Projektet finansieras av Arvsfonden

Makt i Media provkör segway

I flera säsonger har vi kunnat se hur Fredde i tv-serien Solsidan kört runt med segway. När vi hittade Jonas Hillerström, som hyr ut sådana, passade även vi på att prova och samtidigt ställa några frågor.

Ja, hejsan. Vi har kommit till Kungsbron. Vi har fått äran att intervjua en person. Och då vill jag ha reda på: hej, vad heter du?
– Jag heter Jonas Hillerström.

Okej, kan du berätta lite vad det är vi gör?
– Vi har provat att åka segway som är ett självbalanserande elektriskt fordon. Det drivs med batteri och det håller balansen med hjälp av sensorer, samma som man har i mobiltelefoner idag.

Vad är en segway?
– Segway är egentligen namnet på företaget som har gjort den. Den här personal transporter, alltså personligt transportfordon. Den här heter segway PTi2. I2 är gjord för att köra på asfalt. Den andra sorten som vi har har samma hjul men den levereras egentligen med hjul för att köra i skogen.

Hur kommer det sig att du startade det här företaget?
– Det är en spännande historia. Jag såg de maskinerna när jag var på Teneriffa 2004. Men då såg jag dem bara åka förbi. Men så var jag i Malmö i augusti förra året och bestämde mig för att jag skulle prova. Då var jag på ett ställe som heter Laserdone och hyrde en sån här i en timme och körde runt i en park.När jag lämnade tillbaka den stod jag och funderade på hur jag skulle ha få lov att köpa en sådan. Då kom jag på att fick göra något för att tjäna pengar på det. Och då bestämde jag mig för att starta jag firman och hyra ut sådana här.

Vilka har visat sitt intresse för att köra dem?
– Det är ju ganska spännande. När man börjar och ska göra en kalkyl på ett företag så ska man hitta sina kunder. Alla kan använda en segway, men ”alla” får man inte svara. Då blir de inte glada när man ska göra en sån här. Jag kom fram till att det här är en dyr leksak. Så jag kom fram till att målgruppen måste ju vara män mellan 25-40 år. Men det har det inte varit.

– Vi har haft alltifrån 4-åringar till 84 år. Den äldsta har varit en dam på 84 år som provkörde inne på Wachmeister galleria. Det är verkligen inte unga män. Bland annat har vi kört mycket möhippor, men bara en bråkdel så många svensexor. Jättekonstigt. Det har inte blivit som jag trodde. De som är mest intresserade är mammor med barnvagnar i antal räknat, de är mest nyfikna.

Vad kostar en segway?
– Det enklaste kostar sjuttiofemtusen kronor.

Herregud!
– Ska man ha den i andra endan för att spela golf, så ligger den på strax över hundratusen kronor. Men man köper ju inte dem kontant, man köper dem på avbetalning och då ligger det på tusen kronor i månaden.

Hur många har du?
– Efter sommaren har jag tre och nästa sommar vill vi ha dubbelt så många.

Text: Emil, Anna, Claudia, Jenny och Andreas
Foto: Redaktionen

 

Dela gärna!

Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer