Projektet finansieras av Arvsfonden

TV-meteorologen Ulrika Andersson om väder och vind

Varför skiljer sig vädret mellan TV4 och SVT och har tv-meteorologer vädersekretess? Makt i Medias Henrik Daleke begav sig till Stockholm för att undersöka saken närmare. Där träffade han Ulrika Andersson som är tv-meteorolog på TV4.

Hur blir man tv-meteorolog?
– Man måste ha ett intresse för väder och vind. Och sen måste man sitta i skolbänken i många år. Man ska helst jobba på till exempel en flygplats eller på SMHI för att lära sig grunderna. Efter ett tag kan man komma hit.

Varför skiljer vädret sig mellan SVT och TV4?
– Det är för att vi har bättre väder på TV4. Det håller du väl med om?

– I grund och botten har vi samma prognosmaterial. Men vi väljer att förädla det på olika sätt. Det är olika symboler och vi lägger kanske vikt vid att ha större solar. Det kan skilja med kanalerna. Men vädret är ju detsamma. Och så har vi olika meterologer.

Vem av er kan man lita på?
– Inte mig i alla fall. (Skratt) Nog kan man lita på en meterolog. Tänk på en prognos säger bara den troligaste utvecklingen i nuläget inte sanningen man står och berättar. Det är egentligen något man tror ska ske.

Vem av er håller koll på vädersatelliterna över Skottland som håller koll på stormar och virvelvindar?
– Den som har bäst koll på satelliter i det här landet är SMHI och dom har ju flera hundra meterologer som de har hjälp av. Så vi är under SMHI:s parasoll och får hjälp av dem.

Hur ser framtidens väder ut med tanke på den globala uppvärmningen?
– Det är ju det som är uppmaningen att veta hur klimatförändringarna kommer att slå. Men det troliga är att vi får desto mer stormar, att dom blir kraftigare med mer regnmängder, översvämningar och även när det blir torrt blir det torrt under en längre tid. Vädret blir mer extremt. Det normala blir inte längre normalt utan det extrema blir normalt.

Har ni vädersekretess?
– Vi har ingen sekretess. Jag förstår inte frågan.

Jag menar vädersekretess från Skottland.
– Jag kan nog säga att länderna emellan samarbetar. Om alla länder skulle betala för en egen satellit skulle det inte fungera. Vi har ett visst antal satelliter som finns där uppe som övervakar vädret och de har flera länder gått samman i en gemensam aktion för att skaffa. Så att allt handlar om samarbete. Så att det är ingen sekretess utan det handlar mer om samarbete.

Text och foto: Henrik Daleke

 

Dela gärna!

Senaste inläggen
Ansvarig utgivare: Marting Eneborg, Reaktor sydostOm cookies

Våra sponsorer