Projektet finansieras av Arvsfonden

Så fungerar Arvsfonden

Hans Andersson är enhetschef på Arvsfonden. För Emil Johansson berättar Hans om hur Arvsfonden fungerar.

Vad är Arvsfonden?
– Arvsfonden är massa pengar som ligger i en fond. Det har gjort det sedan 1928. När personer avlider och dom inte har några nära släktingar eller inte har skrivit något testamente. Då går deras förmögenhet in i den Allmänna Arvsfonden.

Hur många jobbar här?
– Ja det är jag som chef för den delen som delar ut pengarna och vi är 21 stycken och sen är det 4 -5 kommunikatörer som jobbar åt oss. Det finns ju andra delar av Arvsfonden också med testamentena och ser om det finns någon arvvinge eller inte och dom är också 20 stycken.

– När väl pengarna har kommit in så investerar man pengarna i aktier så att pengarnas värde ökar. Där är det också ett antal personer som jobbar. På min enhet där jag är chef över och då tar vi emot ansökningar ifrån föreningar.

Hur mycket pengar delar ni ut varje år?
– Vi delar ut mer och mer. Förra året var det 616 miljoner kronor. Året innan var det drygt 500 miljoner kronor. Vi växer väldigt mycket. Vi växer både när det gäller hur många det är som jobbar och hur mycket pengar vi delar ut.

Hur många projekt har ni på gång?
– Förra året var det 427 olika projekt som fick pengar, men sen får man lägga till dom som har fått pengar för sitt sista år, så ungefär 500 projekt har vi som lever hela tiden. Det är ju både små lokala och stora nationella projekt.

Hur väljer ni vilka som får pengar och vissa som får avslag?
– Det kommer in väldigt massa ansökningar och mer än 1000 ansökningar varje år. Idag är det var femte ansökan som får bifall och resten får avslag.

– Det är tre saker vi tittar på. Det ena är att utveckla och något som är nytt, som ert projekt. Makt i Media till exempel, det var ett nyskapande och utvecklande projekt . Den andra är en hög delaktighet från fondens målgrupper. Vi har tre målgrupper. Det är barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Att dom som är med i projektet verkligen är med och får styra som mycket som möjligt och dom som håller i intervjuer till exempel eller står bakom kameran eller vad som gäller.

– Det tredje är att man i ansökan har en plan om vad som händer sen. Som i ert fall hoppas på en ny finansiär som kanske till exempel Karlskrona kommun. En plan för vad som händer när Arvsfondens pengar tar slut måste man ha. Vi vill gå in och ge pengar till projekt som lever vidare och inte läggs ner när våra pengar är slut.

 Varför vet så få att ni finns?
– Det är en bra fråga, men det vill vi ändra på och jag hoppas på genom den här intervjun kanske att fler får reda på oss. Jag vet att det är många som tittar på era sändningar. Så vi försöker att bli ännu bättre på att informera. Vi är bland annat ute på en Sverigeresa, vi åker landet runt faktiskt. Vi besöker alla län under en 3-4 års period. Sist var vi uppe i Norrland och nästa gång blir det Kronobergslän. Jag vill att alla ska känna till oss. Det är det jag vill helst.

Text: Emil Johansson

Dela gärna!
Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer