Projektet finansieras av Arvsfonden

Privatspaning med Hasse Aro

Hasse Aro om Palmeutredningen och vägen till Efterlyst.

Vet du hur det har gått med Palmeutredningen? 
– Det har ju inte gått något vidare. Inget spår har ju lett någonstans. Jag vet ju vad jag tror. Jag tror det var Krister Pettersson. Det är det enda spår som håller ihop hela vägen. Alla andra spår är så kringelikrokiga.

Röjde Ingvar Grundborg bort Krister Pettersson med egna syften med Leongruppen?
– Nu vet ju du mer än jag. Jag vet inte ens vem Ingvar Grundborg är. Jag kan inte svara på den frågan. När en stor händelse inte klaras upp så blir det massa rykten och konspirationer hit och dit. Just detta känner jag inte till och kan inte svara på det. När man gör en mordutredning så börjar man på mordplatsen och så jobbar man sig bakåt. Vad konspirationsteoretikerna gör är att de börjar här uppe med ett motiv och så försöker de leta sig till mordplatsen med olika vägar. Då blir det lite krokigt. Det här låter väl som en sådan variant även om jag inte känner till just den här.

Hur blev du intresserad av brott?
– Jag läste mycket om brott när jag var liten. Jag älskade Sherlock Holmes. Sen gick jag över att läsa deckare, men jag upptäckte att de mest spännande böckerna var de böcker med riktiga brott, sådant som hade hänt. Så när jag började som journalist så försökte jag få uppdrag att bevaka rättegångar och brott när jag jobbade på lokalradion i Västerås och Stockholm. På den vägen är det. Jag jobbade på ett produktionsbolag som hade startat ett program som hette Efterlyst. Just då gick jag förbi min chefs kontor som sa att de var tvungna att hitta en ny programledare. Då frågade han mig om jag ville ta över efterlyst. Jag sa ja utan att tänka. Så på den vägen är det.

Hur kändes det att sluta med Efterlyst?
– Det var blandade känslor och vemodigt eftersom jag gjort det i 20 år. Det var väldigt omtumlande. Mina arbetskamrater hade gjort en överraskningsfest. När jag vaknade på morgonen kände jag att det var jätteskönt, att det var rätt beslut. Ibland blir man klar med något, för mig tog det 20 år. Programmet är bra och det behövs, men jag var klar med det och ville göra något annat.

Vilka paralleller är det mellan Brottsplats Sverige och Efterlyst?
– Det mest lika är ju att vi tar upp olösta brott så ber vi folk ringa in tips. Vi hoppas att Brottsplats Sverige ska bli bredare och behandla brott ur andra vinklar. Det behöver inte bara vara olösta brott, det kan även bara lösta brott. Jag har en dröm att titta på utredningar. Polisutredningar är väldigt spännande om man går in på dem i detalj. Rättegångar är också väldigt spännande om man ser dem som ett slags taktiskt spel mellan advokat och åklagare.

Hur har det gått med Lisa Holmmordet?
– Vad jag har förstått går det bra. Vad jag förstår har de ett bra bevisläge, men de skjuter ju upp åtalet hela tiden så vi andra får ju inte veta något. Det skulle ha kommit ett åtal idag, men det är uppskjutet i två veckor. Hela sanningen får vi inte veta förrän åtalet kommer och vi kan läsa hur bevisen ser ut.

Kan du få in mig, Henrik, i Palmegruppen?
– Det blir nog svårt. Har du någon polisutbildning? Det måste man nog ha. Men du kan ju gå med i den stora gruppen av privatspanare på nätet. Du verkar ju intresserad. Det är en jättestor grupp som håller på med olika spår, så där kan man gå med.

Intervju: Henrik Daleke

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer