Projektet finansieras av Arvsfonden

Helena Paparizou: ”Musik förenar människor”

2005 tog hon hem segern i Eurovison Song Contest när hon tävlade för Grekland. I år medverkar hon i Melodifestivalen med låten Survivor.
– Det känns som att jag får uppleva Eurovision på nytt, säger en pratglad Helena Paparizou.

Hur var det att vinna Eurovision Song Contest?
– Det var jätte spännande det var väldigt hektiskt det känns som jag får uppleva det som på nytt. Det känns som om man är på Eurovision fast det inte är det är jätte mycket intervjuer hela veckan men man får se till att man få spara sin tid så man kan få sova ordentligt. Det är väldigt spännande och väldigt roligt att vinna hela fadderullan faktiskt.

Du är modell också vilka fördelar ser du med att vara snygg?
– Den frågan har jag fått förut  det är ingenting jag har tänkt på jag är väldig mån att jag ska må bra att jag ska vara en bra människa. Det är det som snyggar till en människa. Det är inte utseendet. det är inte klackarna men det är självklart att man alltid kan piffa till sig lite men man ska se till att man är en bra människa det är a och o.

Hur skiljer sig musikkulturen mellan Grekland och Sverige?
– Det är faktiskt första gången jag har fått den frågan vilken bra fråga. både Sverige och Grekland har sin folkmusik fast jag tror det är mer vanligt i Grekland att man lyssnar på grekisk folkmusik. mina föräldrars hemtrakter är från den centrala delen av Grekland och där lyssnar vi mycket på klarinett musik och det kan man ju till göra till vardags. men sen så här pop musik som är så populärt det är bara och sätta på vilken radiostation som helst.

– jag tror inte musik får ju inte människor ha avstånd. jag tror musik förenar människor och många länder ihop. och det är det som jag brukar säga det är vårat hem i slutändan är ju Europa både för Grekland och för Sverige så all musik i slutändan kommer alltid att förena oss. Kultur får lov att mixas ihop.

har du sjungit hårdrock någon gång?
– Nej det har jag inte men vet du vad jag ska tala om för dig? jag vet att det finns en svensk hårdrocks grupp som heter Dream evil. det ska jag gå in och youtuba.  Vet ni vad dom har gjort? Dom har gjort my number one till värsta hårdrockingen. Det ska du gå in och titta på. Jag är hundra procent säker på gruppen är svensk. Jag tror att gitarristen har grekisk bakgrund. Jag tror att det var hans idé. Gå in och titta på det.

Hur länge har du övat på låten Survivor som du ska sjunga i Melodifestivalen?
Gud vad jag har övat den. Den är jättesvår den här låten. Den är över två oktaver. Då innebär det hur mycket man får stretcha ut på rösten. Den är två oktaver och tre toner. Jag har kämpat och tycker fortfarande att den är jättesvår. Så jag är väldigt väldigt försiktig på hur jag tränar upp rösten innan jag går upp på scen. Men jag sjöng i låten i slutet av augusti och jag har inte slutat att sjunga på låten sen jag spelade in den. Jag har hållit på att sjunga på låten förberett mig för Melodifestivalen september, oktober, januari,  i fem månader har det gått.

Vilka är dina favoritartister?
– Jag har jättemånga artister jag brukar bli inspirerad av. En artist som jag är verkligen är förtjust i. Jag har varit och titta på henne i Las Vegas, det är Celine Dion. Jag tycker att hon har en fantastisk röst och hon är en jättefin sångerska. Jag blir också väldigt väldigt inspirerad av nytt blod när jag får se yngre artister som kommer in. Det piffar till oss som har hållit på väldigt länge. Man ska hålla i de man verkligen vet om sen kan man få mycket inspiration från de nya artisterna.

Text och foto: Ylva, Claudia, Emil, Anna, Henrik, Jenny

Helena_paparizou

 

 

Dela gärna!

Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer