Projektet finansieras av Arvsfonden

Mia Törnblom: ”Det handlar om att träna”

Mia Törnblom är både författare, föreläsare och vägledare i personlig utveckling. En av hennes föreläsningar, ”Hur svårt kan det vara?”, handlar om hur vi når våra mål och mår bra på vägen dit. I samband med att Mia föreläste i Karlskrona passade Makt i Medias reporter Ylva på att ställa frågor om alltifrån självkänsla till drömmar.

Vad är roligast med ditt arbete?
– Jag tycker att det är fantastiskt kul att föreläsa. Men framförallt uppskattar jag att jag får göra flera saker på jobbet, att jag både håller kurser, föredrag och skriver böcker. Jag tycker det är kul att variera mig. Att föreläsa är som att dansa, jag behöver liksom inte tänka. Om jag bara hade gjort det så hade det blivit tråkigt till slut. Det roligaste är att få göra olika saker.

Hur tog du dig ur ditt missbruk?
– Det är ju en lång resa, såklart. Jag var på ett behandlingshem. Det finns olika typer av behandlingshem. Jag var på ett behandlingshem med tolvsteg. Det är lite som ett möte för anonyma alkoholister som man ibland kan se på teve. Jag var först på ett behandlingshem och går fortfarande på sådana möten.

Vilka är dina bästa tips för en ökad självkänsla och ett ökat självförtroende?
– När man ska säga tre tips, så får man förenkla lite. Självförtroende handlar om att man tror att man kan och klarar av olika saker. Det viktigaste är tillåta sig att försöka och att tillåta sig att misslyckas. Man behöver prova på nya saker för när man gör det har man visat för sig själv att man kan.

– När det gäller självkänsla så handlar det om man har ett värde oavsett prestation. Det handlar mycket om att bekräfta sig själv och inte jämföra sig med andra utan att utgå från sina egna förutsättningar. Det handlar även om ta hand om sig själv och vad man behöver. Man behöver lägga tid på reflektion och mental träning. Det går att träna upp känslan av egenvärde och att träna upp sig själv.

Har du gått in i väggen någon gång?
– Nej, det har jag inte. Jag har inte behövt gå in i väggen för jag knarkade ner mig istället. (Skratt.) Alla de metoder som jag skriver om i mina böcker har jag själv lärt mig för att jag behövde dem, inte bara för att jag tyckte att det var intressant. Jag vet att jag aldrig kommer att gå in väggen för jag kommer aldrig sluta att ta hand om mig själv. Det så viktigt för mig.

– Om jag inte har ett liv där jag tar hand om mig så finns risken att jag börjar knarka igen och det vill jag inte. Jag är bra på att ta hand om mig själv. Jag stressar inte och jämför mig inte med andra. Jag tycker att jag är en härlig skit.

Vad beror det på att vissa människor har en låg självkänsla?
– Det där blir lite för larvigt att ha som frågeställning. Det är som att du frågar mig; ”Mia, hur kommer det sig att vissa har dålig kondition?” Ja, det är för att de inte har tränat. Det är så med självkänsla också.

– Livet drabbar oss och det påverkar hur vi känner inför oss själv, men eftersom vi inte tiditgt får lära oss att fylla på känslan av att ha ett egenvärde, så är det mer att det är tur om vi har en god självkänsla, om vi inte vet hur vi tränar upp den. Det är inte något som vi har eller inte har. Vi påverkas av vad vi är med om och att vi är olika känsliga och att ingen kanske har lärt oss att ta hand om själva.

– Jag tycker att det är mer fascinerande av att så många människor trots allt är trygga i sig själv trots att vi inte får lära oss i skolan hur man gör.

Hur mycket tid lägger du ner på ditt arbete?
– Om du menar hur jag tränar mentalt? Jag gör lite varje dag, men det är inget jag tänker på. Jag använder framförallt meditation vid behov. Jag har hållit på så länge så jag märker när jag blir stressad och då går jag in på toaletten och kör några ramsor för mig själv för att jag ska bli lugn.

– Jag vet inte hur lång tid det tar, kanske 20 minuter varje dag. Men det handlar mycket om hur jag tänker om, att jag har tränat hur jag tänker om mig själv. Jag tänker inte att det tar tid ifrån mig, snarare tvärtom.

Vad gör du när du är ledig?
– Jag tränar. Det tycker jag är kul. Jag umgås med min man och bonusson. Jag äter mycket och ofta. Om det kommer en traktor och kör över mig vill jag inte vara hungrig. Jag försöker äta varje gång jag har lust.

– Jag har köpt ett lantställe så jag har blivit pysslig. Jag har börjat renovera, måla, plantera blommor och gurkor. Men det är helt nytt, så jag kan inte säga att jag har det som hobby för jag är nybörjare. När jag är ledig är jag på landet, hånglar och äter.

Vad trodde du att du skulle jobba med när du var liten?
– När jag var åtta år ville jag bli Kjerstin Dellert, hon var operasångerska. Jag såg henne på teve och ville bli som henne, men det gick över. Ett tag tänkte jag att jag skulle bli reseledare. Jag har jobbat med att förlänga lösnaglar.

Vad drömmer du om?
– Det finns saker som jag drömmer om att ha längre fram som att ha en lägenhet i värmen. Men jag lever det liv jag vill leva. Väldigt många av mina drömmar har jag satt till mål och lyckats uppnå. Just nu är jag precis där jag vill vara. Jag är ju ganska gammal, jag är ju faktiskt 46, det går snabbt för snart är jag pensionär, så jag passar på att njuta här och nu.

Har du själv hög självkänsla och ett högt självförtroende?
– Min självkänsla är balanserad för jag slutar inte att ta hand om den. Det är som kondition. Jag tränar fysiskt tre gånger i veckan och det gör att jag orkar springa en mil. Det är som självkänsla.

– När det gäller mitt självförtroende har det varit extremt högt, nästan lite tokigt högt. Där var jag tvungen att känna att det var balans mellan mitt värde och tron på min förmåga, för varför måste jag hela tiden prestera? Den är i balans, men om jag slutar att ta hand om det så försvinner den.

– Det är som att Paolo Roberto skulle sitta här och jag skulle fråga om han har kondis, för det har han ju för att han tränar. Jag tränar också – både insida och utsida.

Intervju: Ylva Andersson 

 

Dela gärna!

Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer