på när man blåser glas?
– Att det är varmt överallt så man inte sätter händerna var som helst. Och att man alltid håller grejerna centrerade för då blir det oftast bra.

Text: Andreas Pettersson och Emil Fridolf
Foto: Makt i Media

Dela gärna!

Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer