Projektet finansieras av Arvsfonden

Jan Björklund om ärlighet

Skulle utbildningsminister Jan Björklund vilja arbeta i dagens skola? Och är politiker alltid ärliga? Andreas Pettersson från Makt i Media träffade Jan Björklund i samband med hans besök i Karlskrona.

Jag har fått äran att intervjua en person. Hej, vad heter du?
– Jag heter Jan Björklund.

Hur kommer det sig att du blev utbildningsminister?
– Jag är ju väldigt engagerad i skolan och skolfrågor och har väl under en väldigt lång tid varit väldigt kritisk mot den svenska skolpolitiken och har velat ändra den. När jag fick frågan för åtta sedan så kände jag att det var en stor utmaning att göra det. Jag ville hjälpa till att förbättra den svenska skolan.

När du säger kritisk, kan du formulera frågan lite bättre.
– Resultaten i svensk skola har sjunkit under 20 års tid. Läraryrkets status och attraktionskraft har sjunkit så att färre vill bli lärare. Så har det varit förut i varje alla fall. På många skolor har vi för dålig ordning och studiedisciplin. De sakerna behöver vi ändra på.

Skulle du själv vilja jobba i skolan?
– När jag var i gymnasieåldern och skulle välja yrke var jag nog helt inriktad på att bli lärare, men det blev inte så. Jag tycker det är roligt att tala inför människor och berätta och undervisa. Som minister gör man ofta det, man talar inför människor. Man måste försäkra sig att männioskor har förstått. Det är snarlikt på ett sätt.

Är politiker alltid ärliga?
– Det hoppas jag verkligen. Jag försöker alltid försöker vara det och det tror jag de flesta försöker vara. Annars överlever man inte länge som politiker. Den som skulle bluffa genomskådas ganska snart.

Text: Andreas

En glad Jan Björklund och en glad Andreas

Andreas ställer frågor till Jan Björklund

 

Dela gärna!

Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer